Νιώθω ασφαλής

Ακούω τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να λέει ότι το δίλλημα των εκλογών θα είναι Μητσοτάκης ή χάος και εντελώς αυθόρμητα μου βγαίνει μια τρελή επιθυμία για… χάος!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Μου λείψατε καλέ! Πέντε μήνες μακριά σας και μου φάνηκε σαν να ήταν χρόνος! Διακοπές με τον Μητσοτάκη να πήγαινα, τόσον καιρό δεν θα έλειπα!

Αλλά ας μην τα πολιτικοποιούμε όλα. Φθινοπώριασε, επανέκαμψα και ξεκινάμε αμέσως τις… επισυνδέσεις.

Στο μεταξύ, δεν μπορώ να «πιάσω» γραμμή με Κλειτσιώτη και Ιωσηφίδου Αναστασία (ή Σάσα). Μάθατε κανένα νέο τους; Σαν να άνοιξε η γη και τους κατάπιε! Εύχομαι να φταίει η καλοκαιρινή ραστώνη και να επανέλθουν δριμύτεροι στο προσκήνιο. Μία διασκέδαση έχουμε σε αυτή την πόλη, μη μας τη στερήσουν.

Εντάξει, δεν λέω, υπάρχει και ο «τρίτος βουλευτής» για να καλύψει προσώρας το κενό τους, αλλά αυτός πια είναι τόσο προβλέψιμος που σκέφτομαι μέχρι και να τον… καταργήσω. Δεν «τραβάει», ρε παιδί μου, πώς αλλιώς να το πω. Δεν «πουλάει». Μου θυμίζει τον Γιώργο τον Καλαντζή στα τελειώματά του.

Και μετά μου λέτε ότι δεν «συνωμοτεί το σύμπαν». Συνωμοτεί και παρασυνωμοτεί! Δεν πρόλαβα να αποσώσω τη φράση μου για τον Καλαντζή και πάει και μου στήνεται πρώτο τραπέζι πίστα στην προεκλογική σύναξη του Μάκη Παπαδόπουλου! Viral έγινε!

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιος ή ποια θα αντικαταστήσει τον Θοδωρή Γκόνη στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και του Φεστιβάλ Φιλίππων· το κενό του όμως θα πλανιέται για χρόνια πάνω από την πόλη.

Το στίγμα και η παρακαταθήκη που αφήνει στην πόλη το έργο του Θοδωρή είναι ίσως και το μεγάλο στοίχημα του/της διαδόχου του. Γιατί, κακά τα ψέματα, ξέχωρα από την προσωπικότητα, το κύρος και την αξία που μπορεί να «κουβαλάει» ο/η αντικαταστάτης του, η αναμέτρηση μαζί του θα είναι αναπόφευκτη. Ενίοτε και βασανιστική.

Ταυτόχρονα, η «μαγιά» του Γκόνη είναι και μία τεράστια πρόκληση. Είναι το «εφαλτήριο» που μπορεί να γονιμοποιήσει νέες ιδέες, νέα οράματα, νέες εκκινήσεις. Και θα ήταν τεράστιο λάθος (και συνάμα καταστροφικό για τους δύο θεσμούς) να «αγνοηθούν» και να «παραμεληθούν» τα 14 χρόνια της προσφοράς του.

Αυτό βεβαίως δεν συνιστά ξεπατικώματα και αντιγραφές. Αν το έργο του Γκόνη χρησιμοποιηθεί ως «πατέντα» για τα μελλούμενα, δεν θα αργήσει να ξεθωριάσει και να εξελιχθεί σε μία άνευρη μανιέρα που θα κινείται στα όρια της διεκπεραίωσης.   

Γι’ αυτούς (και ίσους για πολλούς άλλους) λόγους, η καινούρια καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ, εκτός από τον χρόνο προσαρμογής που έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί, θα είναι αναγκασμένη να ισορροπεί συνεχώς επάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Δύσκολο μεν, προκλητικό δε. Εκεί άλλωστε θα δοκιμαστεί και το τάλαντο του/της διαδόχου.

