Το βαθύ κράτος

Εσείς που τα παρακολουθείτε καλύτερα… Για εκείνους τους Πακιστανούς τρομοκράτες ακούσατε τίποτε ή είστε ακόμη απασχολημένοι με τη Ρωσίδα κατάσκοπο;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Είδηση με τοπικό ενδιαφέρον. Διαβάζω: Μετά από απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποχρεώνεται να καταβάλει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις σε 15 εργαζόμενες υπαλλήλους γραφείου, καθώς εργάζονταν με καθεστώς αδήλωτης εργασίας από το 2009 και απολύθηκαν άτυπα και παράνομα το 2016, όταν διεκδίκησαν την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εργαζόμενες πληρώνονταν «μαύρα», καθώς δεν τους καταβάλλονταν νομίμως οι εργοδοτικές εισφορές. Από πού προκύπτει το «τοπικό ενδιαφέρον»; Από το ότι μία από τις 15 εργαζόμενες δούλευε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας.

Τα «λέει» σωστά το ρεπορτάζ, Μπάμπη Δράκο;

Καλά ε, αυτή η φωτογραφία του Χαράλαμπου Χρυσανίδη με φόντο το πτυχίο του, είναι όλα τα (προεκλογικά) λεφτά!

Παραμένουμε στα του κυρίου Χρυσανίδη και πάμε να δούμε μία ανακοίνωσή του, μέσω της οποίας καταθέτει την πρόταση της παράταξής του για το (μέγα) θέμα των καπναποθηκών.

Μη φανταστείτε τίποτε ιδιαίτερα επεξεργασμένο. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παραγράφους-ενότητες «γενικού περιεχομένου», τις οποίες παραθέτω και επανέρχομαι…

  • Για τα διατηρητέα τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν, θα αναλάβει ο Δήμος Καβάλας την αποκατάσταση και ανακαίνισή τους με δικά του έξοδα, αλλά και την εκμετάλλευσή τους μέχρι αποσβέσεως των δαπανών. Το είδος της εκμετάλλευσης θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως θα αποφασίσει και τη χρήση των διατηρητέων που ανήκουν στον Δήμο.
  • Για όσα διατηρητέα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, επισπεύδουμε τις διαδικασίες κατεδάφισής τους με την αποζημίωση των ιδιοκτητών σε χρήμα ή κάποιο άλλο ακίνητο από την τράπεζα γης. Έτσι, παύουν να είναι μια εστία μόλυνσης και κινδύνου μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα εξοικονομούμε χώρο για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης και φυσικά πρασίνου.

Παρατήρηση πρώτη: Μία δημοτική παράταξη που διεκδικεί τη διοίκηση του Δήμου –και της οποίας ο επικεφαλής τυγχάνει να είναι και μηχανικός– οφείλει να καταθέτει λεπτομερείς και επεξεργασμένες προτάσεις. Πόσο μάλλον όταν καταπιάνεται με ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό των καπναποθηκών.

Είναι αυτής της «εμβέλειας» οι δύο προτάσεις του κυρίου Χρυσανίδη; Προφανώς και όχι. Και αν δεν είναι εντελώς του «ποδαριού», σίγουρα αποπνέουν την αίσθηση της προχειρότητας.

Παρατήρηση δεύτερη: Για να θεωρηθεί σοβαρή και υπεύθυνη μία τέτοια πρόταση –ασχέτως αν συμφωνείς μαζί της ή όχι– θα πρέπει να υπάρχει συνολική και ολοκληρωμένη καταγραφή του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται. Εν προκειμένω, πόσες καπναποθήκες υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην πόλη, πόσες χρήζουν παρεμβάσεων, σε ποιο καθεστώς συντήρησης και αποκατάστασης υπάγονται με βάση τις γνωμοδοτήσεις της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Χωρίς αυτά, η πρόταση παραπαίει μεταξύ προεκλογικού εντυπωσιασμού και πολιτικής αφέλειας.

Παρατήρηση τρίτη: Μπορούν τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας να «σηκώσουν» ολόκληρο το βάρος μίας τέτοιας κλίμακας αποκατάστασης; Προσωπικά δεν το γνωρίζω. Ο κύριος Χρυσανίδης όμως που «ψάχτηκε» με το θέμα, δεν θα έπρεπε να έχει κατά νου έναν μίνιμουμ προϋπολογισμό και να τον καταθέσει δημόσια;

Παρατήρηση τέταρτη: Απ’ ό,τι ξέρω, όταν ένα κτίσμα κρίνεται διατηρητέο, δεν τίθεται και θέμα κατεδάφισης. Ως εκ τούτου, το δεύτερο μέρος της πρότασης είναι εκτός πραγματικότητας. Εκτός και αν στο «πίσω της μέρος» προσδοκά στον αποχαρακτηρισμό των υφιστάμενων καπναποθηκών, με όποιες τραγικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει μία τέτοια εξέλιξη.

Για να το «προσγειώσω»: Οι καπναποθήκες ήταν και παραμένουν το μεγάλο αρχιτεκτονικό κεφάλαιο της Ιστορίας της πόλης. Αυτές είναι που διαχρονικά της δίνουν ταυτότητα και φυσιογνωμία. Και ως τέτοιο ιστορικό κεφάλαιο, δεν του πρέπουν προχειρότητες και προεκλογικές πομφόλυγες. Οι όποιες προτάσεις απαιτούν σεβασμό και σοβαρότητα. Κυρίως, μία «άλλη αφοσίωση», ικανή να τις επαναφέρει σε ζώσα κατάσταση. Και από «αφοσιώσεις», ούτε λόγος να γίνεται…

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο (και σωστά), τοπικό του στέλεχος κοινοποιεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης άρθρο του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, προσυπογράφοντας τις (ό,τι να ’ναι) απόψεις του. Για τον Κωστή Σιμιτσή λέω.

Ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη και εξαιρετική η ιδέα του Γιάννη Ερυφιλλίδη να παρουσιάζει ξεχωριστά και κάθε ημέρα από έναν ή μία υποψήφιο ή υποψήφια του ψηφοδελτίου του. Μία προεκλογική αισθητική επικεντρωμένη στην ουσία και την αξία των προσώπων.   

Ζω για να το ζήσω…

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεραπετρίτη, η αιτία που οδήγησε την Ελλάδα στον εμφύλιο πόλεμο ήταν η… απλή αναλογική.

Είπε και άλλα όμως ο… στόμας του Γεραπετρίτη. Όπως αυτό: Να θυμηθούμε ότι την απλή αναλογική για πρώτη φορά την εισάγει το Σύνταγμα της Βαϊμάρης το 1919 και εξ αυτού οδηγηθήκαμε, από την απλή αναλογική της Βαϊμάρης, στις εκλογές στη Γερμανία το 1933 όπου με περιορισμένο ποσοστό και ακριβώς εξ αιτίας της αδυναμίας να συγκεντρωθεί ένας ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ.

Για την ιστορία (άλλα και όχι μόνο): Ο Χίτλερ κέρδισε στις εκλογές το 1932 και το 1933, αλλά λόγω της απλής αναλογικής δεν μπόρεσε να πάρει αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα, ο Γεραπετρίτης διδάσκει σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Και μιας και το έφερε η κουβέντα: Τελικά είναι Γεραπετρίτης ή ΤΕΡΝΑπετρίτης;

Ακούω τώρα αυτόν τον Δημήτρη Μαρκόπουλο της Νέας Δημοκρατίας (ναι, αυτόν που ως δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος χαριεντίζονταν με τους Χρυσαυγίτες) να λέει ότι ως πατέρας κοριτσιών προσβάλλεται από τους στίχους του Μιθριδάτη, τους οποίους θεωρεί ακραία ομοφοβικούς και σεξιστικούς.

Στο μεταξύ, ο Μαρκόπουλος…

Στον χορό ενάντια στον Μιθριδάτη και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτός που κάποτε έλεγε ότι στη χρεοκοπία οι γυναίκες γίνονται πόρνες ή παραδουλεύτρες.

Αλλά ΚΑΙ ο Γρηγόρης Ψαριανός (υποψήφιος και επίσημα πλέον με την Νέα Δημοκρατία) την έπεσε στον Μιθριδάτη.

Στο μεταξύ ο Ψαριανός…

Μένω Ψαριανό και ενθυμούμαι…

Ονομάζεται Κοπανάκη Ευαγγελία, είναι γιατρός αναισθησιολόγος και είναι υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία. Με ποιο σύνθημα καταβαίνει στις εκλογές; Κοπάνα το στην Κοπανάκη!

Όταν επί όλων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταγραφεί επίσημα 33 θάνατοι από σφαίρες αστυνομικών, δεν βγαίνεις να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρούς. Εκτός και αν είσαι ο Θεοδωρικάκος.

Να σημειώσω ότι από τους 33 νεκρούς, κανείς δεν είχε εμπλοκή σε εγκληματικές ή μαφιόζικες οργανώσεις. Αν είχε, το πιθανότερο να ζούσαν.    

Εσείς που τα παρακολουθείτε καλύτερα… Για εκείνους τους Πακιστανούς τρομοκράτες ακούσατε τίποτε ή είστε ακόμη απασχολημένοι με τη Ρωσίδα κατάσκοπο;

Γιάννης Πρετεντέρης: Δεσμεύομαι δημόσια, ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, θα αποχωρήσω από τη δημοσιογραφία. Ίσως το πιο ισχυρό επιχείρημα για να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ.

Ιανουάριος του 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ευρωπαϊκό Φόρουμ: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον μεταναστευτικό θέμα. Έχουμε τελειώσει με τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους, αν τους δοθεί άσυλο να μη μετακομίσουν στην Ευρώπη, και να μείνουν στην Ελλάδα που υπάρχουν θέσεις εργασίας. Λίγους μήνες μετά, ανακοινώνει τη προέκταση του Φράχτη. Δουλίτσες να γίνονται…

Ξέρω, ΤΕΡΝΑπετρίτης!

Τα πάντα όλα!

Αν από το 1988 έχεις ζήσει στην Ελλάδα για δύο χρόνια, άλλα στα έφερε έτσι η ζωή και σήμερα είσαι αναγκασμένος να ζεις στο εξωτερικό, θα μπορείς στις εκλογές του Μαΐου να ψηφίσεις ηλεκτρονικά. Αν είσαι κάτοικος της Ελλάδας, αλλά οι ανάγκες σου σε «στέλνουν» να δουλέψεις για καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά… σκάσε και δούλευε!

Έδωσε, μαθαίνω, συνέντευξη ο Μητσοτάκης σε μια 25χρονη influencer που τη λένε Νεφέλη Μεγκ, η οποία (ξαναμαθαίνω) προμοτάρεται από τη LiFO και την Athens Voice και κάνει Podcast με τίτλο Μπούκλα 99. Γίνονται τέτοια πράγματα και δεν με ενημερώνετε έγκαιρα;

Βγήκαν μετά τη συνέντευξη κάτι κακές (και λυσσασμένες) γλώσσες και λέγανε ότι η εν λόγω κοπελιά, εκτός από influencer είναι και ΔΑΠίτισσα. Και τις ρωτώ (τις κακές και λυσσασμένες): επειδή δηλαδή η Νεφέλη ζήτησε από τον Μητσοτάκη να βάλει τέλος στις απεργίες, του πρότεινε να θεσπίσει λιγότερους φόρους για τους πλούσιους και τα ΜΜΕ και τον παρότρυνε να χτίζουν φυλακές οι ιδιώτες, την κάνατε αμέσως και ΔΑΠίτισσα; Σκληρό μου ακούγεται…   

Για όσους και όσες ασχολούνται με τη στατιστική και την ελληνική δικαιοσύνη, να ενημερώσω ότι η μητέρα του 12χρονου κοριτσιού που αποκάλυψε το κύκλωμα μαστροπών και παιδοβιαστών στον Κολωνό έχει ήδη κάτσει διπλάσιο χρόνο στη φυλακή από τον μεσίτη που καταδικάστηκε για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Στο δελτίο ειδήσεων του MEGA «παίζει» ρεπορτάζ με θέμα την επίθεση τρομοκράτησης που δέχτηκε το 12χρονο κορίτσι. Αμέσως μετά, ξεκινάει ρεπορτάζ για φοιτήτρια που εκβίαζε κάποιον παντρεμένο. Αγαπημένο μου πλυντήριο!

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ για το 12χρονο κορίτσι, σχολιαστής ήταν ένας αστυνομικός ο οποίος μιλούσε για κάτι αμυχές από μαχαίρι, ξανάδινε στον αέρα τον τόπο κατοικίας του και κατέληγε με το τι να κάνουμε, δεν μπορεί να φυλάσσονται όλοι.

Ελλάδα 2023: Ο Άκης Τσελέντης ανεβάζει στο twitter πρωταπριλιάτικο αστειάκι: Θα αδειάσει το νερό του Αιγαίου σε μια τρύπα και θα πηγαίνουμε οδικώς στα νησιά. Σε λίγες ώρες, ο Εισαγγελέας ζητάει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων!

Ποιος είναι ο Εισαγγελέας; Ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου που χειρίστηκε την υπόθεση του Noor1.

Ο οποίος (Οδυσσέας) στις ελεύθερες ώρες του συμμετέχει σε παρελάσεις σε ρόλο… κομάντο…

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στο iefimerida.gr: Έκανα τάμα και βρήκα τον έρωτα της ζωής μου με προξενιό!

Διάλογος στον Real FM με θέμα τον Φράχτη στον Έβρο…

  • Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Εμείς είμαστε υπερήφανοι που έχουμε φτιάξει αυτό το Σιδηρούν Παραπέτασμα.
  • Νίκος Χατζηνικολάου: Γνωρίζετε τι ήταν το Σιδηρούν Παραπέτασμα;
  • Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Ένα τείχος που χώριζε το Βερολίνο στα δύο…

Πιάστηκαν αστυνομικοί να ντιλάρουν ναρκωτικά. Η είδηση θα ήταν αν πουλούσαν βιβλία.

Δεν θέλουνε θέσεις στο Δημόσιο οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη, θέλουνε διορισμούς στο Καρδιολογικό Παίδων Αγία Σοφία. Αυτά τα κομμουνιστικά δεν μπορώ…

Από την Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας για τους μαθητές του Λυκείου: Στο ποίημα «Παραλογή της Άπιστης», ο Κωνσταντής σφάζει και τεμαχίζει τη γυναίκα του. Να φανταστείς ότι είσαι ο Κωνσταντής και εξηγείς σε έναν φίλο σου τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου μετά το τέλος που έδωσες στη ζωή της γυναίκας σου.

Με δύο λόγια, οι φωστήρες της Κεραμέως βάζουν ένα ανήλικο παιδί στη θέση ενός παιδοβιαστή και του ζητούν να περιγράψει πώς αισθάνεται.

Και ’γω ακόμη να προσδοκώ Ανάσταση Λαών…