Δήμος Καβάλας: Τα έργα ανάπλασης, το «ξεβόλεμα» όλων μας και το προεκλογικό «παιχνίδι»

Η πρόοδος και η βελτίωση σε όλες τις καταστάσεις επιτυγχάνονται κυρίως μέσα από κόπο, προσπάθεια, υπομονή αλλά και μέσα από αναγκαστικές αλλαγές που ξεβολεύουν τη ρουτίνα μας...


 

Του Μάρκου Ζήσου

 


Στον προεκλογικό-επικοινωνιακό πόλεμο με «στόχο» την παρούσα διοίκηση, η καθημερινότητα μας κατακλύζεται από την αγωνιώδη και παρελκυστική προσπάθεια κάποιων αντιπάλων παρατάξεων να μετατρέψουν το άσπρο σε μαύρο, δημοσιοποιώντας με «γκρίζο» τρόπο τις προσωρινές αλλαγές που επήλθαν στην καθημερινότητα της πόλης ως αποτέλεσμα των έργων που ανέπτυξε και εφαρμόζει η παράταξη του «Σύγχρονου Δήμου». Αν και οι καταγγέλλοντες γνωρίζουν –ωστόσο τεχνηέντως αποσιωπούν– το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες και λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον των ίδιων των πολιτών…

Οι ασκούντες λοιπόν αυτή την προεκλογική κριτική, με τις πράξεις τους φαίνεται να αρνούνται το γενικά αποδεκτό, το ότι δηλαδή η πρόοδος και η βελτίωση σε όλες τις καταστάσεις επιτυγχάνονται κυρίως μέσα από κόπο, προσπάθεια, υπομονή αλλά και μέσα από αναγκαστικές αλλαγές που ξεβολεύουν τη ρουτίνα μας. Οι αλλαγές αυτές που όλοι ζούμε στην καθημερινότητα εξαιτίας των έργων αποτελούν μονόδρομο για την πρόοδο της πόλης προς κάτι καλύτερο και ομορφότερο. Σε αντίθετη περίπτωση, η καθημερινότητά μας θα «βάλτωνε» εγκλωβισμένη σε μια τεμπέλικη νοοτροπία αποφυγής δυσκολιών, μπροστά στον φόβο του προσωρινού «ξεβολέματός» μας.

Στις καθημερινές συζητήσεις είναι ευχάριστο για όλους μας να διηγούμαστε εμπειρίες από πόλεις που επισκεφτήκαμε και θαυμάζουμε, για πόλεις που ξέφυγαν από την εσωστρέφειά τους και τόλμησαν να εφαρμόσουν ένα περίπλοκο και χρονοβόρο πρόγραμμα έργων αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών τους. Όμως την ίδια στιγμή οι περισσότεροι αρνούνται να υιοθετήσουν την υπομονή, τον κόπο και τη δυσκολία που χρειάστηκε να καταβληθεί από αυτές τις πόλεις (διοίκηση τε και πολίτες) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το σημείο να προκαλούν τον θαυμασμό των άλλων.

Το συγκαταβατικό «χτύπημα» των αντιπάλων υποψηφίων στην πλάτη των παραπονούμενων πολιτών έχει μεν μικρά και φαινομενικά εκλογικά κέρδη, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα γυρίσει μπούμερανγκ για τις ανεκπλήρωτες ουτοπικές υποσχέσεις σε ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτές τις υπερβολές.

Το προεκλογικό κρεσέντο εξαγγελιών και παραχολογίας με φαραωνικά έργα σε μακέτες μπορεί μεν να είναι προς ευρεία λαϊκή κατανάλωση αλλά επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι σχεδόν ποτέ τέτοιου είδους υπερβολές δεν μετουσιώνονται σε πραγματικότητα, η παραπλανητική αυτή τακτική συμπληρώνει ένα προεκλογικό τοπίο παρωχημένων εποχών, τότε που όλα ήταν εφικτά και ας… μην ήταν!

Η νέα γενιά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Να αφήσουμε πίσω αυτές τις πολιτικάντικες τακτικές του παρελθόντος. Να μιλάμε στους συμπολίτες μας με ειλικρίνεια, ακόμα και αν αυτό δεν αποτελεί λογική πολιτική απόφαση. Τα πραγματικά έργα που υλοποιούνται ή έχουν ήδη υλοποιηθεί είναι τα έργα της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας με Δήμαρχο τον Θόδωρο Μουριάδη, κάποια εκ των οποίων μπορεί πρόσκαιρα να ξεβόλεψαν την καθημερινότητά μας, ωστόσο  αδιαμφισβήτητα θα συμβάλλουν μόνο θετικά στη ζωή της πόλης μας.

Ενδεικτικά, κάποια από τα έργα του προγράμματος της παράταξης «Σύγχρονος Δήμος» που ολοκληρώνονται ή ολοκληρώθηκαν είναι:

  • Δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στη Λιμνιά η οποία θα προσφέρει στον Δήμο Καβάλας ετήσια εξοικονόμηση 8 εκατομμύριων ευρώ στις δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση ανταποδοτικών τελών.
  • Ανάπλαση και επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη.
  • Ανάπλαση της πλατείας Νεαπόλεως, στην περιοχή των Ποταμουδίων.
  • Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο αγρόκτημα του Ζυγού Καβάλας.
  • Προμήθεια μηχανημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας συνολικού κόστους περίπου 1 εκ. ευρώ.
  • Πραγματοποίηση έργων από τη ΔΕΥΑΚ για την περίοδο 2019-2023 με συνολική αξία παρεμβάσεων 99.547.250 ευρώ.
  • Παρεμβάσεις αναβάθμισης για το Κλειστό Κολυμβητήριο της Καβάλας ύψους 1,9 εκ. ευρώ.
  • Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημοσίου χώρου για τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
  • Υλοποιήση έργου «Βελτίωση προσβασιμότητας σε αγροτική οδοποιία του Δήμου Καβάλας».
  • Εξασφάλιση πραγματοποίησης έργων συνολικού ύψους 2 εκ. ευρώ με την ένταξη του Δήμου Καβάλας στο Πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο Μάρκος Ζήσου είναι δικηγόρος Καβάλας και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη