Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την 21η Μαΐου: Επιστροφή στην κανονικότητα και στην Παιδεία

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται ότι θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αμέσως και θα ανοίξει την πόρτα των πανεπιστημίων ΤΩΡΑ, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για να εισαχθούν περίπου 20.000 ακόμη νέοι και νέες!


 

Tου Δημήτρη Εμμανουηλίδη

 


Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Η πολιτική της ΝΔ στην εκπαίδευση και η προσωπική στάση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως είχαν απόλυτη συνέπεια. Συστηματική υποβάθμιση και διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης από τη μία, μπίζνες και κέρδη για τους κολλεγιάρχες και τους σχολάρχες από την άλλη.

Κορυφαία έκφραση μιας αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει φραγμό στις σπουδές των παιδιών που προέρχονται από τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες της πατρίδας μας, είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστήμια.

Νομοθετήθηκε από τη ΝΔ με πρόσχημα την «ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών» και έθεσε βαθμολογικό κατώτατο όριο για να εισαχθεί ένας υποψήφιος σε πανεπιστημιακή σχολή. Αν δεν το πετύχει, ακόμη και αν υπάρχουν κενές διαθέσιμες θέσεις στις σχολές που θα ήθελε, δεν εισάγεται. Αυτό το όριο-κατώφλι εισαγωγής ουσιαστικά εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των εξετάσεων. Μέσα σε δύο χρόνια εφαρμόζοντας την ΕΒΕ, η ΝΔ στέρησε από 40.000 νέους και νέες τη φοίτησή τους στα πανεπιστήμια και τους έστειλε να αναζητήσουν την τύχη τους στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ εξοφλώντας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Αυτά συμβαίνουν όταν στην Ελλάδα το ποσοστό πτυχιούχων στο συνολικό πληθυσμό είναι μικρότερο από τον μέσο όρο του αντίστοιχου ποσοστού των χωρών της ΕΕ.

Η εφαρμογή της ΕΒΕ δεν διώχνει μόνο φοιτητές από τα πανεπιστήμια αλλά οδηγεί σε υποβάθμιση και κλείσιμο Ανώτατων Σχολών λόγω έλλειψης εισακτέων. Ιδιαίτερα στην επαρχία, υπάρχουν σχολές που οδηγούνται σε κλείσιμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρητά δεσμεύεται και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας το επιβεβαιώνει καθημερινά ότι θα καταργήσει την ΕΒΕ αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση. Θα ανοίξει την πόρτα των πανεπιστημίων ΤΩΡΑ, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για να εισαχθούν περίπου 20.000 ακόμη νέοι και νέες. Μαζί με μία δέσμευση διπλασιασμού των καθηγητών και της χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας θα αναβαθμιστεί πλήρως το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, η επανίδρυση των δημόσιων δομών διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές ειδικότητες που θα προσφέρουν πτυχία «επιπέδου 5» του ευρωπαϊκού πλαίσιου επαγγελματικών προσόντων, θα εξασφαλίσει υψηλής ειδίκευσης και μόρφωσης εργατικό και επιστημονικό προσωπικό για ένα σύγχρονο, δυναμικό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας.

Τέλος, συνολικά για την Παιδεία μας μια ανοιχτή πληγή που θα γιατρευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυβέρνηση είναι η διαδικασία της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η οποία με την χρήση του «μπόνους» της συνέντευξης έχει γίνει διαβλητή ή καταστρατηγεί κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Η 21η Μαΐου είναι πολύ κοντά. Η ψήφος των νέων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για μια νέα πορεία της πατρίδας μας, για δικαιοσύνη και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι νέοι και οι νέες σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν και κερδίζουν το μέλλον τους.


Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είναι υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας