Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό ρεύματος 4 και 5 φορές επάνω». Άρα μπορεί 2 και 3 επάνω;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Και ω του θαύματος, αγάπες μου, βρέθηκε Ευρωπαίος υπουργός που ξεπέρασε τους δικούς μας στα… βαθυστόχαστα! Και τι υπουργός, ε! Της Γερμανίας και δη των Οικονομικών! Τι είπε και τι πρότεινε στους πολίτες της χώρας του ο κύριος Robert Habeck; Να μειώσουν τη θέρμανση, τα ντουζ, τις επισκέψεις στη σάουνα και να καθαρίζουν μόνο τέσσερα σημεία του σώματός τους, καθότι το δέρμα… αυτοκαθαρίζεται! Που σημαίνει, ξεχάστε χέρια, πόδια, πλάτες, κοιλιές και μασχάλες και επικεντρωθείτε μόνο στα… επίμαχα. Τα Σάββατα!

Και από τους βαθυστόχαστους της Ευρώπης, περνάμε αμέσως στους δικούς μας, τους πολύ κοντινούς. Εν προκειμένω, κοντινές…

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν οι δημόσιες εμφανίσεις της Αναστασίας Ιωσηφίδου προοιωνίζουν μία υποψηφιότητα που… έρχεται. Ούτε αν αποτελούν το «προσάναμμα» μελλοντικών της επιδιώξεων. Εν προκειμένω, αρχηγικών…

Αν κάτι μοιάζει «στανταράκι» για την Αναστασία, αυτό είναι το πάθος της για δημοσιότητα! Μπορεί τις περισσότερες φορές να εκδηλώνεται με πομπώδη και νευρωτικό τρόπο, παραμένει όμως ασίγαστο και ορμητικό. Ενίοτε και τρικυμιώδες!

Πάμε όμως στο «κύριο θέμα». Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η Αναστασία Ιωσηφίδου προσπάθησε να αναδείξει ένα θέμα που «σέρνεται» επί χρόνια στην τοπική επικαιρότητα. Αυτό της αξιοποίησης της Ακτής Καλαμίτσας. Βέβαια, το να νοιάζεσαι κανείς για τα αυτονόητα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις και τις λύσεις στην τσέπη! Πόσο μάλλον όταν η πολιτική του προϊστορία, θέλοντας και μη, εμπλέκεται με το όνειδος της συγκεκριμένης περιοχής.

Όπως και να έχει, το μείζον στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τι έκανε η ίδια (και η παράταξή της) στα χρόνια που διοικούσε τον Δήμο. Επ’ αυτού άλλωστε «μίλησε» το αποτέλεσμα των εκλογών. Οπότε, περσινά ξινά σταφύλια… Το μείζον αυτήν τη στιγμή είναι η πρόταση με την οποία η κυρία Ιωσηφίδου «ντύνει» το (να πω προεκλογικό;) αφήγημά της για την αξιοποίηση της παραλίας της Καλαμίτσας. Ποια είναι αυτή η πρόταση; Το «δοκιμασμένο μοντέλο των υπολοίπων παραλιών μας». Και για να μην έχετε απορίες για την αναφορά της, μας το «σπάει σε τάλιρα» η ίδια, κομίζοντας τα παραδείγματα των Αμμολόφων και της Ηρακλίτσας! Πάει να πει, το όραμα της Αναστασίας για την Ακτή της Καλαμίτσας είναι οι… ξαπλώστρες και οι ομπρέλες! Και όλο αυτό, «πασπαλισμένο»  με επενδυτικά σενάρια. Πάρτε γεύση: Μόνο μια τέτοια αξιοποίηση, με φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές, που δεν περιορίζουν την ακτή και την πρόσβαση σε αυτήν και συνάμα αποφέρουν κέρδη από την εκμετάλλευσή τους, μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικά βιώσιμη και προς όφελος όλων των πλευρών λύση.

Βέβαια, το να θέλει η κυρία Ιωσηφίδου να αναβαθμίσει την Ακτή της Καλαμίτσας με την «αισθητική των μπιτσόμπαρων», δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να μας ξαφνιάσει. Το αντίθετο. Το «φωνάζει» το προσωπικό της γούστο, το εκπέμπουν οι τρόποι και ο πολιτισμός της.

Όμως, το πρόβλημα δεν είναι τι λέει και τι προτείνει η κυρία Ιωσηφίδου. Και ούτε θα πρέπει να μας εκπλήσσει η αταξία των πλίνθων και των κεράμων της. Αυτή είναι, με αυτά πορεύεται.

Το πρόβλημα είναι τι κάνει και τι λέει η «άλλη πλευρά». Πώς αντιδρά και τι αντιπροτείνει. Ποιο «γούστο» και ποιον «πολιτισμό» αντιπαραθέτει. Κυρίως, με ποιες πρακτικές απαντάει στην κιτσαρία και τον λαϊκισμό των απανταχού μετρίων (εν προκειμένω και επίδοξων). Όταν βρεθούν απαντήσεις (και λύσεις) σε όλα αυτά, ίσως τότε να πάψουν να μας απασχολούν και «φαινόμενα» σαν αυτό της κυρίας Ιωσηφίδου.

