Το βλέπω να ’ρχεται

Κάθε πράγμα στον καιρό του και το Μουντιάλ τον Αύγουστο. Τελεία.


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Μόνο σε μένα συνέβη; Από τη μέρα που ψηφίστηκε ο νέος νόμος για το ΕΣΥ, δέχτηκα ήδη τρία τηλεφωνήματα από ιδιωτικές κλινικές για να μου εκδώσουν Κάρτα Υγείας. Η αρνητική μου απάντηση (που συνοδεύονταν ταυτόχρονα με την υποστήριξή μου στον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας) απαντήθηκε και τις τρεις φορές με την ίδια φράση: σας εύχομαι να είστε πάντα καλά και να μη μας χρειαστείτε… Κυνικοί από τώρα…

Θα το ξαναπώ όμως: όσο κυνικές και αντικοινωνικές και αν είναι οι κυβερνητικές επιλογές, δεν παύουν να είναι ειλικρινείς και τίμιες σε σχέση με το ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας. Ποτέ δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους και ποτέ δεν υποχώρησαν από τους πολιτικούς τους στόχους. Γι’ αυτό (και μόνο γι’ αυτό), το πρόβλημα ήταν και παραμένει ένα: τι κάνουν οι «απέναντι» και με ποιους τρόπους απαντούν  π ρ α κ τ ι κ ά  στον νεοφιλελεύθερο ολετήρα.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά εγώ δεν θυμάμαι άλλη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο να κατηγορείται δημόσια υπουργός Εθνικής Άμυνας από την Πανελληνία Ομοσπονδία των Ενώσεων Στρατιωτικών. Το ότι αυτό συνέβη επί υπουργίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το λες και… προσωπικό κατόρθωμα!

Σίγουρα δεν το λες κολακευτικό να αποδίδονται στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατηγορίες ότι δεν κάνει τίποτα για το στρατιωτικό προσωπικό και αρκείται μόνο σε ευχαριστίες και ότι είναι σαράντα μήνες υπουργός με ανύπαρκτο νομοθετικό έργο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Αυτά για τον Νίκο (μας).

Προεκλογική «διαρροή» από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας «δείχνει» σίγουρη τη συμμετοχή του Μάρκου Δέμπα στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Να μου το θυμηθείτε: Πασχαλίδη θα λέτε και θα κλαίτε…

Γιούπιιιιιι! Επική επανεμφάνιση της Αναστασίας (ή Σάσας) Ιωσηφίδου! Λαμβάνω ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης από τον απλό κόσμο που με σταματά στον δρόμο, αφενός ενθαρρύνοντας με να συνεχίσω μέχρι τέλους και αφετέρου ζητώντας μου να τους συμπεριλάβω στο ψηφοδέλτιο μας… Κέρνα μας πόνο, Σάσα μου!

Ακούστε τώρα πού θα ξοδέψει 25.000 ευρώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να προβληθεί η Θάσος τουριστικά. Σε Φεστιβάλ Αντισφαίρισης και σε μουσικές και χορευτικές συμπράξεις των βαλκανικών λαών!

Και άντε, πες ότι το βαλκανικό φολκλόρ «κουμπώνει» με το γούστο και την πνευματική καλλιέργεια των τοπικών παραγόντων και «δένει» σε μεγάλο βαθμό και με το επίπεδο των Βαλκάνιων επισκεπτών, οπότε, ντεφ’ να γίνει…

Με το Φεστιβάλ (!!!) Αντισφαίρισης όμως; Από πού κι ως πού μας προκύπτει η Θάσος… Roland Garros; Τι είδους γκλαμουριά είναι αυτή; Ποιος ή ποια είχε τη φαεινή ιδέα για ένα τέτοιο χαϊλίκι; Και στο κάτω-κάτω, γιατί τένις και όχι badminton; Άντε, παρασύρθηκα…

Παρεμπιπτόντως, όλες (μα όλες όμως) οι αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση και απαξιωμένες εντελώς από τη Δημοτική Αρχή.

Μιλάω σωστά, κυρία Πολυμέρου μου;

Και μιας και το έφερε η κουβέντα για το γούστο και την αισθητική των τοπικών παραγόντων, πάρτε και λίγο από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της Ελευθερουπόλεως:

Τη μέρα που ένας 16χρονος Ρομά χαροπάλευε στην Εντατική από τον πυροβολισμό αστυνομικού, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωνε εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για όλους τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Και σκέφτομαι: μήπως σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση, όλο αυτό θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση… ποιος το γαμεί το γυφτάκι;

Και η επικοινωνιακή σκυτάλη περνάει από τον πρωθυπουργό στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη: Η Πολιτεία ευχαριστεί και επιβραβεύει με πράξεις τα στελέχη που με καθημερινή αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της! Διότι ως γνωστόν, τα σύνορα τα φυλάνε οι αστυνομικοί που καθημερινά αυτοθυσιάζονται!

Βέβαια, τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε κι άλλο ένα επεισόδιο από το «κεφάλαιο Θεοδωρικάκου». Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις που εξασφάλιζαν πλασματική πλειοψηφία στις παρατάξεις των δημάρχων μέσω των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, με ταυτόχρονη κατάργηση του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων. Για όσους και όσες το έχουν ξεχάσει, ο Θεοδωρικάκος υπήρξε ο εμπνευστής αυτών των διατάξεων, καθότι κάποτε και υπουργός των Εσωτερικών.

Πουτινάκια μου, πάω Μόσχα!

Επειδή κανένας δεν ξέρει τι του ξημερώνει στη ζωή, ας είμαστε λίγο πιο συγκαταβατικοί και μετρημένοι όταν κρίνουμε τις πράξεις των 16χρονων. Ειδικά όσοι μεγαλώνουμε παιδιά.

Μάιος του 1985, περιοδικό Τέταρτο: Η αστυνομική βιαιότητα εκπροσωπεί ό,τι χολεριασμένο κι άρρωστο κρύβει βαθιά του ο άνθρωπος για να προστατέψει μ’ έναν ακάθαρτο μανδύα τις έννοιες έθνος, πατρίδα, σπίτι, εκκλησία, κράτος, οικογένεια… Υπογραφή: Μάνος Χατζιδάκις.

Θυμάστε τότε που οι αστυνομικοί είχαν σαπίσει στο ξύλο τους δύο νεαρούς αναρχικούς που αποπειράθηκαν να ληστέψουν την τράπεζα στο Βελβεντό, διοχετεύοντας μάλιστα στα ΜΜΕ και φωτογραφίες με τα παραμορφωμένα τους πρόσωπα; Ε, προχθές που ένας (εν ενεργεία) Συνταγματάρχης πήγε να ληστέψει τράπεζα κρατώντας στα χέρια του χειροβομβίδα, παρουσιάστηκε στο άνετο μπροστά στις κάμερες για να δηλώσει ότι είχε… οικονομικά προβλήματα. Συγκινητικό;

Οι περισσότερες εγκληματικές οργανώσεις δεν έχουν μέλη Ρομά. Όλες όμως έχουν μέλη αστυνομικούς. Ακόμη και η αποκαλούμενη από τα ΜΜΕ «συμμορία των Ρομά», είχε μέλη πρώην ανώτερο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, τέσσερεις αστυνομικούς και δύο δικηγόρους. Όχι εγώ, τα επίσημα στοιχεία και οι στατιστικές.

Ένα παιδί 16 χρονών χαροπαλεύει από σφαίρα αστυνομικού αλλά τρεις μέρες μετά, κορυφαία hashtags στο Twitter εξακολουθούν να είναι το «Με Την Αστυνομία» και το «Γύφτοι». Μπας και βουλιάζουμε;

Μαρινάκειον Μέλαθρον θα ονομάζονται από δω και πέρα τα νέα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Πληροφορίες που θέλουν τη μετονομασία της Βουλής σε Μαρινάκειο Κοινοβούλιο, θεωρούνται ανακριβείς. Προς το παρόν!

