Γατάκια Συριζαίοι

Άγνωστοι –διαβάζω– βεβήλωσαν (ξανά) το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης. Διόλου άγνωστοι, καλοί μου ρεπόρτερ. Γνωστοί και σεσημασμένοι νεοναζί της πόλης είναι που καμιά φορά ενδύονται και με το «κοστούμι» του πατριώτη...


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Και κάπως έτσι κλείνει και ο κύκλος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προσθέτοντας άλλη μία επώδυνη και οδυνηρή διάσπαση στη μακροχρόνια ιστορία της καθ’ ημάς Αριστεράς.

Κακά τα ψέματα. Η «κομματική μορφολογία» του ΣΥΡΙΖΑ δεν προμήνυε ευοίωνο μέλλον. Η ιδεολογική του αστάθεια, η οργανωτική του πλαδαρότητα, οι έμφυτες αδυναμίες των στελεχών του, οι ανύπαρκτες  γέφυρες με την κοινωνία, αργά ή γρήγορα θα υπονόμευαν και θα εξαφάνιζαν οποιαδήποτε πολιτική του «αγνότητα»· κάθε ατομική και συλλογική ανιδιοτέλεια και κάθε του «τιμιότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε πλεονέκτημα το μεγάλο του όπλο: αυτό της πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Και εκείνο που κάποτε φάνταζε ως το «κομματικό μάννα», εξελίχθηκε σε μία τρικλοποδιά διαρκείας. Σε μία ομφαλοσκοπική παγίδα που, εκτός των άλλων, αναιρούσε ακόμη και αυτό που κάποτε έμοιαζε ανέγγιχτο, ιερό και απυρπόλητο: το στοιχείο της συντροφικότητας.

Παρ’ όλα αυτά, για όσες και όσους έχουν βιώσει εντός της (κομμουνιστικής και μη) Αριστεράς τις διασπάσεις του παρελθόντος, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως εξόχως ήπια και… ευγενική. Το αν κάτι τέτοιο είναι ικανό να αφήσει κάποιες «χαραμάδες ελπίδας», μένει να αποδειχθεί και στη πράξη. Δεν αισιοδοξώ, αλλά εδώ θα είμαστε, να τα λέμε…

Αλλαγή θέματος με δύο φωτογραφίες ιδιαίτερου συμβολισμού…

Τα όπλα της Χαμάς…

Τα όπλα μιας οικογένειας στις ΗΠΑ…    

Άντε, να το χαλαρώσουμε λίγο και να περάσουμε αμέσως στα δικά μας, τα κοντινά και οικογενειακά. Που ως τέτοια αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν έχουν για πρωταγωνιστή τους τον γνωστό… τρίτο!    

Μακάριος Λαζαρίδης, λοιπόν: Βάζουμε τέλος στο «έχω μπάρμπα στην Κορώνη». Και ερωτώ: υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνουμε από… ΑΤΜ;!

Τι όχι; Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Δεν θα ξεμείνουμε από ΑΤΜ; Μόνο δύο ημέρες κράτησε το καινούριο σόου του «τρίτου» μας; Για πείτε, για πείτε…

Νά, τις προάλλες που ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και η Διευθύντρια Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ πήγαν στο Φρούριο για να επιθεωρήσουν το έργο που εξασφαλίζει την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ, βγήκε κατευθείαν ο «τρίτος» με ανακοίνωση για να μας πει ότι το έργο εκτελείται «κατόπιν δικών του ενεργειών». Όχι που θα άφηνε ο μπάρμπας να αλωνίζει ο Ιακωβίδης και η Κορίνα η Γανίτου.

Ο μπάρμπας είπα; Σόρι καλέ, ο «τρίτος» ήθελα να πω. Πώ ξέφυγα έτσι πάλι…

Τι άλλο «έτρεξε» μέσα σε αυτό δεκαπενθήμερο; Ένα, ένα…

Άγνωστοι –διαβάζω– βεβήλωσαν (ξανά) το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης. Διόλου άγνωστοι, καλοί μου ρεπόρτερ. Γνωστοί και σεσημασμένοι νεοναζί της πόλης είναι που καμιά φορά ενδύονται και με το «κοστούμι» του πατριώτη.

Και επειδή αυτός ο ζόφος είναι απλωμένος παντού, πάρτε και το σχόλιο του Καβαλιώτη μουσικού Κώστα Λιούμπα σε ανάρτηση για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ: Να δεις που ο Κασσελάκης θα αφήσει στο κόμμα μόνο τους πισωγλεντίδες. Μπορεί να αφήσει και καμία γυναίκα να του βάζει πλαστικιά, έτσι για την αλλαγή.

Εμένα τώρα γιατί όλοι ετούτοι οι συνδικαλιστές (από επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, μέχρι γιατρούς και δικηγόρους) που αντιδρούν στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μου «βγάζουν» κάτι από εκείνο το… Κίνημα της Γραβάτας;   

Ανοιχτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν ο Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης, επισημαίνοντάς του τα προβλήματα του Μετρό της Αθήνας και ζητώντας του παράλληλα να παρέμβει ο ίδιος προσωπικά για την επίλυσή τους. Να σας πω ότι καίγομαι να μάθω για την απάντηση; Να σας το πω.

Ακολουθεί κουίζ για δυνατούς λύτες…:

Και ενώ εσείς ψάχνετε να βρείτε ποια μπορεί να είναι η  νέα πρωτεύουσα της Ελλάδος (μετά τις κατακτήσεις), θυελλώδεις άνεμοι προξενούν ρήγμα στο αντιτορπιλικό Βέλος. Τα κεφάλια μέσα!

Για εκείνους και εκείνες που «βγήκαν στα κάγκελα» με αφορμή την (από κάθε άποψη νόμιμη) αποφυλάκιση της Πόλα Ρούπα, να θυμίσω ότι η Ρούπα ΔΕΝ έχει καταδικαστεί για φόνους. Αντίθετα, ο Καλαμπόκας της ΟΝΝΕΔ που καταδικάστηκε ισόβια για τη δολοφονία Τεμπονέρα, βγήκε σε 7 χρόνια και μετά από λίγο έγινε Διευθυντής σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Πώς περιέγραψε ο ρεπόρτερ Θεοδόσης Πάνου στην εκπομπή Αταίριαστοι του ΣΚΑΪ την επίθεση των νεοναζί σε βαγόνι του Μετρό; Έτσι: Προσπαθούν να κάψουν ζωντανούς αντιφασίστες, χωρίς να υπολογίζουν ότι στον συρμό υπάρχουν και πολίτες.

Λίγες ημέρες μετά, πάλι από την ίδια εκπομπή: Α ν ε ν ό χ λ η τ ο ι  οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έκαναν πορεία για την Παλαιστίνη στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η Άννα Διαμαντοπούλου σε δημόσια εκδήλωση, ευχήθηκε να μη γίνει η Ευρώπη «σκουρόχρωμη». Ξενέρωτη σαν και εσένα να μη γίνει, Άννα μου…

Και μιας και πιάστηκα με τα σημιτικά… διαμάντια: θυμάστε τότε που η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη ως υπεύθυνο για παράνομη μεταφορά ψηφοφόρων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όταν ο Φλωρίδης ήταν υφυπουργός Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ; Ελάτε, το έχετε.

Στέφανος Κασσελάκης: Ο Τσίπρας έτρεχε συνέχεια για να «μαζεύει» άστοχες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών. Η περίπτωση Πολάκη «παίζει» να έχει συμμετοχή στα… μαζέματα;   

Καινούριος τρόπος πληρωμής των ενσήμων των εργαζομένων στα 7 ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Κυβερνητικός μποναμάς 6.800.000 ευρώ, λόγω… Ουκρανίας! Κλαίτε, Πουτινάκια μου;

Νέος πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών ο Γκίκας Χαρδούβελης. Σιγά που δεν θα ανταμείβονταν.

Πώς είχαν αντιδράσει τα ΜΜΕ στην προεκλογική δήλωση του Κατρούγκαλου για (πιθανή) αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες; Με τίτλους όπως: «Σάλος στους μικρομεσαίους», «Φορολογικό σοκ», «Καταστρέφεται η επιχειρηματικά». Πώς αντέδρασαν τα ίδια ΜΜΕ στην αύξηση της φορολογίας που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες; Με αυτό: Επιτέλους τέλος στην φοροδιαφυγή!

Να μην το ξεχάσω: τις προάλλες είχαμε και την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.

Γιατί γελάτε, κύριοι;

Ένας από τους λόγους που το Πολυτεχνείο θα παραμένει διαρκώς επίκαιρο.

Μικρή αναδρομή με μεγάλη αξία: 1980. Δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη με αφορμή τη δολοφονία του Κουμή και της Κανελλοπούλου: Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έρχεται σήμερα και δηλώνει ότι το αίτημα για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, παραμένει επίκαιρο… Δαιμονικό;

Ένα από τα χειρότερα «είδη» δημοσιογραφίας, ο Γιώργος Παπαχρήστος των ΝΕΩΝ, προβαίνει σε αποκαλύψεις για τα περιβόητα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παπαχρήστος! Που τα τελευταία χρόνια δεν προλαβαίνει να ζητάει δημόσιες συγγνώμες για ψευδή του δημοσιεύματα.

Ο άλλος εμετός, ο Λιάγκας, τα «ρίχνει» πρωί πρωί στο twitter γιατί δεν του επιτρέπει να υπερασπιστεί τον… Λιγνάδη!

Και άλλος από το σινάφι των εμετικών. Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή: Ακούσαμε τον υπουργό να μιλάει για ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές. Και αν η μία είναι οι κοινότητες των Ρομά, η άλλη ποια είναι; Η Αστυνομία; Βάζει ο υπουργός στο ίδιο επίπεδο τους Ρομά με τους αστυνομικούς; Αν ναι, το πρόβλημα είναι βαθύτερο απ’ όσο νομίζουμε…

Στα εντελώς φυσιολογικά, αναβολή για άλλον έναν χρόνο πήρε η δίκη για τον Λιγνάδη στο Εφετείο, ελεύθερος και ο αστυνομικός που σκότωσε τον 17χρονο Χρήστο. Προχωράμε…

Στα οικονομικά νέα, η Ελλάδα σαρώνει στις εξαγωγές ταινιών πορνό. Βζιιιιιιιιιν!

Ακούω τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη μες στη χαρά και την ικανοποίηση να λέει ότι δώσαμε στην Aegean 120.000.000 και πήραμε πίσω 85.000.000 και κατευθείαν μου έρχεται στο μυαλό εκείνος ο διάλογος με τον Βέγγο:

– Θα μου δώσεις 2.000 δραχμές;
– Έχω 1.000
– Δώσε μου τις 1.000 και είμαστε πάτσι
– Τι πάτσι;
– Πόσα σου ζήτησα;
– 2.000
– Πόσα μου έδωσες;
– 1.000
– Άρα, μου χρωστάς 1.000, σου χρωστάω 1.000, πάτσι είμαστε.

Κι αφού μετά από 10 χρόνια σταμάτησε να κράζει τους αριστερούς, τώρα το γύρισε και κοροϊδεύει παιδάκια. Πόσο πιο κάτω…

Μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι είναι απαραίτητοι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Μυρίζω… ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από τα απίστευτα: κυκλοφορεί βίντεο με Ισραηλινό δάσκαλο διαλογισμού να δίνει οδηγίες στους Ισραηλινούς στρατιώτες πώς να πυροβολούν με ηρεμία και χωρίς να απασχολούνται με ενοχές, ή να δείξουν συμπόνια και έλεος.

Αυτήν τη Μελίνα Ασλανίδου ως τι της έδωσαν εκπομπή στην ΕΡΤ; Γιατί ταλαντούχα δεν την λες. Εκτός κι αν μετράνε τα… μπότοξ!

Στην εκπομπή Ποπ Μαγειρική έχουν καλεσμένο τον λατρεμένο μου Κώστα Λεφάκη. Και την ώρα που ο μάγειρας σοτάρει κάτι σκόρδα και κρεμμύδια, ο Λεφάκης αποκαλύπτει ότι αυτά τα δύο είδη ανήκουν στον αστερισμό του Δία! Τσιγαρίστηκα λέμε!

Ακόμη περιμένω να μου πείτε ποιοι γράφουν το σενάριο για τις σειρές της ΕΡΤ Παραλία, Ηλέκτρα και 3ος Όροφος. Αλλά θα περιμένω, είμαι υπομονετικός άνθρωπος εγώ.

Η Πρωτοψάλτη αποφάσισε να «κόψει» τη λέξη «χοντρή» από το τραγούδι Άδωνις! Έτσι, λες και είναι δικό της.

Θα μου πείτε, αν έκοβε το «Άδωνις», θα επεδείκνυα την ίδια ευαισθησία για τους δημιουργούς του τραγουδιού; Η αλήθεια είναι πως όχι…

Και μέσα σε όλα, έχεις και αυτόν τον Πετρετζίκη να σου φτιάχνει μελομακάρονα από βρώμη και λιναρόσπορο.

Χοντρή μαλακία των Γάλλων να πάνε να βάλουν 14 γκολ σε μία ομάδα ερασιτεχνών που έπαιζε και με 10 παίκτες από τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου.

Εκτός και αν το έκαναν για να ικανοποιήσουν τα άγρια ένστικτα του Νίκου Χατζηνικολάου που έβαλε τίτλο στο enikos gr, η Γαλλία κατασπάραξε το Γιβραλτάρ.

Ναι, κάτι τέτοια είναι ωραίο να συμβαίνουν…

Προτάσεις εν τάχει…

Βρείτε και δείτε την ταινία του Τοντ Φιλντ, TáR με την Κέιτ Μπλάνσετ στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας της.

Το Control του Άντον Κόρμπιν, μία νουάρ αναφορά στη ζωή του Ίαν Κέρτις και την πορεία των Joy Division.

Και να πηγαίνετε: στις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ και της Κουίντας, εκεί που παίζουν οι Blues_335 και στα μικρά ρεσιτάλ του CosmoClassical. Γιατί η πόλη έχει τις δικές της οάσεις.