Όταν έχεις έμπνευση…

Αλήθεια τώρα, είσαι πολιτικός παράγοντας (εν προκειμένω Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας), σε πιάνουν οι ευαισθησίες και τα φιλάνθρωπα συναισθήματα και πας και καταθέτεις χρήματα για την αγορά προσθετικού μέλους για μία γυναίκα που ακρωτηριάστηκε σε τροχαίο ατύχημα. Το κάνεις βούκινο στα Μέσα Ενημέρωσης και πας και βγάζεις και φωτογραφίες που μαρτυρούν την αγαθοεργία σου; Αν αυτό δεν είναι «πολιτική επένδυση» πάνω στον πόνο του άλλου, τότε τι άλλο μπορεί να είναι; Τα λέω σωστά, Χρήστο Γάκη;

Τις προάλλες άκουγα στο δελτίο ειδήσεων του ENA Channel τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου να αναρωτιέται ποιοι είναι τελικά αυτοί οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και εντελώς αυθόρμητα μου πέρασε από το μυαλό ότι μας δουλεύει ψιλό γαζί. Εκτός κι αν μας προέκυψε… ουρανοκατέβατος!

Αν σας πω τώρα ότι δεν μου άρεσε καθόλου η ιδέα της συμμετοχής του Τόνι Σφήνου στις εκδηλώσεις του φετινού Cosmopolis, κινδυνεύω να χαρακτηριστώ… εκτός εποχής;

Και με την ευκαιρία: σε μία χρονική συγκυρία που η μεγάλη πλειοψηφία των καλλιτεχνών (κυρίως των νέων) μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική κρίση, φεστιβάλ όπως αυτό του Cosmopolis θα έπρεπε εξ αρχής να είχαν θέσει θέμα προτεραιοτήτων και να μη συμπεριελάμβαναν στις εκδηλώσεις τους καλλιτέχνες που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλέκονται σε τηλεοπτικές παραγωγές-εκπομπές. Όσο άξιοι (και εμπορικοί) κι αν είναι…

Όταν ακούς τον άλλον να σου λέει ότι το αίμα του είναι μπλε, ψάξου (τουλάχιστον) με τη σοβαρότητά του. Για τον ιδιοκτήτη του ΑΟΚ Άλεξ Χαντιτάτζι ο λόγος.

Στα καλά νέα των ημερών η καταγγελία της σύμβασης που είχε υπογράψει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας με ιδιώτη επιχειρηματία. Το μεγαλόπνοο (έως και φαραωνικό) σχέδιο μπαίνει στο ράφι και το λιμάνι μπορεί να αναπνέει ακόμη στο φυσικό του περιβάλλον.

Με τέτοια «αγαπημένα» ποιος δεν θα έκανε καριέρα στις Βρυξέλλες;

Και για να το συνεχίσω. Η εταιρία της Αλεξίας Μπακογιάννη ανέλαβε την επικοινωνία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Το γιατί τώρα μία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάζεται «σύμβολο επικοινωνίας», μυαλό έχετε, βάλτε το να δουλέψει…

Θυμάστε τι είχε ακούσει εκείνη η έρμη η Ολλανδή δημοσιογράφος από τους εδώ (λέμε τώρα) συναδέλφους της για την ερώτηση που τόλμησε να κάνει στον πρωθυπουργό σχετικά με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών; Τώρα που ο αρχηγός της Frontex αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του μετά τον καταιγισμό αποκαλύψεων ότι συγκάλυπτε τα εγκλήματα των ελληνικών αρχών στη θάλασσα, δεν θα έπρεπε να βγουν και να της ζητήσουν μία συγνώμη; Ξέρω, ονειρεύομαι!

Να θυμίσω επίσης ότι τον αρχηγό της Frontex είχε βραβεύσει ο Νότης Μηταράκης για την προσφορά του στο μεταναστευτικό πρόβλημα!

Στο μεταξύ, υπουργός μίας χώρας που κατηγορείται από τους παγκόσμιους οργανισμούς και από τους αρμόδιους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επαναπροωθήσεις από τις οποίες έχουν πνιγεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κάνει δημόσια παρέμβαση για ένα γατάκι που ένας βάρβαρος το έριξε στη θάλασσα. Αλλά ξέρω, το γατάκι ήταν… ελληνάκι!

Αυτή η Γκάγκα του Υπουργείου Υγείας εξελίσσεται τελικά σε μεγάλο… φρούτο! Προχθές σε τηλεοπτική εκπομπή, ούτε λίγο ούτε πολύ, νομιμοποίησε πολιτικά το φακελάκι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, λέγοντας ότι ο περισσότερος κόσμος με ρωτάει τι να του δώσω γιατρέ; Ο κόσμος, τον χειρουργό του, θέλει να του δώσει μία αμοιβή…

Όσοι και όσες πιστεύουν ότι τα δικαστήρια θα βγάλουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής παράνομη, καλό είναι να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι τα ίδια δικαστήρια θεώρησαν ότι δεν υπήρξε καμία παρανομία στην κατακρεούργηση των μισθών και των συντάξεων επί εποχής μνημονίων. Οπότε, χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών…

Ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ έχει σταθεί στην είσοδο ενός καταστήματος της ΔΕΗ και ρωτάει μία γυναίκα αν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τον λογαριασμό της. Η γυναίκα τής απαντάει ότι προτιμάει να μείνει δύο εβδομάδες χωρίς φαγητό, παρά να της κόψουν το ρεύμα που το έχει μεγάλη ανάγκη. Και τότε, πετάγεται από το στούντιο ο Αυτιάς και βάζει τα πράγματα στη ορθή τους θέση: Υπάρχουν φιλότιμοι άνθρωποι. Η κυρία δεν θα φάει δυο εβδομάδες για να πληρώσει το ρεύμα…

Ο Δημήτρης Σταρόβας (μπλιαχ) αντέδρασε στις κριτικές που γράφονται για το Super Mammy και τον Σεφερλή και δήλωσε ότι φτάσαμε στο σημείο να απολογούμαστε μέχρι και για την αναπνοή μας. Μήπως, Σταρόβα μου (μπλιαχ δις), να το κοιτάξετε πρώτα με την αναπνοή σας που ξερνάει αστειάκια με βιασμούς και έχει μέσα της εκείνη την μπόχα του μισογυνισμού και του ρατσισμού και μετά να περάσουμε στις απολογίες;   

Στα σκαριά της κυβέρνησης βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η μετατροπή πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Η μπίζνα θα περιλαμβάνει διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου με υπέρογκους μισθούς προέδρων και γενικών διευθυντών καθώς και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων τους.

Σιγά που δεν θα έβρισκε στασίδι στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κουβαράς. Και με την πρώτη του εκπομπή, ανέλαβε (μαζί με τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα), να ξεπλύνει και τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ. Είναι αυτό που λένε, άξιος ο μισθός του (ο παχυλός, να υποθέσω).

Σύμφωνα με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, η απόδειξη ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα ελευθερίας του Τύπου είναι ο εαυτός του! Δεν τον εμπόδισαν ποτέ να εκφράσει την άποψή του!

Γίνεται όλο και καλύτερο…

Από τη μια ο πρωθυπουργός ανακοινώνει μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, από την άλλη ο Οικονόμου ο βουλευτής (και γυρολόγος) λέει ότι το τσάμπα πέθανε και εγώ κάπου στη μέση να έχω πάθει… διχασμό!

Όπα τώρα λίγο, γιατί δεν το «έπιασα»: θα βάλει, λέει, πλαφόν στις ανώτατες τιμές ρεύματος που θα πληρώνει ο καταναλωτής και οι επιχειρήσεις, ενώ η διαφορά που θα προκύπτει για τις εταιρίες προμήθειας ρεύματος θα καλύπτεται με ρευστό από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους που πληρώνουμε; Έτσι πάει;

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό ρεύματος 4 και 5 φορές επάνω. Άρα μπορεί 2 και 3 επάνω;

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι Νεοδημοκράτες τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Οι ίδιοι που μέχρι χθες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν υπήρχαν φουσκωμένοι λογαριασμοί.

Θυμάστε τον Κωστή Χατζηδάκη να λέει ότι είναι άδικο να έχουν δύο συντάξεις οι χήρες και οι άνθρωποι με αναπηρίες; Ε, εχθές στον ΣΚΑΪ το πήγε ακόμη παραπέρα δηλώνοντας ότι είναι δίκαιη η διπλή σύνταξη των δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών και βουλευτών.

Επειδή κάθε Μάιο διάφοροι πολιτικοί συγκεκριμένων πολιτικών χώρων κυκλοφορούν ανακοινώσεις για τα θύματα της MARFIN, ας τους ενημερώσει κάποιος ότι: 1) Όσοι άνθρωποι κατηγορήθηκαν και οδηγήθηκαν σε δίκες, αθωώθηκαν πανηγυρικά. 2) Οι μόνοι που καταδικάστηκαν ήταν ανώτατα στελέχη της τράπεζας για τα ανύπαρκτα μέτρα πυρασφάλειας. 3) Το κράτος επιχείρησε πολλές φορές να πάρει πίσω την αποζημίωση απ’ τους συγγενείς των θυμάτων. 4) Το 2020 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει ότι η Αστυνομία βρίσκεται πολύ κοντά στη σύλληψη των δραστών.

Αυτοί που σου λένε να «μην πολιτικοποιείτε τα πάντα», είναι οι ίδιοι που «κόλλησαν» την Πισπιρίγκου στους Συριζαίους και τον άλλον που έριξε το γατάκι στη θάλασσα, στους ακροαριστερούς.

Εσάς πώς σας ακούγετε αυτό που οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες πιάνουν δουλειά σε επιχειρήσεις του Τουρισμού;

Μπήκαμε και στον Μάιο και σύμφωνα με το υγειονομικό πλαίσιο που θα ισχύει από δω και πέρα, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή μπορούν να πηγαίνουν για φαγητό και καφέ χωρίς περιορισμούς αλλά δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους. Καλό;

Σας αποχαιρετώ, σας ασπάζομαι και σας προτρέπω προς ακρόαση…