Ελλάδα 2.0

Στην ιστορία των υποκλοπών, πιο πολύ απ’ όλους λυπήθηκα τους κακόμοιρους τους υπαλλήλους της ΚΥΠ που τους έβαλαν να παρακολουθούν τον Χατζηδάκη. Γιατί μεταξύ μας, συναρπαστικό δεν το λες...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Και ’κει που όλα στην πόλη κυλούσαν μέσα στην πλήξη και την αδιαφορία, «σκάει» η επίσημη πρώτη του Χαράλαμπου Χρυσανίδη ως υποψηφίου Δημάρχου Καβάλας και αλλάζει όλα τα δεδομένα! Πάρτε ποπ-κορν και καθίστε αναπαυτικά…

Πάντως –και όπως το κόβω από τα ενσταντανέ– αυτός που μοιάζει να τραβάει το μεγάλο ζόρι με τα προεκλογικά της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Μπάμπης ο Δράκος. Τον βλέπεις και τον λυπάσαι τον δόλιο. Δεν ξέρει πού να πρωτοπάει και με ποιους να φωτογραφηθεί. Τη μια με την Αναστασία την Ιωσηφίδου, την άλλη με τον Κωστάκη τον Κλειτσιώτη, του ήρθε τώρα και ο συνονόματος Χρυσανίδης και του τρίτωσε το πανηγυρικό. Αν δεν είναι αυτά βαρέα και… ανθυγιεινά, τότε ποια;

Σας τα έλεγα την προηγούμενη φορά για τις καλλιτεχνικές (και δη, εικαστικές) ευαισθησίες του «τρίτου βουλευτή», αλλά εσείς δεν με πιστεύατε. Νά όμως που «ήρθε» η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου Καβάλας, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Όπου, οι γονείς και οι κηδεμόνες ευχαριστούν θερμά τον Μακάριο Λαζαρίδη (τον «τρίτο») για την ευγενική του προσφορά στο σχολείο των ετήσιων αναλώσιμων υλικών για το μάθημα των Εικαστικών.

Και σας ρωτάω: αν ο «τρίτος» δεν είχε αυτό το ασίγαστο πάθος για την Τέχνη, με τι αναλώσιμα υλικά θα πορεύονταν σήμερα οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ; Άντε, πείτε μου άτεχνοι και κακοπροαίρετοι…

[ Πέραν της πλάκας, αυτοί του συλλόγου, ντιπ τσίπα; ]

Σας έχω κι άλλο… καλλιτέχνημα, αυτήν τη φορά από τον Κωστή Σιμιτσή. Για πάμε να τον «ακούσουμε»:

Στη διαδήλωση των καλλιτεχνών είδα πλακάτ με τις φωτογραφίες του Ελύτη, του Ρίτσου, της Λαμπέτη, του Κουν. Δεν ήξερα πως αυτοί οι μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος είχαν διεκδικήσει επαγγελματικά δικαιώματα και πρόσληψη στο Δημόσιο…

Επί τροχάδην (γιατί με τον Κωστή δεν είναι να το καθυστερείς πολύ) και χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν τις κοινωνικές μεταβολές και εξελίξεις που μεσολάβησαν μέσα στις δεκαετίες.

Ο Κουν και η Λαμπέτη είχαν δικούς τους θιάσους, οπότε ο «εργασιακός τους ρόλος» ήταν εντελώς διαφορετικός με αυτόν των σημερινών αποφοίτων. Οι ποιητές, πέρα από το «μοναχικόν» της δημιουργικής τους φύσης, διαχειρίζονται οι ίδιοι τα του βιοπορισμού τους και δεν ανήκουν σε συλλογικές επαγγελματικές ομάδες. Αυτά ως προς το «τυπικόν» του πράγματος…

Στην ουσία: και μόνο ότι αυτά τα πνευματικά μεγέθη αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς για τους νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες, και μόνο ότι «λειτουργούν» ως σύμβολα των προσωπικών τους αγωνιών και διεκδικήσεων, φτάνει (και περισσεύει) για να σταθούμε στο πλάι τους και να συνδράμουμε στα αιτήματά τους.

Στο βάραινα, Κωστή μου, το ξέρω, αλλά νισάφι πια με αυτήν τη facebookική ελαφρότητα…

Ενδυματολογικά κρίνοντας, σαν πολύ λαϊκούρα να παρείσφρησε στην αριστοκρατία!

Χάρηκα πολύ όταν άκουσα ότι η ιστορία με τη μικρούλα στη νησίδα του Έβρου ήταν ψέμα. Από την άλλη όμως λέω, μακάρι να ήταν ψέμα και ο θάνατος του Αϊλάν, της Λοζίν, του Καρίμ, της Αντέλ, του Χασάν, της Φατιμά και των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που πνίγονται στα νερά του Αιγαίου.

Σεμινάριο για ανώτερους δικαστικούς και αστυνομικούς της CEPOL (Αστυνομική Ακαδημία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) με θέμα… την πάταξη του ακροαριστερού και αναρχικού εξτρεμισμού. Μας βλέπω στα βουνά, σύντροφοι!

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τα «έριξε» στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί –λέει– συνεργάστηκε με τους «ακροδεξιούς» των ΑΝΕΛ. Με το που το άκουσαν ο Καρατζαφέρης, ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης και ο Πλεύρης, ξεράθηκαν στα γέλια!

Όταν κάποιοι της Νέας Δημοκρατίας (μεταξύ των οποίων και πρωτοκλασάτοι υπουργοί) λένε όλοι παρακολουθούνται κι αυτό είναι το σωστό σε μια δημοκρατία, γιατί να μη σκεφτεί κάποιος ότι έτσι δίνεται συγχωροχάρτι και στις μεθόδους της Στάζι; Απέχει πολύ;

Ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής: η δικαιοσύνη ερευνά ήδη την υπόθεση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε να κρούσουμε ανοιχτές… χήρες!

Θέλω να σταθώ λίγο στην ιστορία των υποκλοπών και να σας πω ότι πιο πολύ απ’ όλους λυπήθηκα τους κακόμοιρους τους υπαλλήλους της ΚΥΠ που τους έβαλαν να παρακολουθούν τον Χατζηδάκη. Γιατί μεταξύ μας, συναρπαστικό δεν το λες.

Θανάσης Πλεύρης: Ξεκινά συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να μεταφέρονται όσοι νοσηλεύονται σε ράντζα. Σε δεύτερη ανάγνωση: Δεν ξεκινά καμία ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων για να μην υπάρχουν ράντζα.

Ο κύριος αυτός που χρησιμοποιεί τη λέξη «αυτισμός» ως αρνητικό χαρακτηρισμό για μικροπολιτικούς λόγους, είναι υφυπουργός Παιδείας (και καθηγητής Πανεπιστημίου).

Εσείς το ξέρατε ότι εκτός από τον θρησκευτικό, τον ιαματικό, τον γαστρονομικό, τον περιηγητικό, τον συνεδριακό τουρισμό, υπάρχει και ο… σκοτεινός τουρισμός, ή αλλιώς Dark Tourism;

Εγώ το έμαθα μόλις προχθές από μία κυρία Ιωάννα Μυταφτσή, μέλος της Γραμματείας Παραγωγικού Τομέα της Νέας Δημοκρατίας και συντονίστρια της θεματικής ενότητας Ειδικών Μορφών Τουρισμού. Τι πρότεινε η εν λόγω κυρία στο πλαίσιο του… Dark Tourism; Να κάνουμε το ΜΑΤΙ τουριστικό προορισμό γιατί εκεί πέθαναν πολλοί και θα έρθουν περίεργοι να δουν τον χώρο της τραγωδίας…

Παρεμπιπτόντως, η εν λόγω κυρία τυγχάνει και υποψήφια Διδάκτωρ Ειδικών Μορφών Τουρισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!

Πάντως, για να βοηθήσω και εγώ στο νέο τουριστικό είδος, θα πρότεινα να κάνουμε τουριστικό προορισμό, εδώ στη Θάσο, το εγκαταλελειμμένο σπίτι του Σεχίδη! Τρέλα;

Όχι, καμία αυταπάτη δεν έχω για «περιπτώσεις» όπως αυτή της Άννας Καραμανλή. Και σιγά μη δίσταζε να αναλάβει ρόλο τυμβωρύχου για να υπερασπιστεί το πολιτικό της αφήγημα. Αλλά, βρε Αννούλα μου, όταν η φωλιά σου είναι αφοδευμένη, κάθεσαι στα αυγά σου και δεν μιλάς. Κοινώς, το βουλώνεις.

Γιατί, Αννούλα μου, την σήμερον ημέρα, πώς να κρυφτείς από τους twitterάδες! Με το που ύψωσες τη φωτογραφία του Τσίπρα να βγαίνει από το θέατρο τη μέρα του θανάτου των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, γέμισε το διαδίκτυο με τις δικές σου φωτογραφίες που την ίδια μέρα χαριεντιζόσουνα σε κοπές βασιλόπιτας και άλλων συναφών συναθροίσεων. Και μεταξύ μας (Αννούλα μου), καμία θλίψη δεν διέκρινα εκ μέρους σου για το τραγικό συμβάν. Το αντίθετο θα έλεγα…

Θυμάστε τι πανηγύρια είχαν στήσει στα δελτία ειδήσεων για τη «μεγάλη επένδυση» της Microsoft στην Ελλάδα; Τώρα που η Microsoft απολύει τους 80 από τους 120 εργαζόμενους, μούγκα τα φερέφωνα. Εεεεεε, σόρι, οι δημοσιογράφοι ήθελα να πω…

Το αν ο γιος του Θεοδωρικάκου πιάστηκε με λίγα γραμμάρια κάνναβης, ουδόλως μας νοιάζει και ουδόλως μας αφορά. Αυτό που μας αφορά (και πρέπει να μας νοιάζει) είναι οι θεσμικές ανομίες του πατέρα του. Που δεν είναι καθόλου λίγες και διόλου αμελητέες.

Άδωνις Γεωργιάδης: Καλά έκανε η αστυνομία και μπούκαρε να πάρει τον φάκελο της υπόθεσης ναρκωτικών του Θεοδωρικάκου. Ο Ερντογάν μπουκάρει οπότε θέλει. Πάντα με τα σωστά πρότυπα.

Και μιας και το έφερε η κουβέντα στην κάνναβη: θυμάστε τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να δηλώνει ότι τα γραφεία των Συριζαίων στου Μαξίμου ήταν γεμάτα χασισοκαπνό;

Κάτι στο πιο σημερινό από τον Μπάμπη Παπαδημητρίου: Ξέραμε ότι Ράμμος είναι δικαιωματιστής, έχει μία τρέλα με τα ατομικά δικαιώματα, με τα δικαιώματα του ανθρώπου. Έχει αυτή τη τρέλα. Καλά κάνει… Όχι πως η υπεράσπιση των δικαιωμάτων δεν θα λογίζονταν από τον Μπάμπη ως… τρέλα!

Παιδιά, το να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας σε μία υπόθεση όπως αυτή της Novartis, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είσαι και λαμόγιο. Λαμογιές παίχτηκαν, λαμόγια συμμετείχαν, λαμόγια θα μιλήσουν. Έτσι πάνε αυτά.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας διόρισε τον επιχειρηματία Δημήτρη Ντόκορο, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ. Πέντε μήνες μετά, το Υπουργείου Τουρισμού, με απευθείας ανάθεση, δίνει 23.650 ευρώ στην εταιρία του Δημήτρη Ντόκορου. Μία εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο… 1.000 ευρώ!

Πρώτη επίσημη του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας… «Ανδρέας Παπανδρέου». Με διαπερνά ρίγος!

Δηλώνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης στον ΣΚΑΪ ότι ο Μητσοτάκης είναι ο πιο άρτιος πολιτικός του αιώνα που διανύουμε και βγαίνουν οι φιλελεύθεροι κεντρώοι στο twitter και λένε, ελπίζουμε να μη δούμε συμμετοχή Καρατζαφέρη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Διότι ως γνωστόν, η γραμμή για Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη, ήταν… πράσινη!

Αντώνης Σρόιτερ: Είμαι γαλαζοαίματος, το επίθετό μου προέρχεται από Γερμανούς αυλικούς του Όθωνα. Όχι, είμαι σίγουρος πια! Κάτι παίρνουν!

Νεοδημοκρατικό τρολ προς Τσιπρα: Μαθήματα πατριωτισμού στη δημοκρατική παράταξη δεν θα κάνετε ξανά. Το 1922 με τον Κεμάλ. Το 1940 με τον Χίτλερ. Στον εμφύλιο με το Στάλιν. Στο δημοψήφισμα με το ΟΧΙ. Στη Μακεδονία με τον Ζάεφ. Στον Έβρο με τον Ερντογάν…. Μισό, μεγάλε, για να βοηθήσω και ’γω λίγο. Βάλε και: στον πόλεμο της Τροίας ήταν με τον Πάρη, στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας με τον Ξέρξη, στην πολιορκία του Μεσολογγίου με τον Ιμπραήμ και τον Κιουταχή και στον πόλεμο των Άστρων με τον Πάλπατιν! Ειδικά με τον τελευταίο!

Να το έχετε κατά νου: όσο οι δημοσιογραφικές έρευνες θα αποκαλύπτουν στενές σχέσεις μεταξύ ανώτερων στελεχών της Αστυνομίας με νονούς της νύχτας, η εγκληματικότητα θα αυξάνεται στα… Εξάρχεια!

Στο μεταξύ, ο Μπαλάσκας το άλλαξε το τροπάρι και από «συνδικαλιστής αστυνομικός» αυτό-προβάλλεται στα τηλεοπτικά πάνελ ως… αναλυτής αστυνομίας!

Ο Πέτρος Τατσόπουλος θεωρεί θρησκόληπτο έναν γραφικό τηλεπαρουσιαστή, την ίδια ώρα που δεν θεωρεί θρησκόληπτους ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Παιχνίδι (δημοσιότητας) να γίνεται…

Από τη δίκη της Χρυσής Αυγής… δικηγόρος Λαγού: Όταν ο στίχος λέει γάμα τους, αυτό τι είναι; Φωνή από το ακροατήριο: Προφητικό!

Ν’ αγαπάς όλους τους τόπους και να φοβάσαι όσους αγαπούν μόνο το δικό τους. Και μόνο γι’ αυτό, τα Νούμερα του Φοίβου θα μείνουν για πάντα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Αναρωτιέμαι: μήπως η Ελλάδα είναι η χώρα που παράγει περισσότερους ήρωες απ’ όσους μπορεί να καταναλώσει;

Κι επειδή τελευταία ο Δημήτριος Μαρκόπουλος δεν λείπει από κανένα τηλεοπτικό πάνελ, θυμηθείτε και ένα παλιό του από τη καριέρα του ως δημοσιογράφος:

Ερώτηση του Δημήτρη Οικονόμου του ΣΚΑΪ στον Δημήτρη Τζανακόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν σας αρέσουν τα ανεξάρτητα κανάλια, κύριε Τζανακόπουλε;

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρωτοδιάβασε την Απογευματινή όταν ήταν… τεσσάρων ετών!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Οι Ιάπωνες ενδιαφέρονται πολύ για το παράδειγμα της Ελλάδας – Θέλουν να αντλήσουν μαθήματα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Παιδιά, όχι άλλο, λυπηθείτε μας! Είμαστε και μιας κάποιας ηλικίας…

Εντάξει τώρα. Είπε ο Μητσοτάκης ότι στείλαμε στην Τουρκία την ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) αντί να πει την ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) και πέσανε όλα τα αναρχοκομμούνια να τον φάνε. Τα ξεχνάνε τα δικά τους τότε που μπέρδευαν το ΚΚΕ (μ-λ) με το (Μ-Λ) ΚΚΕ;

Επίλογος

Όσες και όσοι παρακολουθείτε τηλεόραση, θα έχετε προσέξει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις προβαλλόμενες διαφημίσεις αφορά τις στοιχηματικές εταιρίες. Στα δε αθλητικά κανάλια, το ποσοστό προβολής τους μπορεί να αγγίζει και το 95%.

Ένα από τα «κρίσιμα σημεία» αυτών των διαφημίσεων είναι το μήνυμα που «τρέχει» στο κάτω μέρος της οθόνης με (πολύ) μικρά γράμματα και με ταχύτητα που δύσκολα μπορεί κανείς να διαβάσει.

Τι λέει αυτό το μήνυμα; Ότι οι παίκτες του Στοιχήματος κινδυνεύουν να εθιστούν. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δίνεται ο αριθμός 1114 ως «γραμμή βοήθειας» και «άμεσης ανταπόκρισης». Το 1114 ανήκει στο ΚΕΘΕΑ.

Μικρή παρένθεση: Το ΚΕΘΕΑ, που πριν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, ήταν ένας δημόσιος φορέας και η (άμισθη) διοίκησή του εκλέγονταν από τα ίδια του τα μέλη. Από τους θεραπευόμενους του προγράμματος, από τους εργαζόμενους και από τους συλλόγους γονέων. Ένα αυτοδιοίκητο μοντέλο-πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και, φυσικά, με λαμπρά αποτελέσματα στον τομέα της απεξάρτησης.

Πριν τρία χρόνια, η Νέα Δημοκρατία κατήργησε εν μία νυκτί το αυτοδιοίκητο του οργανισμού και διόρισε δικιά της διοίκηση, με δύο έμμισθες θέσεις. Αυτές του προέδρου και του αντιπροέδρου. Κλείνει η παρένθεση.

Εδώ και ενάμιση μήνα, η γραμμή 1114 έχει σταματήσει να λειτουργεί. Αιτία; Η «καθυστέρηση» της διοίκησης να ανανεώσει τις συμβάσεις των 4 ειδικών υπαλλήλων που εργάζονταν στην γραμμή στήριξης, παρότι ήταν γνωστό από τον Μάρτιο του 2022 ότι αυτές λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει όμως ακόμη μία «ωραία λεπτομέρεια» σε αυτή την ιστορία. Τη γραμμή στήριξης για όσους έχουν πρόβλημα εξάρτησης από τον τζόγο τη χρηματοδοτεί ο… ΟΠΑΠ! Ή, για να το πω πιο απλά, βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Με το 1114 στον «αέρα», με τους τέσσερις ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτή (όταν και αν ξαναπροσληφθούν) να μην μπορούν να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία του, με τον τζόγο να γίνεται ολοένα και πιο εθιστικός, ο διορισμένος πρόεδρος (και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας) αντιπαραθέτει ως «συμβουλευτική γραμμή» το τηλέφωνο της γραμματέας του και ένα… μέιλ.

Αν μετά από όλα αυτά, το μυαλό σας πηγαίνει σε τίποτε «απαξιώσεις» και σε τίποτε «ιδιωτικά συμφέροντα», κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε… δικαιωματιστές!

Α, ρε Μπάμπη Παπαδημητρίου, έγραψες πάλι!

Και κλείνω με τον μαλάκα (σόρι, με τον άριστο ήθελα να πω) του μήνα, που ούτε το άριος ξέρει να γράφει…