Μήπως έφτασε η ώρα να τιμήσει (και) η Καβάλα τον Φρίξο Παπαχρηστίδη;

Ο Κώστας Παπακοσμάς επαναφέρει την κουβέντα για την ανάγκη η Καβάλα να τιμήσει τον Μέγα Ευεργέτη της πόλης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 53 ετών από τότε που ονόμασε ένα από τα πλοία του «Καβάλα» – Διαβάστε κάποια σχόλια συμπολιτών για τη συγκεκριμένη πρόταση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb έκανε ο Κώστας Παπακοσμάς, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 53 ετών από τότε που  ο Φρίξος Παπαχρηστίδης ονόμασε ένα από τα πλοία του «Καβάλα».

Ο σπουδαίος εφοπλιστής δεν ευεργέτησε μόνο την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ελευθερούπολη, αλλά ήταν Μέγας Ευεργέτης και της Καβάλας, κάτι που λίγοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν. Ο Κώστας Παπακοσμάς αναφέρει ορισμένες από τις ευεργεσίες του και επαναφέρει την κουβέντα για την ανάγκη η Καβάλα να τον τιμήσει έστω και πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του. Συγκεκριμένα τονίζει:

Η πόλη ξεχνά και δεν τιμά

«Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης στήριξε τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην πόλη της Καβάλας. Ενίσχυσε με χρήματα μηχανήματα και φάρμακα τη λειτουργία του Σανατορίου. Χρηματοδότησε τη κατασκευή του Παιδικού Σταθμού της Μέριμνας. Στην πόλη της Καβάλας δεν υπάρχει δρόμος που να φέρει το όνομα του. Μήπως ήρθε η ώρα για την απόδοση έστω και μετά θάνατο Τιμής;

Συνεχίζω και επιμένω στη πρόταση αυτή. Η πόλη ξεχνά και δεν τιμά».

Σχόλια συμπολιτών για την ανάρτηση

Όπως αναφέρει, εκείνη η ανάρτηση είχε προκαλέσει τα σχόλια και τις προτάσεις των συμπολιτών.

Η εκλεκτή φίλη και δημοσιογράφος – Νομικός Βάσω Μώραλη έγραψε: «Μπράβο, Κώστα μου! Πολύ σωστά επισημαίνεις την έλλειψη και προτείνεις την διόρθωση μιας ανεπίτρεπτης αδικίας! Ο Φρίξος Παπαχρηστίδης ωφέλησε πολλαπλώς τον τόπο μας (τη γενέτειρα του Ελευθερούπολη και την Καβάλα) με τις ποικίλες ευεργεσίες του. Κι όμως αποδειχθήκαμε αχάριστοι απέναντι του!.. Το λιγότερο που του οφείλουν οι Καβαλιώτες είναι η ονομασία ενός δρόμου στη μνήμη του»!

Η Ελένη Ζούμα έγραψε : “Ένας από τους Ηπειρώτες Ευεργέτες για την Ελεύθερου πόλη. Κι η Κομοτηνή είχε πολλούς ευεργέτες Ηπειρώτες όπως και η Χρυσούπολη».

O Ελευθέριος Παπαγιαννάκης πρόσθεσε: «Καιρός είναι να τους θυμηθούμε, και να μάθουν και τα παιδιά μας τους ευεργέτες του τόπου μας».

Ο πρώην Υπουργός Γιώργος Καλαντζής έγραψε: « συμφωνώ με την πρόταση οι ευεργέτες της Καβάλας είναι λίγοι πρέπει να τους ονομάζουμε και να τους τιμούμε αρχίζοντας από τον Παπαχρηστίδη, τον Ζουμπουλάκη, τον Κιτσικόπουλο, τον Σαμέρκα κα».

Η Παυλίνα Λεμονίδου έγραψε: «Είμαι αναγνώστρια βιβλίων της Δημοτικής βιβλιοθήκης από 14 χρόνων, δηλ.1973. Πράγματι στα βιβλία που δανειζόμουν εκείνα τα χρόνια (δερματόδετα) έγραφε δωρεά Φρίξου Παπαχρηστίδη».

Ο Παναγιώτης Χατζηεμμανουηλ επισήμανε: «Φρίξος Παπαχρηστιδης , μέγας ευεργέτης Μέγας Πατριώτης, σήμερα ο ευεργέτης είναι ένα είδος σπάνιο».

Ο π. Απόστολος Καβαλιώτης μέλος του ιδρύματος Φ Παπαχρηστίδης στο συνέδριο Ιστορίας που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας το 2018 μίλησε για τον μεγάλο ευεργέτη και την προσφορά του στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή.

Την Φωτογραφία με το πλοίο που έφερε το όνομα «Καβάλα», την είχε στείλει ο Φρίξος Παπαχρηστίδης στον τότε Δήμαρχο Ευάγγελο Ευαγγελίου το 1969 (αρχείο ημερήσιου τύπου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας)».