Το Σύνταγμα στα χέρια τους

Μετά τα όσα είπε (και έπραξε) η επίσημη Εκκλησία για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, πόσο υποκριτική μπορεί να είναι η καταδικαστική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για την επίθεση που δέχτηκαν δύο νεαροί τρανς από τη φασιστική αγέλη στη πλατεία Αριστοτέλους;


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Στις αρχές Μαρτίου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών διοργάνωσε μία επιστημονική ημερίδα με κύριο θέμα την αρχιτεκτονική πρόταση που προορίζεται για το «ντύσιμο» του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως. Άσχετα αν η «αύρα» της εκδήλωσης είχε συγκεκριμένες στοχεύσεις και «μαρτυρούσε» εξ αρχής τις προθέσεις της, δεν έπαυε να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και ξεχωριστού ενδιαφέροντος. Πρωτίστως ως προς το αισθητικό μέλλον της πόλης.  

Πώς την αντιμετώπισαν οι αυτοδιοικητικοί της παράγοντες που, τάχαμου-δήθεν καμώνονται ότι νοιάζονται γι’ αυτή; Με μοναδική εξαίρεση τον Χρήστο Ποτόλια, ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι (αλλά και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων) δήλωσαν… εξαφανισμένοι! Για να αποδείξουν ότι, όχι μόνο είναι κατώτεροι των περιστάσεων, άλλα και «ελάχιστοι» στο να ανταποκριθούν στα εύλογα και τα αυτονόητα. 

Ποια είναι τα «εύλογα» και ποια τα «αυτονόητα»; Να συνομιλούν ελεύθερα και δημοκρατικά με τις ανησυχίες και τις αγωνίες των συμπολιτών τους. Να τολμούν δημιουργικές αντιπαραθέσεις, να ανοίγουν δρόμους συμμετοχής και εγρήγορσης, να επιδιώκουν διαλόγους αφύπνισης και γονιμότητας. 

Διαθέτουν οι τοπικοί μας παράγοντες την πολιτική καλλιέργεια για να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους απαιτήσεις; Έχουν το σθένος να παρακάμψουν το «εκλογικό πελατολόγιο» που τους τρέφει και τους συντηρεί; Τη δύναμη να βγουν έξω από το «παραταξιακό τους καβούκι» και να γευτούν την αύρα μιας άλλης κινητικότητας; 

Μονολεκτικά και αδιαπραγμάτευτα, ΟΧΙ! Όσο κι αν απεχθάνομαι τις απολυτότητες και τις σιγουριές. 

Το λες και… Κειμηλιαρχείο!      

Σας έχω ειδησούλα: Με ενέργειες της Στέλλας (της λατρείας μου), οι Καβαλιώτες μαθητές που θα επισκέπτονται τα μουσεία της Ιταλίας, θα εισέρχονται και θα ξεναγούνται δωρεάν! Είναι να μην πάθω… ενθουσιασμό;!

Για να μην πω και γι’ αυτά τα Εργαστήρια που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας. Πώς τα λέει, να δεις… α, ναι! Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Πού θα πάει, θα μου τον πάθετε και εσείς τον ενθουσιασμό!   

Καλά, βρε Αγγελικούλα μου (Δεληκάρη), έχεις τον άλλον να σου κουβαλάει ολοκαίνουριο πυροσβεστικό πλοίο από τον Πειραιά στη Καβάλα και εσύ πας και μου κορδώνεσαι που κατάφερες να πείσεις το ΚΤΕΛ να βάλει δρομολόγιο από την Πέρνη για Χρυσούπολη και μάλιστα μόνο για τη μέρα που έχει παζάρι; Προκόβεις έτσι στον ανταγωνισμό;  

Στο μεταξύ, ο Μακάριος ανέβασε επίπεδο απευθύνοντας έξι ερωτήματα για την εταιρία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στο εξωτερικό. Ούτε ένα, ούτε δύο. Έξι! Κα αυτό από μόνο του αποτελεί δείγμα της πολιτικής του οξυδέρκειας. 

Είπα οξυδέρκεια και το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στον Γιάννη Πασχαλίδη. Έχουμε κανένα νέο για τον δεύτερο βουλευτή ή μείναμε εκεί που τον είχαμε αφήσει; Ξέρετε, στην καταψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ακούς τον Μακάριο Λαζαρίδη στον Αnt1 να μιλάει για ανθρώπινες φωνές που καλούσαν σε βοήθεια έξι ημέρες μετά από την τραγωδία των Τεμπών και αρχίζεις να ψάχνεσαι: Μακάριος ή μακάβριος; 

Στα εντελώς καθημερινά, είχαμε καινούρια πετυχησιά στην πάταξη εμπορίας ναρκωτικών, αυτήν τη φορά από τους άντρες του Λιμενικού. Συνελήφθη 62χρονος γιατί κατείχε ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 6,7 γραμμαρίων και μία λευκή νάιλον συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 1 γραμμαρίου. 

