Ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών: Εντυπωσιακό παρόν, λαμπρό μέλλον!

Τι «λένε» τα στοιχεία του 2022 και οι ακόμη πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το «κλείσιμο» του 2023 - Κομβικός ο ρόλος του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»


 

Του Λεωνίδα Γεωργόπουλου

 


Το 2022 η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (MW) από κάθε άλλη τεχνολογία, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχίζεται αμείωτο. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 85% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τη χρονιά αυτή.

Το 2023 η ανάπτυξη αναμένεται ακόμη πιο δυναμική…

Ταυτόχρονα, το 2022, η αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Ελλάδα ήταν το 2022 τρίτη στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά (πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία) με ποσοστό τριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο!

Ήταν ακόμη δέκατη στον κόσμο ως προς την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο, με 526 Watt/κάτοικο. Το 2022, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν το 39% της ηλεκτρικής κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών της χώρας.

Τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 60.500 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα ως τα τέλη του 2022, αριθμός που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς.

Είναι πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει πέσει κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.

Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2022 αποσοβήθηκε η έκλυση 4,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 3,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 116,6 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 71,1 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 14.650 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) και τους αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.

Η Α΄ φάση του Προγράμματος (που ξεκίνησε τον Μάιο του 2023) θα διαθέσει 238 εκατ. € σε επιδοτήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής στο εν λόγω Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο Πρόγραμμα έχουν συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης για τον φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ποια βήματα ακολουθώ;

Οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται γρήγορα. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να έρθετε σε επαφή με την εταιρία μας για το σχεδιασμό, την αίτηση και την εγκατάσταση.

Συνδεθείτε με τον ήλιο, τώρα ΚΑΙ με επιδότηση!


O Λεωνίδας Γεωργόπουλος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MsC, ιδρυτής της ENFOS Solar