Χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει έργο

Το «εμβληματικό έργο της ΔΕΥΑΚ», ο ρόλος της Αντιπολίτευσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και μια δικαίωση που... άργησε 20 ολόκληρα χρόνια!


 

Του Γιάννη Βύζικα

 


ΜΜε αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου μας κ. Μουριάδη Θόδωρου στις 19 Μαρτίου 2022 και του προέδρου της ΔΕΥΑΚ: «Το έργο της ολοκλήρωσης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς την καθοριστική σημασίας συνδρομή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου που από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για το ομολογουμένως φιλόδοξο στόχο της διοίκησης μας. Κλείνοντας, επιθυμώ για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για την στήριξη και το πραγματικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε σταθερή βάση τόσο για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καβάλας, όσο και για την προώθηση προγραμμάτων και σχεδίων, με απώτερο στόχο των εκσυγχρονισμό των υποδομών της Καβάλας και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της», θα ήθελα να παραθέσω τις παρακάτω σκέψεις.

Θέλω να δώσω και εγώ προσωπικά τα συγχαρητήριά μου στον συντοπίτη μας υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον τρίτο στην τάξη Υπουργό, επιφορτισμένο με την Εθνική Άμυνα της Πατρίδας μας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος και το συμφέρον του τόπου μας, συνεργάζεται, ξεπερνά τις διαχωριστικές γραμμές και βοηθά «αντιπάλους του και τους κάνει μάγκες». Αυτό είναι άλλωστε το σύγχρονο μήνυμα της εποχής μας, της συνεργασίας, της συναίνεσης, της σύνθεσης, για να έχουμε πρόοδο. Αυτό επιβάλλεται να κάνουμε.

Τα γράφω αυτά γιατί πριν από 20 χρόνια ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας το ίδιο θέμα για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης μας. Μάλιστα, δόθηκε αγώνας από ορισμένους Δημοτικούς Συμβούλους για να μην περάσει το θέμα. Η πρόταση τελικά δεν ψηφίστηκε από την τότε αντιπολίτευση, ενός τόσο εμβληματικού, φιλόδοξου και μεγαλόπνοου έργου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τότε Δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη υπήρχαν προγράμματα για να ολοκληρωθεί το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου.

Δηλαδή έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να χρηματοδοτηθεί η μελέτη; Θα είχαμε απαλλαγεί από όλες τις επιβαρυντικές επιπτώσεις, οικονομικές και υγιεινής, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Χρόνης. Πρέπει επιτέλους να αποβάλλουμε τις λογικές της εκάστοτε αντιπολίτευσης τύπου «μάγκα θα τον κάνουμε».

Η αντιπολίτευση πρέπει, κατά την άποψή μου, να μη βάζει τρικλοποδιές, να είναι ένα βήμα τουλάχιστον μπροστά στις προτάσεις από την εκάστοτε διοίκηση και να είναι πιο αποτελεσματική και χρήσιμη. Πολλές φορές βέβαια τα ίδια κάνουν και οι διοικήσεις απορρίπτοντας σημαντικές προτάσεις με την λογική «μάγκες θα τους κάνουμε;». Όλα αυτά γιατί; Μήπως για να κρύψουν την ανεπάρκειά τους;

Μέσα από την αντιπαράθεση και τη διαφορετική προσέγγιση, μέσα από τη σύνθεση της διαφορετικότητας μπορείς να δημιουργείς και να μην καταστρέφεις. Έτσι μόνο συμβάλλεις στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του τόπου σου. Εγώ, ως Δημοτικός Σύμβουλος της τότε αντιπολίτευσης, νομίζω και μοναδικός, ψήφισα την πρόταση της διοίκησης του Στάθη Εριφυλλίδη, γιατί έκρινα ότι ήταν για το συμφέρον της Καβάλας μας. Έργα χωρίς μελέτες δεν γίνονται, επιβάλλεται να έχουμε μελέτες. Βέβαια «τα άκουσα» τότε από τους διάφορους επιγραφοποιούς και επιστολογράφους.

Σήμερα βέβαια αισθάνομαι δικαιωμένος, έστω και μετά από 20 χρόνια.

Να συγχαρώ τον Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί απέδειξε ότι «μάγκας γίνεσαι μόνο με τη συνεργασία».