Διευκρινίσεις για το βάρος της λευκής νάιλον συσκευασίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα…

Πώς; Υπάρχει και συνέχεια; Για πάμε να ενημερωθούμε: Στη συνέχεια, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 62χρονου, βρέθηκαν δύο νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 9,1 γραμμαρίων, ένα γυάλινο βάζο με περιεχόμενο φυτικά αποστάγματα ακατέργαστης κάνναβης καθαρού βάρους 90 γραμμαρίων και ένα μαύρο πλαστικό κουτί με 134 σπόρους δενδρυλλίων κάνναβης. 

Για να μην κουράζεστε, βοηθάω: 6,7 συν 1, ίσον 7,7 γραμμάρια από το πρώτο επεισόδιο και 9,1 συν 90, ίσον 99,1 γραμμάρια από το δεύτερο επεισόδιο, σύνολο 106, 8 γραμμάρια. Το επατάξαμεν το εμπόριον!

Πάμε όμως τώρα και μία βόλτα από το ΓΕΛ των Κρηνίδων, γιατί εδώ τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν. 

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την επωνυμία Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το εν λόγω ΓΕΛ είπε να δώσει το δικό του (ευρωπαϊκό) «παρών», διοργανώνοντας μία εκδήλωση με τίτλο Η Ευρώπη μας, η ψήφος μας.

Αφήνω στην άκρη τα περί κύρους και σοβαρότητας αυτών των προγραμμάτων και έρχομαι στα πρακτικά. 

Σε μία τέτοια εκδήλωση, το ελάχιστο που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι η πολυφωνία και ο πλουραλισμός των απόψεων που θα κατατεθούν. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών (εν προκειμένω Ελλήνων) από όλες τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ποιοι ήταν προσκεκλημένοι της εκδήλωσης; Όλως τυχαίως, οι δύο ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και η Μαρία Σπυράκη!

Και άντε, πες ότι με τις πολυφωνίες και τους πλουραλισμούς έχουμε ξεκόψει από καιρό ως χώρα. Να βάζεις όμως τα παιδιά να ακούν τον Ζαγοράκη να τους συλλαβίζει για Σχολεία-Πρέσβεις, το λες και μαρτύριο! 

Κατά τα άλλα, μήπως θα ήταν χρήσιμο (και όχι μόνο πολιτικά), να μας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι αυτής της εκδήλωσης τους λόγους των επιλογών τους; Έτσι για το θεαθήναι, βρε αδελφέ!

Να μη μου διαφύγει, είχαμε και τον Δημήτρη Καιρίδη, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, να επισκέπτεται τη Δομή Προσφύγων στο Περιγιάλι και να δηλώνει μετά ότι οι διαμένοντες πρόσφυγες στις δομές εργάζονται καθόλα νόμιμα προσφέροντας στην εθνική οικονομία και προσπάθεια. Βέβαια, όταν έφταναν εδώ οι πρόσφυγες, οι ομοϊδεάτες του Καιρίδη ήταν στα κάγκελα και ζητούσαν την αποπομπή τους, αλλά ας μην τα σκαλίζουμε αυτά. Εξ άλλου, οι Δομές προσφέρουν και μισθούς στους ημέτερους. Ενίοτε και παχυλούς…  

Ποια Eurovision και ποια Μαρίνα Σάττι. Άννα Γούλα!

Μετά τα όσα είπε (και έπραξε) η επίσημη Εκκλησία για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, πόσο υποκριτική μπορεί να είναι η καταδικαστική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για την επίθεση που δέχτηκαν δύο νεαροί τρανς από τη φασιστική αγέλη στη πλατεία Αριστοτέλους; 

Και συνεχίζουμε…

Δύο ημέρες μετά τα θλιβερά (και άκρως ανησυχητικά) γεγονότα της Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται ξανά ο Μητροπολίτης της πόλης, αυτήν τη φορά για να ζητήσει την απόσυρση της ταινίας της Ελίνας Ψύκου Αδέσποτα κορμιά, από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Ο λόγος; Επειδή στην αφίσα της ταινίας παρουσιάζεται μία έγκυος γυναίκα γυμνή επάνω σε σταυρό. Κάτι που για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης αποτελεί βλασφημία και προσβολή ιερού συμβόλου. 

Όλως τυχαίως, στην ίδια «γραμμή» με τον κύριο Φιλόθεο, τάχθηκαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, αλλά επειδή αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο, το προσπερνάω και μένω στην ουσία…

Ο Σταυρός ως σύμβολο μαρτυρίου έχει πολυδιάστατες ερμηνείες και μπορεί να συμπεριλάβει στο νόημά Του αμέτρητα καθημερινά γεγονότα και καταστάσεις. Ένα από αυτά μπορεί να είναι και μία έγκυος γυναίκα που αναμετριέται καθημερινά με τη βία και την κακοποίηση. Και αυτό το μαρτύριο θα κουβαλάει πάντα έναν δικό του, ξεχωριστό Σταυρό. Ηγιασμένον ή όχι, μικρή σημασία έχει.

Και από τη Θεσσαλονίκη στην Κέρκυρα, εκεί όπου εξελίχθηκε το έθιμο του καψίματος του Καρνάβαλου. 

Τι χαρακτηριστικά είχε ο φετινός καρνάβαλος που ρίχτηκε στην πυρά; Μάσκα με το πρόσωπο του Κασσελάκη, έντονα βαμμένα κόκκινα χείλη, ροζ περούκα με μακριά μαλλιά, γυναικεία εσώρουχα και ένα σκουπόξυλο στο πισινό του. Και όλο αυτό να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια εκατοντάδων μαθητών που συμμετείχαν στην καύση! Στην καύση των ομοφυλόφιλων! Τεχεράνη, ακούς;

Όταν ο πόλεμος γίνεται… μόδα!

Μεταξύ των (λίγων) συνταγματολόγων που υπερασπίστηκαν τον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (άλλως πώς και… μη κερδοσκοπικά) ήταν και ο κύριος Αντώνιος Μανιτάκης. 

Σύμπτωση: τη στιγμή αυτή, ο κύριος Μανιτάκης διδάσκει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου, το οποίο προγραμματίζει να ιδρύσει Σχολή Ιατρικής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το SVS. Είπα, σύμπτωση! 

Πάντως, καλό θα ήταν να μην κοκορεύονται πολύ εκεί στη Νέα Δημοκρατία για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, μιας και την ιδέα την είχε «ρίξει» το 1972 ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, μέσω ραδιοφώνου: Ευρισκόμεθα εις συνεργασίαν με Αμερικανικόν Πανεπιστήμιον. Είπαμε, το κράτος έχει συνέχεια!

Ό,τι και να πείτε για την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εγώ μένω στο κορυφαίο της πολιτικής της διαδρομής-καριέρας: Είμαι προβεβλημένη ευρωβουλευτής και θέλουν να με χτυπήσουν. Σκιρτάς, για δεν σκιρτάς; 

Πάντως, εκείνη που μοιάζει να έχει εντρυφήσει στη διαρροή προσωπικών δεδομένων είναι η Νίκη Κεραμέως, η οποία επί εποχής κορονοϊού είχε «δώσει» στη Cisco 1.500.000 μαθητές και δασκάλους. 

Μικρή διακοπή για να συνδεθούμε με τον τον πρόεδρο των Αστυνομικών νομού Αττικής, Γ. Καλλιακμάνη. Σας ακούμε κύριε πρόεδρε: Η ελληνική αστυνομία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, η χώρα μας είναι ασφαλή, αυτοί έρχονται εδώ γιατί θεωρούν ότι εδώ θα κρυφτούν, τους βρίσκουν οι εκτελεστές τους, το ότι έρχονται εδώ σημαίνει ότι οι ίδιοι νοιώθουν ασφαλείς στη χώρα μας όσο και αυτό ακούγεται περίεργο, θεωρούν ότι εδώ στην Ελλάδα θα χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά θα κρυφτούν κι όλας, δεν θα τους δει κανένας, γι’ αυτό φέρνουν και τις οικογένειές τους… 

Ούτως ειπείν ΚΑΙ… μαφιόζικος τουρισμός!

Πώς; Έχουμε κι άλλο τουριστικό; Για πάμε…

Η Όλγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε την πολιτική και τις δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την προσέλκυση ταξιδιωτών ΛΟΑΤΚΙ+! 

Προβλέπω έντονες αντιδράσεις από τον… Θρησκευτικό Τουρισμό!

Και συνεχίζουμε…

Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να παίρνουν όλη τους τη σύνταξη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να σώσουν από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Το έχετε, γερόντια!

Να ρωτήσω… Το σουπερμάρκετ που επισκέφτηκε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι της γνωστής αλυσίδας που είχε βγάλει την ανακοίνωση ότι δέχεται μόνο Έλληνες για υπαλλήλους; Είναι, ε; 

Και μιας και είμαστε στα… διατροφικά, πάρτε και αυτό: Από την Αλβανία μεταφέρονταν στην Ελλάδα γάλα μέσω ενός τεράστιου σε μήκος λάστιχου που είχε θαφτεί με θαυμαστή επιμέλεια και στη συνέχεια, αφού «βαφτίζονταν» ελληνικό, πουλιόταν και σε τιμές ελληνικές. 

