Υπερασπίσου το παιδί

Δεν ξέρω ποιον προορίζει ο Τοψίδης για νέο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, όποιος και να είναι όμως, θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: θα μπορέσει άραγε να ανταγωνιστεί στιλιστικά τον απερχόμενο Αλέξη; Εγώ λέω… μπα!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Όταν ένα κόμμα (και δη ένα κόμμα της Αριστεράς) βρίσκεται σε χρόνια αποδρομή και παρατεταμένη αδράνεια, αργά ή γρήγορα θα εμφανίσει συμπτώματα αναξιοπιστίας και κατάρρευσης. Μοιραίο, στην κορύφωση αυτών των συμπτωμάτων, να εμφανιστούν και «φαινόμενα» όπως αυτό του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία και μοναδική ευκαιρία να συγκροτηθεί ως στέρεο, σοβαρό και αξιόπιστο κόμμα της Αριστεράς, αμέσως μετά τη διπλή του νίκη στις εκλογές του 2015. Αντί όμως να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τις συγκυρίες που του «έκατσαν», αντί να καθίσει μεθοδικά και με υπομονή να επαναπροσδιορίσει την ιδεολογική του ταυτότητα, τις πολιτικές του προτεραιότητες, τον ρόλο των κομματικών του οργανώσεων, τις σχέσεις του με τη κοινωνία, βάλτωσε στα έλη των παλαιών του συνηθειών.

Άνευρος, άκεφος και εντέλει ανέτοιμος να σηκώσει το βάρος των «νέων του αποστολών», ο κομματικός μηχανισμός του «κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ» αποδείχτηκε πολύ κατώτερος των συνθηκών και των περιστάσεων. Με στελέχη της νοοτροπίας του 3 και του 4 τοις εκατό, απαίδευτα, ανέτοιμα και τελικά ανίκανα να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα και τα σκληρά, μέρα τη μέρα, χρόνο τον χρόνο, παρέδιδε πνεύμα, σώμα και ψυχή. Αμαχητί…

Και κάπου εδώ αρχίζει ο καταλογισμός των ευθυνών…

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το «πνεύμα της συλλογικότητας», ο ρόλος των προσώπων του υπήρξε καθοριστικός. Και εκ του αποτελέσματος, μοιραίος. Ο «αρχηγικός» του προσανατολισμός σε συνδυασμό με την «αγιοποίηση» του ηγέτη του (πολλές φορές στα όρια του «αλάθητου»), επέβαλαν συνθήκες… αριστερού προτεσταντισμού.

Αρέσει δεν αρέσει, ο Αλέξης Τσίπρας «κουβαλάει» τη μεγάλη ευθύνη της σημερινής κατάστασης. Αυτός είχε τα ηνία, αυτός όριζε και τις εξελίξεις. Και όταν ένας ηγέτης αυτής της κλίμακας και αυτών των απαιτήσεων δεν κατορθώνει να δώσει «ρυθμό» στα γεγονότα, να αναβαθμίσει και να ανανεώσει τους ρόλους και τους όρους της πολιτικής του έκφρασης, να μετουσιώσει το ατομικό σε συλλογικό, αργά ή γρήγορα θα συρθεί στον κυκεώνα των δικών του επιλογών.

Αυτά πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και καθώς κόμμα μεγαλωμένο μέσα στη νοοτροπία της «κινηματικής Αριστεράς», η μάστιγα της εσωστρέφειας θα αποκτά διαστάσεις πανδημίας. Εν πολλοίς και αθεράπευτης.

Εκτός και αν βρεθεί το εμβόλιο.

Ουπςςςςς, το βρήκα…:

Πολύ το βάρυνα όμως με τα συντροφικά, γι’ αυτό λέω να περάσουμε αμέσως στα δικά μας, τα χαρωπά…

Δύο στα δύο αγάπες μου! Λυχούνα πρότεινα, βγήκε ο Τοψίδης! Στέλλα πρότεινα, βγήκε ο Μουριάδης. Και έρχονται οι άλλοι να μου το παίξουν πολιτικοί επιστήμονες και επικοινωνιολόγοι. Στον αστρολόγο, αδελφές μου, στον αστρολόγο. (Άντε, και αδελφοί μου).

Καλά, δεν το πιστεύω! Είναι δυνατόν να με ρωτάτε ακόμη ποια είναι η Στέλλα; Τελευταία φορά θα το πω: η ψυχολόγος του Δήμου! Η αμισθί! Και από τούδε και στο εξής, Δημοτική Σύμβουλος. Πάλι αμισθί!

Όμως, μία στεναχώρια την έχω. Δεν βγήκε ο Κουνάκος.

Α, ναι, εκτός από τον Κουνάκο, θα μου λείψει και ο Κωστάκης ο Αντωνιάδης. Τροφοδότης λαμπρών στιγμών ΚΑΙ αυτός.

Δεν ξέρω ποιον προορίζει ο Τοψίδης για νέο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, όποιος και να είναι όμως, θα βρεθεί μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα: θα μπορέσει άραγε να ανταγωνιστεί στιλιστικά τον απερχόμενο Αλέξη; Εγώ λέω… μπα!

Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω αυτόν ή αυτή που έγραψε την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας για την 111η επέτειο της απελευθέρωσης της Θάσου. Το λιγότερο, πανηγύρι!

Για να μη μιλήσω για τον διάκοσμο της αίθουσας όπου μίλησε η κυρία Σακελλαροπούλου. Ακόμη προσκυνάει ο Σεφερλής!

Αμ το άλλο που η κυρία Δεληκάρη (η βουλευτής, ξέρετε) βρήκε την ευκαιρία να συζητήσει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέματα που αφορούν το νησί της Θάσου! Εδώ προσκυνάει ο Μακάριος!

Την ώρα που οι γιατροί και οι νοσηλευτές (και) του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας βρίσκονται στα κάγκελα, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο Διοικητής του κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου για να μας ενημερώσει ότι… έγιναν διαγραμμίσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου. Γύρνα πίσω, Κλειτσιώτη, ή έστω τηλεφώνα!

Διαβάζει ο Κωστής Σιμιτσής στα ΝΕΑ ότι στη χώρα μας υπάρχουν 1.258 παιδιά «ξεχασμένα» σε ιδρύματα και αμέσως έσπευσε να δώσει λύση. Για να τον ακούσουμε: Μήπως ο αρχηγός του Σύριζα θα έπρεπε, αντί να επιζητεί την αναπαραγωγή των γονιδίων του και την αντιγραφή της προσωπικότητάς του (ναρκισσιστικά, λένε ορισμένοι), να υιοθετήσει κάποιο από τα παιδιά αυτά δίνοντας και το καλό παράδειγμα; Για εσάς που ακόμη αναρωτιέστε αν το βαρέλι έχει πάτο…

Εμφάνιση Παπουτσή για να μας ενημερώσει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει ως ο βασικός πολιτικός αντίπαλος απέναντι στη μονοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές τις φούριες δεν μπορώ, Δημήτρη μου.

Μόλις τώρα πήρα πρόσκληση να παραστώ σε μία εκδήλωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Σας την κοινοποιώ με ενθουσιασμό…:

Ακολουθούν οι δηλώσεις του μήνα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας γνωρίζουν οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Γιατί γελάτε… πολυεθνικές;

Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι καλός υπουργός αλλά ψυχραιμία, δεν είμαι κι ο Μέγας Ναπολέων. Βατερλό, γενικώς.

Δημήτρης Καιρίδης: Οι Ισραηλινοί τουρίστες κρατάνε την τουριστική οικονομία. Όλο τουρίστες από το Ισραήλ βλέπω. Δεν είδα Παλαιστίνιους να έρχονται στην Ελλάδα για τουρισμό. Κατά τα άλλα, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο.

Α ναι, έχουμε και τον Χρήστο Σταϊκούρα να σχεδιάζει σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ουκρανία. Παρακάμπτοντας τα Τέμπη.

Όσο για το ερώτημα του μήνα, φρόντισε η Athens Voice…:

Αυτό το κάντε ό,τι κάνετε αλλά χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος, που είπε ο Μητσοτάκης στον Νετανιάχου, δεν «φέρνει» λίγο με εκείνο το κάντε κάτι να μην σας πιάνουν στο στόμα τους που είπε κάποτε ο Πορτοσάλτε στον νεοναζί Κασιδιάρη;

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ ζητά από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να επηρεάσει το BBC στον τρόπο με τον οποίο καλύπτει τα γεγονότα στη Γάζα. Εγώ νομίζω ότι αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν!

