Reservoir Dogs

Πρώτη η Νέα Δημοκρατία ΚΑΙ σε ψήφους ανέργων. Για να το «μεταφράσω», οι δεξιοί είναι οι τεμπέληδες που δεν πάνε να δουλέψουν και ζουν από τα επιδόματα. Έτσι δεν πάει;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Μπορεί οι μετεκλογικές εξελίξεις να επισκιάζουν τα πάντα, επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω με κάτι που το θεωρώ πάρα, μα πάρα πολύ σοβαρό. Είναι βράδυ Τρίτης 23 Μαΐου και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ENA Channel, η δημοσιογράφος του καναλιού κάνει ρεπορτάζ από το σπίτι κρατούμενου που κατηγορείται για τον βιασμό της κόρης του, συζητώντας για την υπόθεση με τη σύζυγό του ενώπιον των ανήλικων παιδιών της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ρεπορτάζ, τα πρόσωπα των παιδιών είναι φόρα-παρτίδα εκτεθειμένα στην οθόνη, χωρίς τα ειδικά φίλτρα που επιβάλλουν οι τηλεοπτικοί κανόνες, με την κάμερα να ζουμάρει συνεχώς στις εκφράσεις και τις αντιδράσεις τους, μέσα από επαναλαμβανόμενες λήψεις. Το ότι όλο αυτό εξελίσσεται σε έναν καταυλισμό Ρομά, υποδηλώνει και την «επικοινωνιακή βαρβαρότητα» με την οποία αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Με όλα τα ιδεολογικά και κοινωνικά συνεπακόλουθα.

Το ερώτημα στη προκειμένη περίπτωση είναι ένα και κύριο: σε μία τέτοια καταστρατήγηση των αρχών και των κανόνων που διέπουν το επάγγελμα της δημοσιογραφίας, οφείλει ή όχι να παρέμβει ο αρμόδιος Εισαγγελέας και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Πρέπει ή δεν πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις που ο νόμος προβλέπει; Όχι πως αισιοδοξώ για κάτι άμεσο και δραστικό, το αντίθετο· αφήνω όμως «ανοιχτά» τα ερωτήματα και αναμένω πρωτοβουλίες.

Πάμε όμως τώρα και στα των εκλογών…

Αν θα θέλαμε να χαρακτηρίσουμε με μία μόνο λέξη τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας, αυτή η λέξη θα ήταν η τιμιότητα. Ναι. Όσο «τραβηγμένο» και αν ακούγεται, όσες ενστάσεις και αν υπάρχουν, η Νέα Δημοκρατία υπήρξε απολύτως τίμια στις πολιτικές της επιλογές και υπηρέτησε με θαυμαστή συνέπεια το ιδεολογικό της πλάνο.

Ήταν κυνικό αυτό το πλάνο; Όσο δεν παίρνει. Ο νεοφιλελευθερισμός (ακόμη και ο δικός μας, ο βαλκάνιος) δεν αφήνει περιθώρια για ήπιες εφαρμογές στην κοινωνία. Στοχεύει στο κέντρο των επιδιώξεών του και αδιαφορεί πλήρως για αξίες και κεκτημένα. Ποιος τώρα θα καθίσει να νοιαστεί για τις υποκλοπές, τη δικαιοσύνη, τις εξώσεις και τη δολοφονία «κάποιου» δημοσιογράφου…

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ακριβώς αυτό: κυνική ως προς την «εκτέλεση των καθηκόντων» της και τίμια ως προς το πλαίσιο των δικών της υποσχέσεων.    

Καταλυτικός παράγοντας του θριάμβου της, η «μεσαία τάξη». Ρημαγμένη και ανασφαλής τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ζητούσε εναγωνίως τις δικές της ψευδαισθήσεις. Ένα καινούριο αφήγημα «ανάπτυξης». Το ποιος διαχρονικά είναι ο ιδανικότερος πωλητής τέτοιων «ελπίδων», φαντάζομαι ότι το γνωρίζετε όλοι. 

Παράλληλα, οι «πατριωτικές επενδύσεις» που ξεκίνησαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίστηκαν με τον φράχτη του Έβρου επέδρασαν καταλυτικά στις μεγάλες μάζες των «νοικοκυραίων». Και επειδή ο «πατριωτισμός» δένει πάντα με το συναίσθημα της «ασφάλειας», η Νέα Δημοκρατία δεν το πολυσκέφτηκε. Κινητοποίησε όλα εκείνα τα ορμέμφυτα που ορίζουν το τρίπτυχο «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» και τροχοδρόμησε την πολιτικής της επάνω στις ράγες του «νόμου και της τάξης». Ένα «τρένο» χωρίς κανέναν κίνδυνο… εκτροχιασμού. Οπότε, πάνε και τα Τέμπη.

Αρκούν όλα αυτά για να φτάσει κάποιος στο 41%; Όχι βέβαια. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιστρατεύτηκε όλο το «μιντιακό σύμπαν». Μία τεράστια δύναμη από δημοσιογράφους-εκτελεστές που ανταποκρίθηκαν πλήρως στην (ακριβοπληρωμένη) αποστολή τους και υπηρέτησαν πιστά τα (πάσης φύσεως) αφεντικά τους. Ελέγχοντας το 90% και πλέον των κυρίαρχων Μέσων Ενημέρωσης, κερδίζεις τον αγώνα από τα αποδυτήρια και χωρίς να ιδρώσεις.

Είναι όμως μόνο τα (έμφυτα) πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας που «έστρωσαν» αυτό το αποτέλεσμα; Ο αντίπαλος, ο βασικός της αντίπαλος, δεν έχει μερίδιο ευθύνης; Δεν «μερίμνησε» με τον τρόπο και τις επιλογές του για την «τροφοδοσία» της; Τα μάλα κι άλλο τόσο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν…

Αιωρούμενος επί τέσσερα χρόνια ανάμεσα κεντροαριστεράς, κινημάτων και σοσιαλδημοκρατίας, ξέχασε και αυτά που ήξερε. Και επειδή από ένα σημείο και μετά το «μπατάρισμα» προς τη μεριά των κεντρώων αποτέλεσε κομβικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής του γραμμής, το αξιακό του βάρος υποχωρούσε και αφυδατώνονταν. Τόσο που στο τέλος χρειαζόταν μέχρι και… μεταφραστής.

Μέσα σε αυτές τις ιδεολογικές και πολιτικές παλινωδίες και θολούρες, η ούτως ή άλλως χρόνια «θεωρητική του τρικυμία» υπέστη και το τελικό χτύπημα. Και κάπως έτσι, ρίχτηκε στη μάχη, άοπλος ιδεολογικά και αμήχανος πολιτικά. Γι’ αυτό και ευάλωτος από παντού.

Η αντιπολιτευτική του εικόνα; Με όρους επικοινωνίας, ό,τι χειρότερο. Πρόσωπα άκεφα, άνευρα, ατάλαντα, βαρετά και «χιλιοπαιγμένα», δεν άργησαν να γίνουν «σάκοι του μποξ» στα τηλεοπτικά «κρεματόρια». Και αντί όλο αυτό να «μαζευτεί» και να αλλάξει, γινόταν μανιέρα και συνήθεια, χωρίς καμία έλξη, χωρίς ίχνος… ερωτισμού.

Νά από τι έπασχε ο ΣΥΡΙΖΑ: δεν κατάφερε να γίνει «ερωτεύσιμος»· δεν δημιουργούσε συγκινήσεις· δεν «άναβε φωτιές». Και όταν η Αριστερά ξεμένει από τα βασικά της «καύσιμα», μοιραία γίνεται μέρος του συστήματος. Γι’ αυτό και ευκόλως καταναλώσιμη.

Οι ευθύνες; Πρωτίστως βαραίνουν τον Αλέξη Τσίπρα. Παγιδευμένος μέσα στις εμμονικές «ποικιλίες» των κομματικών ρευμάτων και χωρίς ορατές «βοήθειες από το κοινό», σύρθηκε σε μία προεκλογική μάχη με ένα και μοναδικό όπλο: αυτό του προσωπικού του «μύθου». Πόσο να αντέξει και πόσο να ανταποκριθεί.

Το διακύβευμα: μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξει διδακτικά την ήττα του; Μπορεί η αυτοκριτική του να γίνει μήτρα αναζωογόνησης; Μπορεί να αφήσει πίσω του τη μιζέρια των ομφαλοσκοπήσεων και να αφουγκραστεί από την αρχή τους «πυρετούς» της κοινωνίας; Εν αναμονή απαντήσεων και πρακτικών…

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη!

Καλά, αυτός ο Δήμαρχος Παγγαίου πώς τον «έσκισε» έτσι τον Αλεκάκι τον Χαντιτάτζι! Μιλάμε για «κιλά» μάγκας ο Φίλιππος! Τα λέω σωστά, Χρήστο Πριονίδη;

Όπου Πριονίδης, η επιτομή της μαγκιάς και των «σκισιμάτων»!

Δεν ξανάγινε! Η καινούρια διοίκηση του ΑΟΚ έβγαλε ανακοίνωση για να συγχαρεί τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη μεγάλη του νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Και άντε τώρα εσύ να πας να πείσεις τους φιλάθλους ότι ο ΑΟΚ είναι η ομάδα ΟΛΩΝ των Καβαλιωτών. Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε…

Αυτόν τον είχα πάντα στη λίστα με τους μεγάλους μαλάκες. Φροντίζει να μη με διαψεύδει.

Αθροίζοντας τα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται πέριξ και εντός της ακροδεξιάς, καταλήγουμε (πάνω-κάτω) σε ένα ποσοστό της τάξης του 10%.

Αν τώρα σε αυτό το ποσοστό προσμετρήσουμε και τον μεγάλο όγκο ψηφοφόρων του Βορίδη, του Γεωργιάδη και του Πλεύρη (για να μείνω μόνο στους «επιφανείς» του είδους) που κατευθύνθηκε προς τη Νέα Δημοκρατία, τότε το άθροισμα του ακροδεξιού πυρήνα της χώρας μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στο 20%. Τροφή για σκέψη…

Διαβάζω από το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος ΝΙΚΗ (ξέρετε, αυτό που για μία ποσοστιαία μονάδα έμεινε έξω από την Βουλή) το κεφάλαιο που αναφέρεται στον Πολιτισμό. Γράφει: Θα δημιουργήσουμε βιομηχανία παιδικής ψυχαγωγίας. Τα παραδοσιακά μας παιχνίδια, τα παραδοσιακά μας παραμύθια, πρέπει να γίνουν εξαγώγιμο προϊόν – από τη σβούρα και τους πεσσούς, μέχρι τους μύθους του Αισώπου. Εγώ για να συνεισφέρω πολιτιστικά θα πρόσθετα και: το μπίκο, την τσανταλίνα μανταλίνα (με τη γνωστή συνέχεια), τη μακριά γαϊδούρα, το τσέρκι και την πινακωτή.

Θέλετε και συνέχεια… εξαγωγών; Αμέσως: Αναβίωση, συστηματοποίηση και διεθνοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής πολεμικής τέχνης του Παγκρατίου, που ήταν και το κορυφαίο άθλημα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Όχι που θα αφήσουμε τα Κινεζάκια να αλωνίζουν με κάτι τζούντο και ταε κβον ντο.

Όπα, βρήκα και άλλο από ΝΙΚΗ. Αν χρωστάς δάνειο στην τράπεζα, το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να σου βρει δουλειά και ο μισθός σου θα πηγαίνει κατευθείαν για την εξυπηρέτηση των δόσεων. Προς το παρόν δεν είναι σίγουρο αν οι δανειολήπτες θα κυκλοφορούν με σιδερένιες μπάλες στα πόδια.

Ενημερώνω ότι οι συγκεντρώσεις του κόμματος ΝΙΚΗ ξεκινάνε πάντα με… προσευχή. Έτσι, για να σκάσει η Κεραμέως.

Πάντως, τόση ώρα που εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με τη ΝΙΚΗ, μας κυβερνάει το ΛΑΟΣ. Πληροφορία δίνω…

Από την αρχή «μύριζε» χριστιανοταλιμπανισμό η καταγγελία κάποιων γονέων για μία δασκάλα που (και καλά) πρόβαλε σε ώρα μαθήματος ταινία πορνό. Το να «σέρνεται» όμως αυτό το ψέμα και η διαστρέβλωση στο μεγαλύτερο μέρος των Μέσων Ενημέρωσης ως κυρίαρχη είδηση, μας οδηγεί όλο και πιο βαθιά στον κοινωνικό μεσαίωνα και τον σκοταδισμό.

Για την ιστορία, η (πολυβραβευμένη) ταινία προβάλλεται στα σχολεία μετά από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας.

Γαλάτες μου!!!

Για να μην έχετε «κενά», κοιτάξτε τώρα πώς «δένει» εκείνο της πρότασης του κόμματος ΝΙΚΗ για τους δανειολήπτες με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα με την επωνυμία Ιατρική Απόβαση. Φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το 4ο έτος των σπουδών τους, μπορούν να συνδυάσουν διακοπές και εθελοντική εργασία σε ένα περιφερειακό ιατρείο ή νοσοκομείο, έχοντας την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες. Κρατήστε το, σε λίγο όλοι θα δουλεύουμε… εθελοντικά!

Και αυτό την ώρα που στα νησιά δεν υπάρχουν σπίτια για να μείνουν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι γίνονται επαναπροωθήσεις και ότι ο ίδιος θεωρεί ότι είναι μία απαράδεκτη πρακτική. Όταν για το ίδιο θέμα μιλάει στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, το αρνείται και λέει ότι όσοι το καταγγέλλουν είναι πράκτορες του Ερντογάν.

Αυτή η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου είναι η ίδια που εν μέσω πανδημίας είχε κάνει την κλινική της VIP και δεχόταν μόνο «εξέχουσες» προσωπικότητες από διάφορους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και εκκλησιαστικούς χώρους; Να πρόκειται για συνωνυμία;

Το πιο νορμάλ αποτέλεσμα των εκλογών; Το 81% της Νέας Δημοκρατίας στην Εκάλη. Για τα άλλα, θα σας γελάσω.

