Οικογενειακή ευθύνη

Αυτές τις μέρες συμβαίνει το εξής παράδοξο: όλες οι απεργίες βγαίνουν παράνομες και όλες οι υποκλοπές βγαίνουν νόμιμες. Να φταίει, λέτε, ο ανάδρομος;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Καλά ε, έχω πάθει πλάκα με τα πολιτικά αντανακλαστικά της Αναστασίας (ή Σάσας) Ιωσηφίδου! Δεν πέρασαν ούτε πέντε μέρες από τότε που επεσήμανα την πολύμηνη απουσία της από την επικοινωνιακή πιάτσα και πάει και κάνει επική αντιπολιτευτική (επαν)εμφάνιση με… δελτίο Τύπου!

Που σημαίνει τι, αγάπες μου; Ότι η Αναστασία (ή Σάσα) είναι εδώ! Μάς αφουγκράζεται. Πιάνει τον παλμό μας. Ταυτίζεται με τις αγωνίες μας. Και είμαι σίγουρος ότι από δω και πέρα θα είναι συνέχεια στις επάλξεις και θα έχει ρόλο πρωταγωνίστριας!

Εκτός και αν αύριο βγει ο Κλειτσιώτης και εκτινάξει την κωμωδία στα ύψη.

Γιατί, κακά τα ψέματα, με Μουριάδη και Παπαδόπουλο, το πολύ μέχρι… μελόδραμα!

Ήρθε προχθές ένα από αυτά τα συμπαθητικά πουλάκια και μου ψιθύρισε στο αυτί ότι κορυφαίος (πιο κορυφαίος δεν γίνεται) κυβερνητικός παράγοντας της πόλης δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποιος ή ποια θα αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ. Και επειδή εγώ δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά αν όλο αυτό το νοιάξιμο πηγάζει από την αγάπη του για το θέατρο και την τέχνη, ρωτήστε το πουλάκι!

Εγώ που το ρώτησα, μου «κελάηδησε» ότι η ξαφνική του έννοια για τον πολιτισμό εντάσσεται στο πλαίσιο της… εξυπηρέτησης πελατών. Πουλάκι είναι, κάτι θα ξέρει.

Πάει ο φίλος μου ο Δημήτρης εκδρομή στο Κάουνας και μου στήνεται για φωτογραφία μπροστά από ένα μαγαζί που το λένε Τομπούλο, που βρίσκεται στη οδό Γαμίνια δίπλα στην όχθη του ποταμού Ναμούνια. Μεταναστεύω Λιθουανία!

Άντε πάλι το πουλάκι. Άκουσε, λέει, ότι και κάποιοι άλλοι «σπρώχνουν» τον δικό τους άνθρωπο για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και ότι τρέχουν από γραφείο σε γραφείο για να προωθήσουν το… προϊόν τους. Όλως τυχαίως, η πρότασή τους συμπίπτει με εκείνη του κορυφαίου (πιο κορυφαίου δεν γίνεται) κυβερνητικού παράγοντα της πόλης. Αυτό τουλάχιστον λένε τα τελευταία… κελαηδίσματα!

Για ό,τι νεότερο έχουμε, θα συνδεθούμε αμέσως με το… πουλάκι!

Γιες!!! Εκτός από την επιστροφή της Αναστασίας (ή Σάσας) Ιωσηφίδου, έχουμε και την επιστροφή της Eleonoras Kazantzidou στην ποίηση! Και τι ποίηση! Στρατευμένη στον αγώνα ενάντια στη Σιωπή! Μιλάμε, έχω πάθει… συγκλονισμό!   

Δεν θα το πιστέψετε! Έβγαλε ανακοίνωση η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θάσου για να μας ενημερώσει για τα πεπραγμένα στον τομέα του Πολιτισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού! Θα σταθώ μόνο σε ένα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα και για τα υπόλοιπα… Βιωματικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Χειροποίητης Μεταξοτυπίας. Γίνε καλλιτέχνης σε 5 λεπτά και τύπωσε το δικό σου αναμνηστικό μπλουζάκι ή τσάντα που θα φέρεις μαζί σου με θέματα και εικαστικά εμπνευσμένα από τη Θάσο με τη πανάρχαια μέθοδο εκτύπωσης… 

Στα σοβαρά όμως: η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση πληρώνει ανθρώπους γι’ αυτά τα… πεπραγμένα; Και αν ναι, με ποιες διαδικασίες έγινε η επιλογή τους; Με ποια βιογραφικά και με ποια καλλιτεχνικά και πνευματικά κριτήρια τούς δόθηκε η ευθύνη του… εκπολιτισμού; Κυρίως, από ποιον διαγωνισμό προέκυψε ο… διευθύνων ή η διευθύνουσα; Άντε να ακούσω…

Όχι, είπαμε! Δεν έχει «τρίτο βουλευτή». Δεν τσουλάει, πώς να το πω διαφορετικά;

Ρεπορτάζ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στην ΕΡΤ: Ένταση επικράτησε στην αίθουσα του δικαστηρίου για τον ναζιστικό χαιρετισμό του συνηγόρου του Λαγού. Το ότι ο «συνήγορος του Λαγού» ονομάζεται Κωνσταντίνος Πλεύρης και είναι πατέρας του υπουργού Υγείας, ιδεολογικός μέντορας του υπουργού Ανάπτυξης (και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μην το ξεχνάμε) καθώς και αρχηγός ναζιστικού κόμματος, στις τάξεις του οποίου συμμετείχε κάποτε και ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, είναι μάλλον μία μικρή λεπτομέρεια που απλά διέλαθε της προσοχής του ρεπόρτερ.

Ναι, ξέρω, θα βγουν τώρα μερικοί ευαίσθητοι και θα πουν ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη και ας βάλουμε στην άκρη τι έκανε ο πατέρας ή ο αδερφός κάποιου γιατί αυτό τραυματίζει τη δημοκρατία μας.

Σωστό είναι, αλλά επειδή οι ίδιοι ήταν αυτοί που είχαν ξεσκιστεί να γράφουν για τον πατέρα του Τσίπρα και για τον γιο του Βούτση, καλό είναι τώρα να βγάλουν τον σκασμό. Και το λέω όσο πιο κομψά μπορώ να το εκφράσω.

Αφήστε που ο υιός Πλεύρη έχει φροντίσει από μόνος του να κατατάξει τον εαυτό του στα ιδεολογικά μετερίζια του ναζιστή πατέρα του.

Όσο για τον έτερο της (φασιστο)παρέας; Αυτός εκφράζεται μέσω των τηλεπωλήσεων…

Α ναι, είναι άδικο να φορτώνουμε όλα τα φασιστοναζιστικά στη γνωστή «τριανδρία». Αρκεί μόνο εκείνο το δίπλα στους Ρομά ζούνε άνθρωποι, της Σοφίας Βούλτεψη για να αποδείξει πόσα αβγουλάκια έχει το φίδι.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει ως μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Σε ερώτηση των συνηγόρων των κατηγορουμένων ο (και συνταγματολόγος) βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απαντά: Στη Βουλή μπορεί να ήταν δυνατόν να πω, ότι πίσω απ’ όλα ήταν ο Παπαγγελόπουλος, αλλά εδώ δεν έχω στοιχεία να αναφέρω στο Δικαστήριο κάτι τέτοιο. Σχολιάστε ελεύθερα…

Εκείνη η Βασιλική Βλάχου (για την Εισαγγελέα της ΕΥΠ λέω) που πριν από λίγο καιρό έλεγε ότι η ίδια είχε υπογράψει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τώρα γιατί βγαίνει και δηλώνει ότι κάποιος πλαστογράφησε την υπογραφή της; Ελάτε, το έχετε…

Όχι, εγώ δεν τον πιστεύω τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο που λέει ότι τον είχαν στη Νέα Δημοκρατία γιατί έπρεπε κάποιος να συσπειρώσει τους ακροδεξιούς στη φιλελεύθερη παράταξη. Εγώ νομίζω ότι τον είχαν γιατί εκτιμούσαν το ποιητικό του ταλέντο! Ω μαιανδρωδικήγρυλλιστοσάλπιγγα, οι συχνουρίες σου είναι για μένα…

Εντάξει, δεν πέσαμε απ’ τα σύννεφα που ακόμη ένας του κύκλου «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» κατηγορείται για παιδοφιλία, βιασμό και μαστροπεία. Με τα άλλα κτήνη όμως, που βίαζαν επί πληρωμή τη 12χρονη, θα υπάρχουν εξελίξεις; Γιατί σίγουρα ο προαγωγός θα ξέρει και ονόματα και διευθύνσεις.   

Βέβαια, αυτό που προέχει τούτη τη στιγμή είναι να στηριχτεί με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο η οικογένεια της 12χρονης που είναι πολύ φτωχή και με 5 παιδιά.

Όσο για τα άλλα καθάρματα, τους δημοσιογράφους των καναλιών, αυτοί πήγαν και έστησαν κάμερες και μικρόφωνα έξω από το σπίτι της οικογένειας της 12χρονης. Βιαστές κατ’ εξακολούθηση!

Κοιτάξτε όμως τώρα πώς τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Με το που δόθηκε και επίσημα στη δημοσιότητα το όνομα του βιαστή και μαστροπού, ο Δήμαρχος Αθηναίων διέγραψε από τη δημοτική του παράταξη τη σύζυγό του. Περιέργως, κανείς και καμία από αυτούς και αυτές που μέχρι χθες υπερασπίζονταν με πάθος την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει (και σωστά δεν πρέπει) «οικογενειακή ευθύνη», το έριξαν στο… κουκουρούκου!

Αφήστε με να είμαι ακόμη αισιόδοξος!

Όταν η σύζυγος κυβερνητικού βουλευτή (εν προκειμένω του Κωνσταντίνου Μαραβέγια) ιδρύει μέσα σε μία νύχτα επιχείρηση με αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, διεκδικώντας ταυτόχρονα και επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο 4.200.000 ευρώ, λογικό δεν είναι να σου μπαίνουν… ψύλλοι στ’ αυτιά;

Και άντε, πες ότι όλοι εμείς εδώ είμαστε καλοπροαίρετοι και με διάθεση να πιστέψουμε τις δικαιολογίες του Μαραβέγια που δήλωσε ότι από τη στιγμή που η αίτηση της συζύγου του δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να πάρει το δάνειο, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα.

Όμως, ρε Μαραβέγια, αφού ήξερες πως η αίτηση δεν πληρούσε καμία προϋπόθεση, γιατί πήγες και την κατέθεσες δεσμεύοντας και τα χρήματα από τον Αναπτυξιακό Νόμο; Πες μας, γιατί στο τέλος θα καταλήξουμε… καχύποπτοι.

Στην ουσία: ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι άλλο ένα νεοφιλελεύθερο εφεύρημα της κυβέρνησης για να δοθεί δημόσιο χρήμα στους κολλητούς και τους αεριτζήδες. Αν τώρα συνδυάσετε όλα αυτά και με τον Νόμο που ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών (που κάνουν τα δικά τους πάρτι με τα θαλασσοδάνεια), θα έχετε όλο το πακέτο της λαμογιάς που παίζεται με τα… αναπτυξιακά! Άλλως πώς, βζιιιιιν!

Εν τω μεταξύ, ο Μαραβέγιας είναι αυτός που είχε πει κάποτε ότι αν συνταγογραφούσαμε τα PCR, οι Έλληνες θα κάναμε κατάχρηση γιατί έχουμε μέσα μας την κουλτούρα των κρατικών παροχών!

Δημοσιογράφος του Αnt1 ρωτάει τον Τάκη Θεοδωρικάκο: εφ’ όσον κύριε υπουργέ η αστυνομία γνώριζε ότι στις Φοιτητικές Εστίες δρούσαν έμποροι ναρκωτικών, γιατί μέχρι τώρα δεν πιάνανε; Τι απάντησε ο κύριος υπουργός; Γιατί είχαμε καραντίνα!

Παρεμπιπτόντως, στις Φοιτητικές Εστίες δεν ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο, κάτι μου έδειχνε να αγνοεί ο υπουργός που (και καλά) Προστατεύει τους Πολίτες.

Αυτές τις μέρες συμβαίνει το εξής παράδοξο: όλες οι απεργίες βγαίνουν παράνομες και όλες οι υποκλοπές βγαίνουν νόμιμες. Να φταίει, λέτε, ο ανάδρομος;

Πνίγονται στο Αιγαίο; Είναι πρόσφυγες. Φτάνουν στη στεριά; Είναι λαθρομετανάστες! Αλλά ναι, πάνω απ’ όλα να μην το… εργαλειοποιούμε!

Μου το είχε εμένα κάποτε εκείνος ο παππούλης: παιδί μου, ποτέ στην ιστορία δεν καταργήθηκε η σκλαβιά λόγω καλής διαγωγής των σκλάβων.