Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Οι νέοι μίλησαν και η Ευρώπη άκουσε τις προτάσεις τους

Ο Δημήτρης Σπιτσέρης γράφει για τη διαδικτυακή διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, όπου η δυναμική συμμετοχή των νέων και η πληθώρα διαφορετικών απόψεων αποτέλεσαν το χαρακτηριστικό της

 


 

Του Δημήτρη Σπιτσέρη

 


Έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για πολιτική αδιαφορία και για επιδεικτικό σνομπισμό σ’ ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα κοινά. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν αποδείχθηκε το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 στη διαδικτυακή διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, όπου η δυναμική συμμετοχή των νέων και η πληθώρα διαφορετικών απόψεων αποτέλεσαν το χαρακτηριστικό της διάσκεψης.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και σ’ αυτήν συμμετείχαν 9 Europe Direct από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και το δικό μας, αυτό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η διάσκεψη χαρακτηρίστηκε από ευρωπαϊκή πολυφωνία με συμμετέχοντες από τα Europe Direct της Μαδέιρα (Πορτογαλία), Λευκωσίας, Λεμεσού και Τουρ (Γαλλία).

Οι συμμετέχοντες των Europe Direct χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες με διαφορετικές θεματικές η κάθε μία. Η πρώτη υποομάδα συζήτησε για τοπικές δράσεις με ευρωπαϊκό πρόσημο, ενώ η δεύτερη για τον ρόλο και τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά πράγματα.

Η ομάδα του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στο δεύτερο γκρουπ. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν σχεδόν από κάθε μέρος της Περιφέρειας. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας συμμετείχαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Παγγαίου, ενώ υπήρχε παρουσία από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Καβάλας και του Διαλόγου Νέων.

Προτάθηκαν αλλαγές σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του δημοσίου βίου: από το εκπαιδευτικό curriculum και τα σχολικά εγχειρίδια όσον αφορά τις έμφυλες ταυτότητες, μέχρι και την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική σκηνή.

Κατά τη διάρκεια της εκπροσώπησης των ομάδων, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για το ίδιο ζήτημα, δείγμα της πολυφωνίας και του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του Συνεδρίου. Άλλωστε, οι απόψεις μας διαμορφώνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Οι νέοι λοιπόν μίλησαν και η Ευρώπη άκουσε τις προτάσεις τους. Αν και δεν έχουμε παράπονο από τη συμμετοχή, περιμένουμε ακόμη δυναμικότερη συμμετοχή στις μελλοντικές διασκέψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θεωρούμε πως η νεολαίας μας ενδιαφέρεται να συνδιαμορφώσει το ευρωπαϊκό της μέλλον, χρειάζεται όμως βήμα για να ακουστεί. Νέοι και νέες σας προτρέπουμε να ακουστείτε!

Ποιοι είμαστε: Το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με Συντονιστή Φορέα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εταίρο την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί τη συνέχεια του Europe Direct Ξάνθης το οποίο φιλοξένησε το ΔΠΘ την περίοδο 2013 έως το 2021.

Μπορείτε να μας βρείτε σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειάς μας: Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

*Κεντρική φωτογραφία: paratiritis-news


Ο Δημήτρης Σπιτσέρης είναι στέλεχος του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης