Ακραία καιρικά φαινόμενα

Για τρία χρόνια, οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Εξαιρετικό μέτρο στήριξης όταν δεν έχεις σπίτι...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Και πάνω που έλεγα ότι θα έρθει ο Σεπτέμβριος και θα ξεσαλώσουμε εδώ αντάμα, έρχεται εκείνη η είδηση στα τέλη του καλοκαιριού με την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Κλειτσιώτη από τις δημοτικές εκλογές και τα κάνει όλα μέσα μου ρημαδιό.

Αυτό ναι, είναι ένα δράμα που δύσκολα ξεπερνιέται.

Θα μου πείτε, υπάρχει και η Αναστασία (ή Σάσα) Ιωσηφίδου που κάνει ό,τι μπορεί για να ευθυμήσουμε, αλλά οκέι, πόσα πια να καταφέρει κι αυτή η έρμη. Και πόσο να αντέξει. Μόνη της τα παλεύει όλα.

Ενώ ο Μάκης… 208 υποψήφιοι μαζί του! Υπερπαραγωγή επιπέδου Bollywood!   

Και μιας και το «πιάσαμε» κινηματογραφικά, το άλλο  ψηφοδέλτιο, του Μουριάδη, από Κάννες και πάνω! Με πρωταγωνίστρια τη Στέλλα (για την ψυχολόγο του Δήμου λέω) και σε κόντρα ρόλο τον Κουνάκο, θα σαρώσει τα πάντα. Στις Κάννες.

Το αφήνω εδώ με τα προεκλογικά και πάμε αμέσως στα… αναπτυξιακά!   

Παραθέτω το «κυρίως πιάτο» από το πρόσφατο δελτίο τύπου του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας:

Με ιδιαίτερη χαρά η Οργανισμός Λιμένος Καβάλας ΑΕ ανακοινώνει πώς τη Δευτέρα 11/09/2023 εγκρίθηκε ομοφώνως από το Διοικητικό Συμβούλιο η Σύμβαση Υπό-Παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης σταθμού πολλαπλών χρήσεων στον λιμένα Φίλιππος Β’, της ΟΛΚ ΑΕ, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΟΛΚ ΑΕ και της κοινοπραξίας ΣΑΡΙΣΑ ΥΠΟΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΙΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ & BLACKSUMMIT FINANCIAL GROUP INC, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ και της ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Ξεπερνάω αυτό το απολαυστικό με τη «Μονοπρόσωπη Αεροδιαστημική» και έρχομαι κατευθείαν στη ΓΕΚ Τέρνα. Τη γνωστή. Που αντιπρόεδρός της είναι ο πεθερός του Γεραπετρίτη, που τα τελευταία χρόνια δεν λείπει από κανένα deal με το δημόσιο, που τα περισσότερα από τα έργα που έχει αναλάβει προέκυψαν από διαδικασίες Fast Track και που τις τελευταίες (τραγικές) ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πλειάδα καταγγελιών για καθυστερήσεις του έργου αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν το 2020 στη Θεσσαλία από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».

Θα μου πείτε, έχουν κανένα πρόβλημα με όλα αυτά τα επιφανή στελέχη του Οργανισμού Λιμένος; Όχι βέβαια. Εξ άλλου (και συμβολικά μιλώντας) η φωτογραφία που συνόδευε το δελτίο Tύπου, «μιλάει» από μόνης της. Μες στην τρελή χαρά τα επιφανή του…

Μικρό απόσπασμα από την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Καβάλας προς τον Δήμαρχο της πόλης: Το κτίριο του δημαρχείου δεν έχει ούτε χαρτί υγείας. Η δικαίωση της Σοφίας Βούλτεψη!

Στον απέναντι Δήμο τώρα, της Θάσου. Πώς αντιμετώπισε την έλλειψη προσωπικού του τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών; Εκχωρώντας όλες τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Νέστος ΑΕ! Κακόβουλα σκεπτόμενος, μην εκπλαγείτε αν αύριο συμβεί το ίδιο και στο Τμήμα Καθαριότητας (που… ζέχνει) και στην Τεχνική Υπηρεσία και στη ΔΕΥΘ… Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!

Που, μπορεί να είναι βαθειά βαλκάνιος, αλλά τη δουλειά του την κάνει. Ο καπιταλισμός. Γιατί ο ηλίθιος, σύνορα δεν γνωρίζει…

Εκτός από όλα τ’ άλλα, η Ελλάδα είναι και η χώρα που στους αγιασμούς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς παρευρίσκονται άνδρες της χωροφυλακής και υποψήφιοι δήμαρχοι.

Όχι που θα μας άφηναν να γεμίσουμε τα σχολεία με… Drag Queens!

Και μες στον γενικό χαμό, «σκάει» στο enikos.gr αυτό: Τα ζώδια που έχουν το «ανικανοποίητο». Παρθένος γαρ, συμπεριλαμβάνομαι!

Και άλλο από το enikos.gr! Ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέβαλε το γαμήλιο τραπέζι λόγω των δυσκολιών που περνάει η χώρα. Συμπάσχω!

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Δεν υπήρξε λάθος, αυτός ο κατακλυσμός του Νώε ήταν χιλιετίας. Βλέπω να μένουν από θέματα το Κουλούρι και στο Luben

Αναστολή πλειστηριασμών στη Θεσσαλία! Είναι ευαισθητούληδες, τελικά…

Αυτή η Αγαπηδάκη που έχει αναλάβει το project της υγειονομικής προστασίας των πληγέντων στη Θεσσαλία από τα μολυσμένα νερά και τις οικολογικές συνέπειες, είναι η ίδια με εκείνη την Αγαπηδάκη που ως υπεύθυνη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έσπασε όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ σε αριθμό αγνοουμένων παιδιών; Η ίδια, ε;

Στο δελτίο ειδήσεων του Αnt1 ανακοινώνουν μεγάλη πρωτοβουλία του σταθμού για την ανακούφιση των πληγέντων. Και κει που περιμένω εναγωνίως να δω τα χουβαρδαλίκια του Κυριακού, πετάνε από το κοντρόλ ένα IBAN για να βάλουν λεφτά οι τηλεθεατές!

Μία λύση θα ήταν να επιταχθούν ξενοδοχεία και Airbnb για να στεγάσουν τους πληγέντες από τις πλημμύρες. Η άλλη θα ήταν να διώξουν πρόσφυγες από μία δομή και να στεγάσουν εκεί τους πλημμυροπαθείς. Χρειάζεται να πω ποια από τις δύο επιλέχτηκε;

Λογικό να μπει ο Στυλιανίδης στο Ναυτιλίας. Ξέρει να τα κάνει… θάλασσα!

Η ρεπόρτερ περιγράφει πώς σώθηκαν 40 άτομα στον Παλαμά. Η συντονίστρια του σταθμού συγκινημένη από το κεντρικό στούντιο αναφωνεί: Αυτή είναι η ελληνική ψυχή. Πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο πατριωτισμός της, ακούγεται από το βάθος μία φωνή από τους 40: Να είναι καλά αυτό το ζευγάρι των Αλβανών που μας πήρε κυριολεκτικά στις πλάτες του. 1-0!

Για τρία χρόνια, οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Εξαιρετικό μέτρο στήριξης όταν δεν έχεις σπίτι.

Τροπολογία που κατατέθηκε άρον-άρον στη Βουλή προβλέπει ότι το Υπουργείο Υποδομών θα μπορεί να παρέμβει στην αποκατάσταση φυσικών καταστροφών χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και με κατεπείγουσες διαδικασίες. Να φανταστώ ότι το άλλο με τον λύκο και την αναμπουμπούλα θα το ξέρετε…

Σε συγκεντρώσεις όπως αυτή για τις ταυτότητες, θα κυματίζει πάντα (και ανενόχλητα) μία σημαία των νεοναζί.

Ο Μάκης ο Βορίδης δήλωσε πως η βοήθεια των 6.600 ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό για να φτιάξει ένας κατεστραμμένος αγρότης την περιουσία του από την αρχή. Το σπίτι του, το χωράφι του, τα ζώα του, τα μελίσσια του. Αυτός, βέβαια, θα εξακολουθεί να παίρνει 8.000 ευρώ το μήνα!

Στην αρχή μας έδωσαν ΕΣΠΑ κάποια δισ. ευρώ αλλά εμείς δεν τα πήραμε όλα και αυτοί τότε μας είπαν ότι θα τα πάρουν πίσω, αλλά μετά εμείς τους είπαμε να περιμένουν λίγο γιατί όλο και κάποια μαλακία θα κάνουμε και αυτοί μας είπαν όχι θα τα πάρουμε και μετά πνιγήκαμε και τους είπαμε δεν έχουμε φράγκο και αυτοί μας είπαν πάρτε αυτά, τα δικά σας είναι. Τα λέω σωστά, Ούρσουλα;

Με μεγάλη αγωνία περιμένω να ανακοινωθεί το ύψος των αποζημιώσεων για διαφυγόντα κέρδη στους κατόχους της Εθνικής Οδού, των διοδίων και της Hellenic Train.

Πώς; Στα χέρια της ΓΕΚ Τέρνα και η Αττική Οδός; Για να είμαστε δίκαιοι, και πολύ άργησε!

Ακούγεται ότι η Εταιρία Ορκωτών Λογιστών που  διεκπεραίωνε τον ετήσιο οικονομικό έλεγχο στους προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας φέρεται να ανήκει σε πολύ στενό οικογενειακό πρόσωπο της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κυρίας Τάνιας Δόκου! Ακούγεται, είπα, και όρκο δεν παίρνω. Τι είμαι, ορκωτός;

Μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι το 2021 κατατέθηκαν πάνω από 2.000 φάκελοι για αποζημιώσεις. Πόσοι από αυτούς εξετάστηκαν μέχρι σήμερα; 29!

Αν δεν το «πιάσατε», στις τηλεοπτικές εκπομπές, τον λόγο για την δολοφονία μίας γυναίκας τον έχουν ο συνδικαλιστής-συνάδελφος του θύτη και η μητέρα του θύτη.

Ας του πουν κάποιοι εκεί στην Καθημερινή αυτού του «διανοούμενου» αρθρογράφου-συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο ότι η ταινία Νύχτα των ζωντανών νεκρών δεν είναι του Σπίλμπεργκ αλλά του Τζορτζ Ρομέρο. Είναι που είναι για λύπηση, μην τον αφήνουν να εκτίθεται και στα ευκολάκια…

Όχι που η πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αντιδρούσε στην ψήφιση του νομοσχεδίου που, μεταξύ των άλλων, νομιμοποιεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Το αντίθετο θα ήταν η έκπληξη.

Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου για την Παράλληλη Στήριξη: Δεν είναι σωστό να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί. Το ότι στην Παράλληλη Στήριξη ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί, μοιάζει άγνωστη έννοια για τη… φεγγαρόλουστη!

Από την άλλη, με επίσημο έγγραφο ο Δήμος Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας καλεί τους πληγέντες κατοίκους της Θεσσαλίας να κατέβουν στη Μεσσηνία για να ασχοληθούν ως εργάτες γης την περίοδο της ελαιοσυλλογής! Πάντα μεγαλόψυχοι αυτοί οι… λαδέμποροι!

Ολόφρεσκο! Οίκημα ιδιοκτησίας του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού νοικιάζεται στο ΙΚΑ Λάρισας με ετήσια τιμή 600.000 ευρώ. Οι λόγοι που, χρόνια τώρα, καθυστερεί η κατασκευή ιδιόκτητου κτιρίου του ΙΚΑ στη Λάρισα, εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι.

Αλέξης Κούγιας σε τηλεοπτικό στούντιο: Εμείς συμμετέχουμε στη ζωή πραγματικά και ό,τι κάναμε, το κάναμε με νύχια και με δόντια… Κάτι σαν σαρκοβόρα!

Γιάννης Στουρνάρας: Οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο δυσμενές περιβάλλον. Η σκέψη μας κοντά τους!

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Είμαι βέβαιη ότι οι Έλληνες εφοπλιστές θα βοηθήσουν τη Θεσσαλία. Η βοήθεια…:

Ερώτηση κρίσεως για δυνατούς λύτες: αν η ασφάλιση των σπιτιών για φυσικές καταστροφές ήταν υποχρεωτική πριν τη θεομηνία που έπληξε τα χωριά της Θεσσαλίας, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα είχαν χρήματα για να αποζημιώσουν σήμερα όλους τους πληγέντες του κάμπου;   

Για να μην υπάρχουν αυταπάτες: η μισή Ελλάδα είναι γεμάτη από Μπέους. Το ερώτημα είναι αν η άλλη μισή είναι γεμάτη από Αλκίνοους.

Άσχετα με όλα αυτά και επειδή εγώ πιστεύω στην μεταθανάτια ζωή, συστρατεύομαι με το ΚΚΕ και περιμένω με υπομονή να ωριμάσουν οι συνθήκες.