Πρώτος (και με διαφορά) ο Καραμανλής στις Σέρρες. Πρώτος και ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην έδρα που «μεγαλούργησε» ο Πάτσης. Ε, είναι μετά να μην τη λυπάσαι την έρμη τη Νικολάου;

Εντωμεταξύ, πριν τα Τέμπη ο Καραμανλής είχε πάρει πολύ μικρότερο ποσοστό στις Σέρρες και αναλόγως μικρότερο ποσοστό είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στην Εύβοια πριν καεί. Είναι να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τις τραγωδίες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει στους ανθρώπους έναν τρόπο να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να εξαρτώνται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που ελέγχονται από μη ευρωπαϊκές εταιρίες όπως η Mastercard, η Visa, η Apple Pay και η Google Pay. Παίζει να έπαθε η Κριστίν… Βαρουφάκη;

Α ναι, και η Καθημερινή… Κατρούγκαλο:

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Παπαχλιμίντζος ρωτάει επίμονα τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ γιατί οι εκπαιδευτικοί αρνούνται την αξιολόγηση. Η (κατ’ εμέ λανθασμένη) ευγένεια του προέδρου της ΟΛΜΕ δεν του επέτρεψε να ρωτήσει τον Παπαχλιμίντζο αν ο ίδιος έχει περάσει από κάποια αξιολόγηση, όντας εργαζόμενος σε δημόσιο φορέα και με αμοιβές τριπλάσιες από εκείνες των εκπαιδευτικών.

Εκτός Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σκέφτεσαι κάτι ανακουφιστικό, Κυριάκο;

Θάνος Τζήμερος: Ο πολιτικός μου κύκλος κλείνει εδώ. Νά, με πήραν τα δάκρυα!

Πρώτη η Νέα Δημοκρατία ΚΑΙ σε ψήφους ανέργων. Για να το «μεταφράσω», οι δεξιοί είναι οι τεμπέληδες που δεν πάνε να δουλέψουν και ζουν από τα επιδόματα. Έτσι δεν πάει;

Ή μήπως τα είχε πει καλύτερα ο Πρόδρομος Μποδοσάκης: Αν εγώ και οι εργάτες μου ψηφίζουμε το ίδιο κόμμα τότε ο ένας απ’ τους δύο είναι ηλίθιος. Και αυτός δεν είμαι εγώ.

Ρε συ Ανδρουλάκη, τον Καστανίδη; Ξαναρωτάω, τον Καστανίδη;

Δηλώσεις που θα συζητηθούν…

Νίκη Τζαβέλα: Συναντήθηκα εδώ στις Βρυξέλλες με μεγαλοπαράγοντα του Χόλυγουντ και παλιό φίλο . Μου έλεγε ότι χρόνια πριν ετοίμαζαν ταινία για την 17 Νοέμβρη με σκηνοθέτη τον Σόντερμπεργκ . Δεν προχώρησε για διάφορους λόγους. Ο Τζωρτζ Κλούνεϊ θα ενσάρκωνε το ρόλο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Γιώργος Φλωρίδης: Ολιγάρχες επιθυμούν να “κοντύνουν” τον Μητσοτάκη για να μην πάρει αυτοδυναμία. Πιο Φλωρίδης δεν γίνεται!

Γυναίκες, λέει, που θέλουν παιδί, τρώνε το φιτίλι από το καντήλι της Παναγίας της Αλμυρής. Άκυρο με τον… κρίνο!

Στο MEGA, στην εκπομπή Live News, ο Νίκος Ευαγγελάτος και η Χριστίνα Κοραή ανοίγουν θέμα για το κόμμα ΝΙΚΗ. Λέει ο Ευαγγελάτος: Ουδείς δικαιούται να βάζει τον Άγιο Παΐσιο στη συζήτηση γιατί αυτό συνιστά βαριά ιεροσυλία, βαρύτατη ιεροσυλία… Παίρνει τον λόγο η Κοραή συμπληρώνοντας ότι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος μίλησε καθαρά για εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητας… Ο Ευαγγελάτος επιβραβεύει την άποψη του κ. Άνθιμου και πάει να περάσει στο επόμενο θέμα, άλλα τον σταματάει η Κοραή για να αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Άγιο Όρος, συνοδευόμενος από τον γιο του Κωνσταντίνο και θα διανυκτερεύσουν εκεί. Αχ, αυτά τα… εργαλεία!

Κατά τα άλλα, ζούμε στη χώρα όπου κάποια influencer ονόματι Νεφέλη Μεγκ γίνεται θέμα συζήτησης σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβριο. Και όπως είπαμε: εκτός από το ραντεβού στις κάλπες, υπάρχει και το άλλο στα Γουναράδικα. Που, μεταξύ μας, το προτιμώ!