Κομπανία (γενικώς)

Το «ώρα καλή στον κύριο, οι αναντικατάστατοι στα νεκροταφεία» του Θόδωρου Μουριάδη για τον Zbigniew Preisner, καταγράφεται ως η πιο μελανή στιγμή της δημαρχιακής του θητείας. Και πιστέψτε με, δεν του το είχα...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Διαβάζω και ακούω πολλές μέρες τώρα τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν γύρω από τη ματαίωση της συναυλίας του Zbigniew Preisner και απλά σκέφτομαι: για την τάξη (και μόνο) των πραγμάτων, δεν θα ήταν ορθό και τίμιο να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι του συμβολαίου που υπέγραψαν ο Δήμος Καβάλας με τον Πολωνό συνθέτη και κάπως έτσι να λυθούν όλες οι απορίες και να ξεκαθαρίσει απολύτως το ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκαιο; Όσο αυτή η ιστορία «σέρνεται» με υποθέσεις, σενάρια και ψιθύρους τόσο περισσότερο θα εκθέτει την πλευρά του Δήμου. Και όχι μόνον πολιτικά.

Πέρα όμως από το «τυπικόν», εκείνο που θα πρέπει να μας προβληματίσει ως κοινωνία, είναι τα γιουχαΐσματα εις βάρος του Preisner. Ειλικρινά, δεν θα μπορούσε να υπάρχει χειρότερος επίλογος για έναν τόσο σημαντικό θεσμό, όπως τείνει να εξελιχθούν οι Άδοντες και ψάλλοντες. Πόσο μάλλον όταν ο κανιβαλισμός των θεατών-γονέων «μεταδόθηκε» σε έφηβους μαθητές που ασκούνται στις τέχνες και τον πολιτισμό, ως παράδειγμα διαμαρτυρίας. Θλιβερό και επώδυνο από την αρχή μέχρι το τέλος!

Ο Θόδωρος Μουριάδης πάντως, το «είδε» πολιτικά και είπε να ταυτιστεί με τον όχλο. Το ώρα καλή στον κύριο, οι αναντικατάστατοι στα νεκροταφεία, καταγράφεται ως η πιο μελανή στιγμή της δημαρχιακής του θητείας. Και πιστέψτε με, δεν του το είχα.

Μικρό μουσικό διάλειμμα (ελπίζω ευεργετικό) και συνεχίζουμε…   

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ εξέδωσε μακροσκελέστατη ανακοίνωση για την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ελευθερίας, το περιεχόμενο της οποίας θα ζήλευε και αυτό ακόμη το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Όρκο δεν παίρνω, αλλά θα πρέπει να είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που το ΚΚΕ μπαίνει σε έναν τέτοιο (περίεργο) κόπο. Και επειδή δεν μοιάζει να είναι μία καινούρια κομματική τακτική (η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Καβάλα πέρασε εντελώς απαρατήρητη), όλες οι σκέψεις και οι υποθέσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι ο κύριος πολιτικός εχθρός για το ΚΚΕ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ποιοι τρίβουν τα χέρια τους γι’ αυτό, νομίζω το έχετε καταλάβει…    

Κυκλοφόρησε πρόσφατα προεκλογικό βίντεο του Μακάριου Λαζαρίδη με θέμα τα επιτεύγματά του στη Θάσο. Ανάμεσα στα εξόχως διασκεδαστικά, ο υποψήφιος βουλευτής κάνει και μία μικρή αναφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της γραμμής Πρίνου-Καβάλας, λέγοντας ότι χάριν των δικών του πρωτοβουλιών, εκτελούνται καθημερινά τρία δρομολόγια. Το διάβασε και ο Φιλιάγκος και τα γέλια του ακούστηκαν μέχρι το Υψάριο!

Και άλλο από Μακάριο: Με 26.316.328 ευρώ στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα στην ΠΕ Καβάλας. Αυτό για εσάς που ψάχνατε ακόμη να βρείτε πού πήγαν τα… 328!

Είδα στο Facebook ένα βίντεο που κοινοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παγγαίου Ανέστης Τσαβδαρίδης με πρωταγωνιστή τον (ω ναι!) Αντιδήμαρχο Χρήστο Πριονίδη σε τριπλό ρόλο. Αυτόν του Μαρινάκη, του Μπέου και του Καραπαπά.

Βέβαια, το τραγικό (και συνάμα φρικώδες) δεν είναι τα όσα λέει (και το πώς τα λέει) ο Χρήστος Πριονίδης. Με αυτούς τους τρόπους γαλουχήθηκε, με αυτούς πορεύεται. Το τραγικό είναι η πολιτική κάλυψη που του παρέχουν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο ίδιος ο Δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης. Και άφωνοι και σούζα!

Καλέ, τι έχασα! Μεταμεσονύχτια εμφάνιση του Θανασάκη του Κολυβά στην τηλεόραση του ALPHA ως αρχηγός κόμματος; Και δίπλα του ο άλλος αρχηγός κόμματος Παύλος Κοντογιαννίδης με μπαντάνα; Όχι, αδικαιόλογητος!

Αντί εκεί στα ΤΕΙ (σόρι, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο ήθελα να πω), αντί λέω να καθίσουν και να δουν πώς θα αναβαθμίσουν τις καταρρέουσες κτιριακές υποδομές και πώς θα «σβήσουν» την ασχήμια που τις κυκλώνει, κάθονται και διοργανώνουν τελετές και αναγορεύσεις. Αλλά είπαμε, αριστεία!

Έγινε και αυτό. Η Καβάλα τίμησε τους Εθνικούς Αγώνες και την Εθνική Αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού, με τον πανηγυρικό της ημέρας να τον εκφωνεί ο πρόεδρος των Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας! Θα μπορούσε και ένας απόγονος των Χιτών, αλλά δεν θέλω να δίνω ιδέες.

Ο Άλεξ Χαντιτάτζι πούλησε 75 βίλες σε… μακέτα. Γίνεται ολοένα και καλύτερο το επενδυτικό πρότζεκτ στην Αλάνα.

Α ναι, στον Δήμο Παγγαίου άρχισαν λένε να «προβληματίζονται» με το όραμα του Χαντιτάτζι. Και ρωτάω: γιατί δεν στέλνουν τον Πριονίδη να… καθαρίσει;!

Μέχρι τώρα για «γύφτους» και Πακιστανούς μιλούσαν οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί. Τώρα δειλά-δειλά άρχισαν να μιλάνε και οι ακροκεντρώοι. Μήπως υπερβάλλω, Γιάννη Τζανίδη;

Καλλιτεχνικά μιλώντας, αυτό με τα σκηνικά που «κυκλοφορούν» πίσω από τις φωτογραφίες του Γιάννη Πασχαλίδη θα το ζήλευε μέχρι και ο Κουστουρίτσα. Για τόσο Underground φάση μιλάμε!

Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε!

Μία έρευνα του We Are Solomon σε συνεργασία με την ισπανική εφημερίδα El País, αποκαλύπτει πως τα τελευταία χρόνια Έλληνες συνοριοφύλακες έχουν αφαιρέσει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ από πρόσφυγες που επαναπροώθησαν. Ειλικρινά, πέφτω από τα σύννεφα!

Από το ρητορικό πάνθεον του Νίκου Ανδρουλάκη: Είμαστε κόμμα του αντισυστημικού ρεαλισμού και όχι της συστημικής κοροϊδίας. Είπες κάτι, Στέλιο Ράμφο;

Και άλλο από το ίδιο πάνθεον: Ηγούμαι του κόμματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο κ. Τσίπρας ηγείται του κόμματος, που πήγε να βάλει φυλακή τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ενημερωτικά: Το 1989 ο Τσίπρας ήταν δεκατεσσάρων χρόνων, το κόμμα ήταν ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου και αμέσως μετά το Ειδικό Δικαστήριο, ο Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησε την συνεργασία με τον ΣΥΝ στις μονοεδρικές και κατόπιν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Πώς αντέδρασε η Σία Κοσιώνη στην αθλιότητα που ακούστηκε από τον (λέμε τώρα) δημοσιογράφο Παναγιώτη Λάμψια ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν υποστηρικτές της 17Ν; Λέγοντας πως ήταν… κάπως τραβηγμένη!

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγώ, δηλαδή, που πληρώνω 100 ευρώ ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληρώσω σε μία ασφαλιστική εταιρεία γύρω στα 150 ευρώ για να πληρώσω στο τέλος 90 ευρώ ΕΝΦΙΑ. Καλό;

Μετά από 2 χρόνια (και φοβούμενος τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης), ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός ανακάλεσε δημοσίως τις αισχρότητες και τα ψεύδη που είχε εκστομίσει κατά του Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι με τον δικό του Νόμο είχε αποφυλακιστεί δράστης σεξουαλικών εγκλημάτων. Εννοείται ότι ο Νίκος Ρωμανός παραμένει διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά να σας πω; Αν ο κάθε συκοφάντης είναι να την γλιτώνει με δημόσιες ανακλήσεις των αθλιοτήτων που διακινεί, τότε το «σπορ» θα ζει και θα βασιλεύει. Ως εκ τούτου, πολύ κακώς οι θιγόμενοι κάθονται και «καλύπτονται» με τέτοιου είδους «συγνώμες». Ποια λύση και ποια επιλογή; Μία και μοναδική: κατευθείαν στη Δικαιοσύνη και όλη η χρηματική αποζημίωση να διοχετεύεται σε κοινωνικές δομές. Και τέλος!

Με το γνωστό του υφάκι, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης απευθύνεται στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, λέγοντάς του ότι με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνει το ΚΚΕ, το 95% του λαού δεν σας θέλει. Όπερ μεθερμηνευόμενο, οι 2.251.618 ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τα 10.000.000 του πληθυσμού, «βγάζει» ότι το 75% δεν θέλει τη Νέα Δημοκρατία. Μετράω σωστά;

Την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ατόμων με Αναπηρία, σε μία πλατεία της πρωτεύουσας τοποθετούνταν προεκλογικό περίπτερο επάνω σε ειδική λωρίδα περιπάτου για ΑμΕΑ.

Άκης Σκέρτσος: Η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό ώστε να το αφήνεις στους Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, που ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών. Στο μεταξύ, οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα έχουν συμβουλευτικό ρόλο στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην UNESCO. Ο δε Παγκόσμιος Δείκτης για την Ελευθερία του Τύπου που καταρτίζει κάθε χρόνο, αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές επίσημες εκθέσεις, όπως η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έπαιξε» σε όλα τα δελτία ειδήσεων η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ταβέρνα που παρέχει δωρεάν γεύματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Σε κανένα δελτίο ειδήσεων δεν «έπαιξε» το πώς και γιατί έφτασαν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ανάγκη τα δωρεάν γεύματα και ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές που τους έχουν φέρει σε αυτή τη κατάσταση.

Αυτό και αν είναι deal! Η εταιρία Μαλαματίνα πέτυχε διαγραφή του 56,6% των χρεών της προς το Ελληνικό Δημόσιο και 51,02% των οφελών της προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο των χρεών θα αποπληρωθεί σε 240 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή λοιπές άλλες επιβαρύνσεις! Πώς γίνεται να πετύχεις τέτοια ρυθμίσεις; Ρωτήστε τον Κώστα Σκρέκα στον γαμπρό του οποίου ανήκει η Μαλαματίνα!

Πέρασε στα ψιλά ο αποκλεισμός των ψηφοδελτίων Μαζί και Πράσινο Μωβ από τον Άρειο Πάγο, γεγονός που συνιστά σοβαρό πλήγμα για την ίδια την Δημοκρατία. Το πιο ανησυχητικό; Η σιωπή και η επανάπαυση όλων των προοδευτικών κομμάτων.

Ο Τζήμερος δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, αλλά εξακολουθεί να έχει θέση στις εκπομπές του Χατζηνικολάου. Όπως παλιά ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης.

Σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ρωτάνε τη Νίκη Κεραμέως πόσο είναι το ποσοστό του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Παιδεία, και αυτή απαντάει ότι δεν έχει πρόχειρα τα στοιχεία.

Ακολουθεί προεκλογικό σποτ με πρωταγωνίστρια το πουλέν του Ανδρέα Λοβέρδου…

Πολύ στο μεταξύ μας, ρε σύντροφοι: δεν ξέρω πόσο αισιόδοξοι είστε, άλλα τον έχετε ικανό τον Κουτσούμπα να… ωριμάσει τις συνθήκες;

Και άλλο deal! Έχει το δημόσιο στην ιδιοκτησία του ένα κτίριο (και πιο συγκεκριμένα αυτό της παλιάς βιομηχανίας Κεράνης), το οποίο το πουλάει σε μία ισραηλινή εταιρία 5.500.000 ευρώ. Στην ουσία το «σκοτώνει», άλλα ας μην κολλήσουμε στις λεπτομέρειες. Μετά από λίγο καιρό, η ισραηλινή εταιρία πουλάει το ίδιο κτίριο στο Δημόσιο για να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά. Το αντίτιμο; 80.000.000 ευρώ! Βζιιιιιιιιιιν!

Αν ρωτάτε γιατί οι δήμοι των τουριστικών νησιών δεν κάνουν πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους γιατρούς που χρειάζονται, η απάντηση είναι μία και απλή: δεν είναι ψηφοφόροι!

Όταν ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης, παρέλαβε ένα ταμείο της τάξης των 303.000.000 ευρώ. Τη στιγμή αυτή που μιλάμε, το ταμείο είναι μείον 162.000.000 ευρώ! Ναι, αλλά η Δούρου;

Έχω δύο αυτοκίνητα, μία βάρκα και ένα μηχανάκι και σκέφτομαι να πάω αμέσως στον Αντώνη Σρόιτερ να τον ρωτήσω για το ενεργειακό μου αποτύπωμα.

Αν τις ώρες που κατανάλωσε η ΕΡΤ γι’ αυτό το παιδάκι, τον Βερνίκο που μας «εκπροσώπησε» στη Γιουροβίζιον, τις είχε «μοιράσει» στις δράσεις των Μουσικών Σχολείων, η Ελλάδα θα ήταν μια άλλη χώρα.

Και ο Νικ Κέηβ στη συναυλία για τη στέψη του Κάρολου. Να, αυτές τις ήττες δεν μπορώ.

Άντε, καλή αντάμωση στις κάλπες. Ή μήπως στα… γουναράδικα;