Αποριούλα: αφού υποτίθεται στόχος είναι η Χαμάς και όχι οι Παλαιστίνιοι γιατί οι δυτικοί δημοκράτες απαγορεύουν τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων;

Να ενημερώσω σε αυτό το σημείο ότι η ηγεσία της Χαμάς έχει βρει καταφύγιο στο Κατάρ. Και, ως γνωστόν, τα πετροδολάρια έχουν μία καλή συνήθεια: να βουλώνουν στόματα. Πες και εσύ, Εύα Καϊλή…

Ο Γιαΐρ Νετανιάχου, ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, αν και έφεδρος 32 χρονών, μας στέλνει τους χαιρετισμούς του από το Μαϊάμι. Κακούργα ξενιτιά!

Για πρώτη φορά στα χρονικά πολεμικών συρράξεων μία Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ μετράει ήδη 53 νεκρούς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Αλλά, όπως και ο πρωθυπουργός μας, το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα!

Ένα «άλλος» φασισμός αρχίζει να γεννιέται με τους αποκλεισμούς εκατοντάδων δημιουργών και καλλιτεχνών, με μοναδική αιτιολογία ότι οι χώρες τους εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις. Το είδαμε να συμβαίνει με τους καλλιτέχνες από τη Ρωσία, το ζούμε τώρα και με τους δημιουργούς της Παλαιστίνης. Τελευταίο θύμα αυτής της πρακτικής, η συγγραφέας Adania Shibli, με τους διοργανωτές της Παγκόσμιας Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης να της ανακοινώνουν την ακύρωση της εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για να τιμηθεί το συγγραφικό της έργο. Και κάπως έτσι, συνηθίζουμε στο τέρας…

Κέρνα τους πόνο, Ερίκ!

Ρεπορτάζ σε δελτίο ειδήσεων: Άνδρας πήγε ολόγυμνος σε σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει. Σε αντίθεση με εμάς που πάμε ντυμένοι και βγαίνουμε ξεβράκωτοι.

Με δήλωσή του ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον χώρο της δημοσιογραφίας. Μου ήταν πάντα μία κάποια λύσις. Για… κράξιμο!

Έφοδος των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας στις φυλακές Κορυδαλλού αποκάλυψε την ύπαρξη 43,8 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης, τα οποία και κατασχέθηκαν. Τρέμουν οι έμποροι!     

Στα κοσμικά νέα, η Aegean παρουσιάζει τις νέες στολές για τα πληρώματά δια χειρός Marevas Grabowski. Όχι που δεν θα έπιαναν τόπο οι επιδοτήσεις.

Στα καλά νέα: ύστερα από 5μηνη ταλαιπωρία και διαδικτυακό διασυρμό, απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία η δασκάλα που είχε προβάλει στη τάξη την ταινία Αγόρια στο ντους. Την υπόθεση είχε κινήσει δικηγόρος και σημερινός βουλευτής των Σπαρτιατών.

Παρακολουθώντας (τυχαία) την τηλεοπτική σειρά Η μάγισσα που προβάλλεται στον Αnt1, «πέφτω» επάνω σε ένα πλάνο που εκτυλίσσετε στον εσωτερικό χώρο μίας εκκλησίας, σε τοίχο της οποίας είναι κρεμασμένη μία μεγάλη εικόνα του Αγίου Παϊσίου. Μικρή λεπτομέρεια: η σειρά εξελίσσεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Με όλο τον σεβασμό που έχω στην κρίση και το γούστο σας: στην ΕΡΤ προβάλλονται δύο σειρές. Η Παραλία και η Ηλέκτρα. Και σας ρωτάω: βλέπονται ή μόνο σε εμένα «βγάζουν» αφέλεια και αταλαντοσύνη;

Για να μη μιλήσω για το 3ος όροφος και γίνω κακός. Πού πήγες και έμπλεξες, καλή μου Λυδία Φωτοπούλου…

Για όσες και όσους το «ψάχνουν αλλιώς»: Χριστόφορος Ζαραλίκος, Αριστοτέλης Ρήγας, Κωνσταντίνος Πουλής στα δικά τους κανάλια στο YouTube.

Και είπαμε, Ερίκ Καντονά!