Πριν περάσουμε στα της ενημέρωσης, μία διαφημισούλα για… ζέσταμα:

Και συνεχίζουμε…  

Ο Άρης Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ, μιλάει για «κασιδιάρικες αντιλήψεις». Ο Πορτοσάλτε που έλεγε στον Κασιδιάρη κάντε κάτι για να μη σας πιάνουν στο στόμα τους, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Φύσσα. 

Η είδηση «παίζει» στις πρωινές εκπομπές: άγνωστος άντρας έχασε τη ζωή του κεραυνοβολημένος από ηλεκτρικό ρεύμα, με το ρεπορτάζ να «μιλάει» ότι ανέβηκε σε στύλο υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ για να κλέψει καλώδια ή τον μετασχηματιστή. Το συμπέρασμα; Πρόκειται για Ρομά! 

Λίγες ώρες μετά, δημοσιεύεται στο Debater ότι ο νεκρός άντρας είχε ανέβει στον στύλο υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ για να σώσει ένα γατάκι, γλίστρησε και πέφτοντας χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα.

Περιττό να πω ότι καμία τηλεοπτική εκπομπή δεν επανήλθε για να αποκαταστήσει την αλήθεια.   

Ο Αλέξης Παπαχελάς στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στην ΕΡΤ, μιλάει για τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση: Τα καλά της μεταπολίτευσης, η δημοκρατία και η ελευθερία. Τα κακά της, ο δικαιωματισμός. Κακομαθημένοι μου εσείς…

Διάλογος σε τηλεοπτικό πάνελ στο OPEN:

– Μανώλης Αναγνωστάκης: Στήριζα τον Μητσοτάκη μέχρι της υποκλοπές.
– Μάκης Βορίδης: Μετά είπατε όχι;
– Αναγνωστάκης: Στον εαυτό μου το είπα. Όχι, όχι… στηρίζω.

Πώς το είχε πει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος; Η Ελλάς είναι ένας ασθενής, ο οποίος πρέπει να τεθεί επί της χειρουργικής κλίνης. Αυτό…

Αν έψαχνα μία λέξη για να συνοδεύει τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αυτή θα ήταν η ΝΤΡΟΠΗ. Και μόνο!

Προσπαθώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να ανακατευτεί η ελληνική κυβέρνηση στις δημοτικές εκλογές στη Χιμάρα (η οποία δεν βρίσκεται σε μειονοτική περιοχή) τη στιγμή μάλιστα που και ο αντίπαλος του Μπελέρη, ο Γιώργος Γκόρος, είναι Έλληνας. 

Το διάβασα αλλά δεν θέλω να το πιστέψω: ο Μπελέρης ενδέχεται να είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας!  

Διαβάζεις αυτό με την ποσόστωση της μουσικής στους δημόσιους χώρους που θέλει να εφαρμόσει η Λίνα Μενδώνη και χωρίς να το καταλάβεις το μυαλό σου γυρίζει πίσω στο 1972, τότε που ένας άλλος υπουργός Πολιτισμού ονόματι Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης, είχε δώσει στα ξενοδοχεία κατάλογο με τα είδη της μουσικής που έπρεπε να παίζουν.    

Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει έρευνα της αστυνομίας μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο και να βρίσκει πολεμοφόδια. Να βρίσκει πρόσβαση ένας συμπολίτης μας σε όπλα που έχει ο στρατός της Συρίας! Τον γάμησε τον… Οπενχάιμερ!

Και μιας και η κουβέντα το γύρισε στα κινηματογραφικά, αυτή η ταινιάρα του Σκορσέζε δεν πήρε τελικά ούτε ένα Όσκαρ; Για τους Δολοφόνους του ανθισμένου φεγγαριού λέω, που τη βλέπεις καθηλωμένος και δεν καταλαβαίνεις πότε έχουν περάσει τρεις ώρες. Να φταίει που… ξύνει πληγές;

Μη χάσετε την ταινία της Ασημίνας Προέδρου Πίσω από τις θημωνιές. «Παίζει» ήδη στην πλατφόρμα της ΕΡΤFlix. 

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε ότι στο έργο του Λάνθιμου καθρεφτίζεται η Ελλάδα της διαρκούς αναζήτησης, της δημιουργίας και της προόδου. Τι κι αν ο Λάνθιμος έχει να γυρίσει ταινία του στην Ελλάδα από την εποχή του Κυνόδοντα. Το θέμα είναι να… καθρεφτίζεσαι! 

Επίλογος εις μνήμην Δήμου Μούτση. Τότε που άρχιζε η μύησή μας στο μεγάλο του έργο: