When they don’t step up, feed them nonsense

Για την υπερβάλλουσα δημοσιότητα που έλαβε η απόφαση του Δήμου Καβάλας για αγορά και χρήση «αθόρυβων πυροτεχνημάτων για την Πρωτοχρονιά με σκοπό την μείωση της ηχορύπανσης και την διασφάλιση της υγείας των ζώων της περιοχής»


 

Του Κωνσταντίνου Τιτόπουλου

 


Τα ζητήματα που έχει να επιλύσει η διοίκηση του δήμου μπορεί να έχουν πολλούς τρόπους να επιλυθούν όμως η διαδικασία είναι συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει να αποφασισθεί η λύση και προς αυτή θα πρέπει να σχεδιασθεί μια διαδρομή. Μια διαδρομή, από επιμέρους ενέργειες που όμως όλες μαζί με την σωστή σειρά θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η προσήλωση στον στόχο είναι αδιαμφισβήτητη αρχή που πρέπει να τηρείται.

Όταν η διοίκηση του δήμου αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει σοβαρά τις ευθύνες της, η απάντηση με ελαφριά, μη συμβατικά μέτρα μπορεί μερικές φορές να είναι πιο αποτελεσματική από την άμεση ουσιαστική αντιπαράθεση. Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσει κάποιος και την υπερβάλλουσα δημοσιότητα που αναλαμβάνουν οι υποστηρικτές της αναποτελεσματικής αυτής ομάδας τότε μπορούμε εύκολα να μιλήσουμε για την τέχνη της παραπληροφόρησης.

Σε μια εποχή όπου οι πολιτικές αποφάσεις και οι στρατηγικές είναι κρίσιμες για την κοινωνική ευημερία, παρατηρείται ένα ανησυχητικό φαινόμενο: η διοίκηση του δήμου φαίνεται να αποφεύγει την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, προσφέροντας αντ’ αυτών ασαφείς ή ανούσιες δηλώσεις. Αυτή η στάση οδηγεί στην ανάπτυξη μιας πολιτικής τακτικής που βασίζεται στην “ασυναρτησία” ως μέσο διαφυγής από την ευθύνη.

Η τακτική αυτή δημιουργεί βαθύτερα και διαρκή προβλήματα υπονομεύοντας τη δημοκρατία και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις πολιτικές ηγεσίες.

Το ζήτημα της αρμονικής συνύπαρξης αδέσποτων ζώων και πολιτών με απασχολεί πολλά χρόνια. Από την φιλοζωική μου πλευρά προσπαθώ με ατομικές δυνάμεις να απαλύνω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα. Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι το ζήτημα είναι μεγαλύτερο από το μπόι μου και έτσι άρχισα να ερευνώ αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις που θα έχουν διάρκεια και θα επηρεάσουν στα θεμέλια της σκέψης τους όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η λύση είναι πολυεπίπεδη αλλά καλά οριοθετημένη. Το οικονομικό κόστος μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό συγκρίνοντάς το με το παραδοτέο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες δυο δράσεις «ασυναρτησίας» (furry merry Christmas και τα αθόρυβα πυροτεχνήματα) ήρθαν για να μου θυμίσουν ότι η πολιτική βούληση είναι απούσα προς το παρόν από την διοίκηση του δήμου όσον αφορά το ζήτημα των αδέσποτων. Η αναλογικότητα των δυνατοτήτων που οφείλει να έχει η διοίκηση και των πεπραγμένων είναι απογοητευτική.

Στην πρώτη, αν δεν κάνω λάθος, δημόσια εκδήλωση το δίκτυο φιλόζωων δήμου καβάλας, επέλεξε να μας συστηθεί μέσα από μια βουβή εκδήλωση. Προσωπικά δεν κατάλαβα που αποσκοπούσε η βραδιά αυτή και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει το κοινό περί τίνος πρόκειται. Κανείς δεν εμφανίσθηκε να μας αναφέρει τους στόχους που θέτει αυτό το δίκτυο, το τρόπο που θα διαθέσει το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τα ποτά που ήπιαμε.

Στην δεύτερη δράση, αυτή με τα αθόρυβα πυροτεχνήματα, η ηχορύπανση δεν ήτανε λιγότερη από άλλες χρονιές αφού ιδιωτικά πυροτεχνήματα, πυροβολισμοί κτλ δεν «επέτρεψαν» τα αθόρυβα πυροτεχνήματα να μας αποδείξουν την αποτελεσματικότητα τους μέσω της σιωπής τους… Αν λάβουμε υπόψιν ότι αυτά είναι ακριβότερα των συμβατικών και το οπτικό θέαμα που μας χάρισαν ήταν υποδεέστερο τότε αρχίζει να χαλάει το μήνυμα της κατά τ ́ άλλα αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής της διοίκησης. Το χειρότερο είναι όμως ότι προσπαθούν να παρασύρουν τους πολίτες σε μια πραγματικότητα μετριότητας και ασυναρτησιών. Και όταν αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν προχωρά σωστά, καταφέρνουν να μας καθιστούν ανίκανους να εντοπίσουμε τα πραγματικά αίτια της κατάστασης…

Κάθε Πρωτοχρονιά ελπίζω λίγο περισσότερο από τις άλλες μέρες του χρόνου, έτσι για το έθιμο.

Εύχομαι η αυθεντικότητα και η διάθεση για σύμπραξη με προσήλωση στο αποτέλεσμα να υπερισχύσει της ανάγκης φαντασμαγορικών και ανούσιων στρατηγικών με σκοπό να καλυφθεί η τεμπελιά και η έλλειψη δέσμευσης.

Ο Κωνσταντίνος Τιτόπουλος είναι μέλος της δημοτικής παράταξης «Καβάλα Μπροστά»