Ευκαιρίας δοθείσης, να σας ενημερώσω ότι ζείτε σε μία χώρα που «κυκλοφορεί» Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά!

Ξεκίνησαν εκπομπές σε περιφερειακά κανάλια με θέμα την… επίπεδη γη! Ναι, γίνεται ολοένα και καλύτερο!

Ε Π Ο Σ !!!

Διάλογος στην ΕΡΤ: Γιώργος Κουβαράς: Θα πάτε το κινητό σας να ελεγχτεί; Κωστής Χατζηδάκης: Όχι. Άλλωστε είμαι πολύ βαρετός για να με παρακολουθεί κάποιος. Αν μη τι άλλο, αυτογνωσία!

Αφού και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έγινε συγγραφέας, ο καθένας από εμάς πια έχει το δικαίωμα να φαντάζεται τον εαυτό του… Τσόμσκι!

Γύρω στα 30.000 ευρώ (για την ακρίβεια, 29.849,03) επιδότηση θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθότι ΚΑΙ αγρότης! Της ελιάς!

Με αφορμή την είδηση ότι το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα αγγίζει το 50%, σκέφτομαι και προβληματίζομαι: μήπως τελικά αυτή η ιστορία με την ποσόστωση των φύλων υπονομεύει λιγάκι το κομμάτι της αξιοκρατίας;   

Πώς γίνεται και κάθε Σάββατο βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να καταδικάζει το Documento που δημοσιεύει τα ρεπορτάζ για τις υποκλοπές, αλλά ποτέ τα Νέα και το Βήμα που δημοσιεύουν τις ίδιες (πάνω-κάτω) αποκαλύψεις;

Το σίχαμα ο Καμπουράκης βγάζει στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN εκείνον τον φυσιογνωμιστή (επαναλαμβάνω: τον φυσιογνωμιστή) Εβάν Γεωργουλάκη για να κρίνει φυσιογνωμιστικά τον π. Αντώνιο της Κιβωτού του Κόσμου!

Χαρές και πανηγύρια στον ΣΚΑΪ: Οικονόμου: Νέα Υόρκη το έκανε το Σύνταγμα ο Δήμαρχος. Παυλόπουλος: Καλύτερα από Νέα Υόρκη. Οικονόμου: Χαίρεσαι ρε παιδί μου να κυκλοφορείς στο κέντρο της πόλης. Παυλόπουλος: Πηγαίναμε σε Παρίσι και άλλες πόλεις για να χαρούμε τις γιορτές..τώρα έρχονται οι ξένοι στην Αθήνα για να χαρούνε.

Φυσιογνωμιστικά μιλώντας τώρα, αυτός ο Παυλόπουλος στον ΣΚΑΪ δεν έχει κάτι από… Κάτμαν;

Λεπτομέρεια: ο Εθνικός Ύμνος της Ισπανίας δεν έχει στίχους.

Δεν πρόλαβε να αποσώσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος τη δήλωση ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν άβατα έναντι του νόμου και τα γέλια από τα Ζωνιανά έφτασαν μέχρι επάνω στον Έβρο.

Την ώρα που ο Μητσοτάκης μιλούσε για αριστερούς του χαβιαριού, από κάτω χειροκροτούσαν οι δεξιοί των επιδομάτων. Δεν μοιάζει τέλειο;

Γιάννης Οικονόμου: Με σχέδιο για πρώτη φορά υπογράφτηκε Συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο που προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού, 5000 εργάτες γης, από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα. Αυτό παλιά θα το έλεγαν δουλεμπόριο. Τώρα το λένε «εποχική απασχόληση». Υπάρχει μία πρόοδος…

Κάθε πράγμα στον καιρό του και το Μουντιάλ τον Αύγουστο. Τελεία.

