Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι η ελπίδα

Μια ρομαντική, κωμικοτραγική προσέγγιση, στην απόφαση του Alex Haditaghi να παραδώσει τα ηνία της ομάδας του ΑΟΚ


 

Του Μάκη Βιτανόπουλου

 


Kαι φτάσαμε για ακόμα μια φορά σε έναν Ιούλιο αβεβαιότητας. Ένα ακόμα καλοκαίρι όπου όλα είναι και πάλι στον αέρα για την ομάδα της πόλης μας. Το πιο συχνό πράγμα που με ρωτάνε όλοι όταν με βλέπουν να χαλιέμαι για τον ΑΟΚ είναι το: «Γιατί ασχολείσαι;» Θα μπορούσες να το πεις αγάπη, ίσως και συνήθεια.

Με όλη την απογοήτευση όλα αυτά τα χρόνια, πραγματικά απορώ και εγώ γιατί ασχολούμαι. Ίσως γιατί έχουμε φάει τη ζωή μας σε αυτά τα τσιμέντα. Από μικρά παιδιά μάθαμε να πηγαίνουμε κάθε δεύτερη Κυριακή να υποστηρίξουμε την ομάδα της πόλης μας. Η μυρωδιά του τσιγάρου μαζί με τη γεύση από τα σπόρια έχουν αποτυπωθεί βαθιά στον εγκέφαλο μας και έχουν συνυφανθεί με αυτόν τον χώρο. Ένας χώρος που μας έχει χαρίσει τόσες λύπες, αλλά και τόσες χαρές.

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς οι λύπες υπερίσχυσαν. Όταν λοιπόν ξαφνικά βλέπεις από το πουθενά ένα φως στην ομίχλη, δεν μπορείς να μην ενθουσιαστείς. Δεν μπορείς, είναι αδύνατον. Το μυαλό σου ταξιδεύει χρόνια μπροστά.

Βλέπεις ένα γεμάτο γήπεδο, όπως παλιά. Μια ομάδα να κοιτάει κατάματα ομάδες, θεωρητικά ανώτερες, και να κερδίζει, όπως παλιά. Κάθε λογής άνθρωπο από την πόλη αλλά και από τα χωριά να έρχεται από νωρίς στο γήπεδο για να δει τις «μεγάλες ομάδες», όπως παλιά. Όλοι μαζί ενωμένοι, όπως παλιά.

Η κινητήρια δύναμη, κακά τα ψέματα, είναι τα λεφτά. Και τα λεφτά ήταν πολλά για μια επαρχιακή ομάδα. Και εγώ το πίστεψα. Τον πίστεψα. Πίστεψα στην εικόνα ενός ρομαντικού ανθρώπου που τυχαία εμφανίστηκε στην πόλη και, σε μια απόφαση στιγμής, υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει αυτό που ζητάμε. Τη σωτηρία μας. Και την άνοδο στην κατηγορία που μας αξίζει.

Δεν θα ρίξω ευθύνες, δεν θα πω «φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος, φταίει ο παράλλος». Όλοι φταίμε. Φταίμε γιατί πιστέψαμε. Φταίμε γιατί δεχτήκαμε πολλά. Φταίμε γιατί δεν ρωτήσαμε, δεν ψάξαμε, δεν πονηρευτήκαμε. Φταίμε γιατί εμπιστευτήκαμε πολύ, αλλά και γιατί εμπιστευτήκαμε λίγο.

Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Κουραστήκαμε, δυστυχώς. Ξενερώσαμε. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα έρθει ο υποτιθέμενος Μεσσίας στην πόλη μας… μη φάτε· έχουμε γλαρόσουπα.