Ανοίγω παρένθεση: ως γνωστόν, την ευθύνη της επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών την αναλαμβάνει πάντα μία μικρή, διορισμένη ομάδα πολιτικών φίλων και συνεργατών της εκάστοτε δημοτικής αρχής που απαρτίζει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Κατά κανόνα, τα πολιτιστικά και πνευματικά «εχέγγυα» των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά τα συμβούλια, σπάνια συμβαδίζουν με το θεματικό περιεχόμενο του φορέα που εκπροσωπούν. Γι’ αυτό και συνήθως λειτουργούν ως εντολοδόχοι και διεκπεραιωτές. Ούτως ειπείν, η τελική επιλογή που θα προκύψει από τις «ζυμώσεις», δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και το ποθούμενο αποτέλεσμα. Το πού θα «κάτσει η μπίλια» είναι κάτι που το ορίζει η τύχη. Πολλές φορές δε, και οι προσβάσεις των… διαμεσολαβητών. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Κλείνει η παρένθεση…

Κι ανοίγουν θεματάκια…           

Θα σας εκπλήξω τώρα, σύντροφοι, αλλά εμένα ουδόλως με ταράζουν και με απασχολούν οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών. Αυτοί ήταν, αυτοί είναι και αυτά θα λένε και θα πράττουν. Εσαεί. Και για να το κάνω ακόμη πιο λιανά, τη δικιά τους «πολιτική αλήθεια» εφαρμόζουν, τις δικές τους «ιδεολογικές αλήθειες» εκστομίζουν. Ως προς αυτό,  κ α ι  φερέγγυοι είναι  κ α ι  συνεπείς. Το να είσαι απέναντι στον κυνισμό και την επικινδυνότητά τους, είναι μία άλλη υπόθεση…

Όσο η αντιπολίτευση καθυστερεί να αντιπαραθέσει τη «δικιά της αλήθεια» (που και στέρεα οφείλει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμη), θα βολοδέρνει στους δικούς της μύθους και στις δικές της αυταπάτες.

Πότε μπορούν να γίνουν ρεαλιστικά και αυταπόδεικτα τα αφηγήματα της Αριστεράς; Όταν θα πάψουν να «στρογγυλεύουν» την πραγματικότητα κι όταν θα απεγκλωβιστούν από τις λογικές των «ωριμάνσεων». Πάνω απ’ όλα όμως, όταν τις αξίες της θα τις ορίζει η έννοια του αδιαπραγμάτευτου.

Για να το θέσω και πρακτικά. Πόση σχέση με τη μέχρι τώρα «αλήθεια» της Αριστεράς είχε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης γύρω από το μεταναστευτικό; Δημιουργεί ή όχι συγχύσεις το: ή γυρνάτε πίσω ή θα ενταχθείτε με τους όρους του ελληνικού κράτους; Δηλώνει ή όχι υποχώρηση σε «ακροκεντρώα» ακροατήρια το: να μπείτε σε παραγωγική διαδικασία, να γεμίσει η ύπαιθρος εργάτες γης; Είναι ή όχι ρητορική Ελληνικής Λύσης το: να μην κάθεστε για να παίρνετε επιδόματα;

Όποια και αν είναι η απάντηση, ένα είναι το σίγουρο: όταν η πολιτική σου «αλήθεια» παραπαίει μεταξύ σφύρας και άκμονος και τα ιδεολογικά σου θεμέλια προσπαθείς να τα στηρίξεις επάνω στην «κινούμενη άμμο» των ψηφοφόρων, αργά ή γρήγορα θα υποστείς και τη βάσανο της απαξίωσης. Και όσο αυτό δεν «μαζεύεται», θα υπονομεύονται συνολικά οι αρχές και οι αξίες σου. Μην έχετε καμία αμφιβολία, σύντροφοι…

Τα… νούμερα!

Ακούω τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να λέει ότι το δίλλημα των εκλογών θα είναι Μητσοτάκης ή χάος και εντελώς αυθόρμητα μου βγαίνει μια τρελή επιθυμία για… χάος!

Σύμφωνα με «αποκαλυπτική έρευνα» που προβλήθηκε από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Ερντογάν έχει τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ στην Τουρκία! Το επιβεβαίωσε και ο Παπαχλιμίντζος!

Να το δείτε, σε λίγο θα «σκάσει» διαφημιστικό με τον Σπύρο Παπαδόπουλο που θα μας λέει, τον χειμώνα κλείνουμε τον διακόπτη από τις 9… πολύ σχολαστικά.

Εκτός κι αν τον προλάβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βγει να μας πει πόσο ωφέλιμη θα είναι για τη χώρα η… χειμερία νάρκη! Όλα πιθανά!

Επανέρχομαι στα των ΜΜΕ. Θυμάστε τότε που οι δημοσιογράφοι των μεγάλων καναλιών είχαν βγει στα κάγκελα διαμαρτυρόμενοι για τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί άδεια σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, έπρεπε να εργάζονται σε αυτόν το λιγότερο 400 άτομα; Ε, τις προάλλες που η κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο και κατέβασε το όριο στους 240 εργαζόμενους, οι ίδιοι δημοσιογράφοι… αυτολογοκρίθηκαν!

Δύο ακόμη θεματάκια με… αριθμούς.

Μόλις τώρα με ενημερώνουν ότι ο μισθός του διοικητή του ΕΦΚΑ, από 4.000 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 7.483,104 και των υποδιοικητών από τις 3.600 ευρώ στα 7.067,376!

Τον Μάιο του 2021, η κυβέρνηση υπέγραφε σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός, στην οποία, μεταξύ των άλλων, προβλέπονταν 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε την απόλυση 92 εργαζομένων. Πώς το είχε πει τότε ο Άδωνις;

Κάθε πράγμα στον καιρό του, δήλωσε ο πρωθυπουργός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Λογικό. Τώρα προέχει η συζήτηση για την απαγόρευση αμβλώσεων που ξεκίνησε από την Ιερά Σύνοδο.

Ελάτε, δεν το πιστεύω! Υπήρξε Έλληνας εφοπλιστής που παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετέφερε με το πλοίο του άνθρακα από τη Ρωσία στην Τουρκία; Και η κόρη του είναι αυτήν τη στιγμή βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος; Γίνονται τέτοια πράγματα;

Στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μιλάει ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος και στην αναφορά του για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στο Ιράν, σημειώνει πως πρόκειται για μία χώρα με πολύ νεαρό πληθυσμό και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο… Και σκέφτομαι: οι Ιρανοί είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου αλλά όταν περνάνε τα ελληνικά σύνορα, γίνονται επικίνδυνοι και θέλουν να μας αλλοιώσουν τον πολιτισμό;

Κουίζ της στιγμής: ποιοι είναι αυτοί που δηλώνουν «αλληλεγγύη» στις γυναίκες του Ιράν, αλλά ταυτόχρονα μιλάνε για κοινές αξίες με τη Σαουδική Αραβία; Έλατε, το έχετε…

Ευκαιρίας (κακής) δοθείσης, βρείτε και δείτε την ταινία κινουμένων σχεδίων, Περσέπολις. Αξεπέραστη και διαχρονική.

Ανδρέας Λοβέρδος: Για την άνοδο της ακροδεξιάς βασική αιτία είναι το μεταναστευτικό. Αυτό το υπογράφω και δεν καταλαβαίνω τίποτε από τους αφελείς δικαιωματιστές.

Με μια άλλη ανάγνωση, η βασική αιτία για την άνοδο του Ναζισμού, ήταν οι Εβραίοι, οι τσιγγάνοι και οι κομμουνιστές. Έτσι δεν πάει, Ανδρέα μου; Και κάπως έτσι, το θύμα μετατρέπεται σε αιτία ύπαρξης του θύτη. Αυτό το υπογράφεις, συνταγματολόγε μου;

Ελπίζω να μην έχετε ξεχάσει ότι ο Λοβέρδος είναι εκείνος ο τύπος που μας έλεγε ότι η Χρυσή Αυγή είναι το πιο αυθεντικό κίνημα της μεταπολίτευσης.

Την ώρα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δηλώνει ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ιδρύθηκε για να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών στα ΑΕΙ, συλλαμβάνεται (άλλος ένας) αστυνομικός για διακίνηση ναρκωτικών.

Ελάτε τώρα! Συνέλαβαν και δόκιμη αστυνομικό μετά την έρευνα για ναρκωτικά στις Φοιτητικές Εστίες του Ζωγράφου; Μήπως να ιδρύσουμε και μία… Αστυνομική Αστυνομία;

Άκης Σκέρτσος: Από το Ταμείο Ανάκαμψης ωφελούμαστε όλοι όσοι στηρίζουμε τον Μητσοτάκη. Σας το είπα, οι άνθρωποι μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας!

Ξέρετε γιατί ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας του Ζάχου Χατζηφωτίου; Γιατί ήταν… αντισυμβατικός. Κώστας Μπακογιάννης speaking!

Και για να μην μπερδεύεστε. Δεν είναι Αγιά Σοφιά. ΟPAP Arena είναι. Συγκινηθήκατε;

Με το που γράφτηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι της ίδιας δυναμικής με αυτές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βγαίνει ο Άδωνις με την Ευγενία και το κάνει πράξη με το άγημα της σχολής τους…

Αργείς, Κιμ!