Είπα Μουντιάλ. Για πάμε να συνδεθούμε αμέσως με Στέλιο Γιαννακόπουλο… Αν πήγαινε γκολ θα είχαμε το 1-0… Το σωστό φάουλ πρέπει να έχει κατεύθυνση στην εστία… Η Ιαπωνία κέρδισε γιατί έβαλε ένα γκολ παραπάνω από όσα δέχτηκε… Μαγκιά του που ξεμαρκαρίστηκε παρότι ήταν offside!

Και κάτι από τα highlights του Μουντιάλ…

Θίχτηκε ο Ισίδωρος Ντογιάκος γιατί ο Κώστας Τζαβάρας τού καταλόγισε «αδράνεια» στο θέμα των υποκλοπών και βγήκε δημόσια να μας πει ότι οι εισαγγελικές Αρχές της Αθήνας διερευνούν σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση, με όλα τα εχέγγυα της αμεροληψίας, κυρίως, όμως, με απόλυτη μυστικότητα, τις ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις, που το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά και γενικά κάθε υπόθεση.

Να θυμίσω: 1). Ο Ισίδωρος Ντογιάκος έχει θέσει στο αρχείο υποθέσεις διαφθοράς από το 1990. 2). Ενώ το θέμα με τις υποκλοπές «φωνάζει»» από τις αρχές του καλοκαιριού (με τα πρώτα δημοσιεύματα να «καταφτάνουν» από τον προπερασμένο Νοέμβριο), το μόνο που βρήκε να ερευνήσει ήταν πώς έγιναν οι «διαρροές» (που και γι’ αυτές, μια τρύπα στο νερό). 3). Τη στιγμή που γινόταν ο κακός χαμός με τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις, αυτός άστραψε και βρόντηξε για το κακοποιημένο γατάκι στην Αιδηψό. 4). Συμπτωματικά, ο γιος του είναι μετακλητός σε γραφείο της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τα άλλα, θιγμένος…

Μέχρι να φτάσει στο Ειδικό Δικαστήριο η υπόθεση της Τουλουπάκη και του Παπαγγελόπουλου, οι δημοσιογράφοι των καναλιών δεν έβαζαν γλώσσα μέσα. Τώρα που οι κατηγορίες καταρρίπτονται μία προς μία, την κατάπιαν. Τη γλώσσα!

Ο μόνος κυβερνητικός βουλευτής που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τη διάλυση του ΕΣΥ ήταν ο Ανδρέας ο Λοβέρδος. Τι όχι; Δεν είναι κυβερνητικός βουλευτής ο Λοβέρδος;

Δείτε τι πήγε και ξέθαψε ο άλλος. Όταν ο Πλεύρης ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή στην οποία ο ΑΜΚΑ αναφέρονταν ως … συνωμοσία της Εβραιομασονίας.

Από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ναταλία Γερμανού: Θα υπάρχει εφαρμογή κρυπτογραφημένη στο κινητό των γυναικών, το PANIC BUTTON, που δεν χρειάζεται να το ξέρει κανείς… Και κάπως έτσι, γνωστό στο πανελλήνιο!

Ξέρετε γιατί τις κυνηγάνε και γιατί τις εκκενώνουν τις καταλήψεις; Γιατί εκεί προβάλλονται ταινίες, εκεί γίνονται συναυλίες, εκεί υπάρχουν δανειστικές βιβλιοθήκες, εκεί ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις.

Στο Ιράν καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθών. Στην Ελλάδα σκέφτονται να οπλίσουν και τη Δημοτική Αστυνομία.

Να μη χαίρονται εκεί στην αντιπολίτευση για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του κόσμου. Όλα (μα όλα) οφείλονται στην έκλειψη της σελήνης… Και εγώ την πιστεύω τη Λίτσα Πατέρα.

Διαλέξτε τώρα που γυρίζει: ή με την Μποφίλιου ή με τους Ρουβάδες, τους Βέρτηδες και τους Ρέμους. Το πράγμα είναι μονόδρομος!

Και επειδή πολύ κουβέντα πάλι για τα Δεκεμβριανά, δείτε την εμβληματική σκηνή από τον Θίασο του Αγγελόπουλου και… ο καθείς και ο χορός του!