Το βαφτιστήρι και το καλάθι του

Για βιβλία, εισιτήρια σε Μουσεία, Θέατρα, συναυλίες, σινεμά κλπ κλπ, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...


Των Αντώνη & Κωνσταντίνου Κούφαλη

Το βαφτιστήρι με την παρέα αραχτοί στην πλατεία, απολαμβάνουν τη λιακάδα και τη χαύνωση που φέρνει μια Άνοιξη φουριόζα και κατακίτρινη, γεμάτη σκόνη, καταρροές και κάθε λογής αλλεργικά λαχεία! Την ίδια στιγμή, κοιτάζει το κινητό του, ”παίζει” μια μικρή με τεράστια ακουστικά που ρολάρει στα πατίνια της και συζητάει με τους κολλητούς που δείχνουν προβληματισμένοι για το επερχόμενο Πάσχα , τα καλάθια και τα πανέρια, τα κόκκινα αυγά, τις λαμπάδες και όλα τα συναφή που συνοδεύουν κάθε χρόνο μια πατενταρισμένη Ανάσταση, χωρίς ίχνος μεγαλοπρέπειας και υπερβολής.

Οι πιο ενημερωμένοι και πιο αναπτυγμένοι, εκείνοι που τα ξέρουν και τα λένε όλα με ένα εκπληκτικό λεξιλόγιο δέκα λέξεων που βγάζει πλοκάμια, επιμένουν πως το φετινό Πάσχα κάτι φαίνεται να αλλάζει. Δεν είναι τόσο το έξτρα χαρτζιλίκι από παππούδες και γιαγιάδες που μόλις εξασφαλίζει ένα σαββατοκύριακο για μπάνιο στον Άλιμο και τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όσο το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών που καλεί τις επιχειρήσεις που ειδικεύονται στους πασχαλινούς μπουναμάδες , να ετοιμάσουν το πανέρι των προσφορών τους, ιδιαίτερα όσες έχουν τζίρο πάνω από 1 εκατ. Ευρώ. Αυτό, δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι, τουλάχιστον για φέτος, οι νονοί και οι νονές θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να νοιώσουν και οι ίδιοι τη χαρά της δωρεάς σ’ ένα πνευματικό τέκνο που προτιμάει να τα παίρνει στο χέρι ζεστά και μετρητά από το να κοιτάζει περίλυπο το κόκκινοι αυγό πάνω στη κακοφτιαγμένη κουλούρα του φουρνάρικου.

Έτσι με το άρθρο 50, η επιλογή του δώρου που για τους περισσότερους αναδόχους αποτελεί γρίφο, γίνεται ευκολότερη αφού πέρα από τα παραδοσιακά και τετριμμένα, στο ″Καλάθι του Νονού” εντάσσονται και δώδεκα κατηγορίες προϊόντων όπως , μεταξύ άλλων, τηλεκατευθυνόμενα ηλεκτρονικά παιχνίδια, Μπάρμπι για τις μικρές και μεγάλες αδελφούλες, παιχνίδια δημιουργίας, αθλητικά, επιτραπέζια, φιγούρες δράσης!, κουκλόσπιτα και αξεσουάρ (κομμωτηρίου !) και ότι άλλο ονειρεύεται ένα παιδί σχολικής και προσχολικής ηλικίας από τον/ την νονό/νονά.

Βέβαια, αν στο πασχαλινό καλάθι του δωρητή συνέβαλαν, από αλτρουισμό και μόνο, λέμε, και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι εταιρίες που μοσχοπουλούν κινητά, κάμερες και κάθε είδους γκάτζετ , – οι εταιρίες κολοσσοί που κουμαντάρουν τον κόσμο ολόκληρο, – οι εταιρίες με σνίκερς και όλα τα συνοδευτικά που απολαμβάνει το κάθε βαφτιστήρι στην εφηβεία, τότε, και το άρθρο 50 του νομοσχεδίου θα ήταν πληρέστερο, και ο νονός θα γνώριζε, ότι , ειδικά φέτος, το δώρο του θα πιάσει τόπο.

Αλλά, δυστυχώς, η προσφορά είναι περιορισμένη ακρίβεια, πληθωρισμός, πόλεμοι στη γειτονιά μας, καταστροφή της γέφυρας της Βαλτιμόρης…, ξηρασία και λοιπά ανυπέρβλητα εμπόδια αφήνουν μικρά περιθώρια αισιοδοξίας στην παρέα των νεαρών φίλων που νοιώθουν την Ανάσταση πραγματική επανάσταση στο σώμα και τις αισθήσεις τους.

Αναγκαστικά, λοιπόν, θα περιοριστούν στα τετριμμένα που μεταφράζονται και φέτος στο λαμπαδοτσούρεκο, το αμάνικο μπουφανάκι, τα σπορτέξ, άντε και κανα χαρτζιλίκι comme ci come ca, ίσα για να γλυκάνουν την παρέλαση των θαυμάτων που συντελείται με το ”Χριστός Ανέστη” πριν εγκιβωτισθούν στο λούκι των Πανελληνίων που αρχίζουν μετά του Θωμά.

Για βιβλία, εισιτήρια σε Μουσεία, Θέατρα, συναυλίες, σινεμά κλπ κλπ, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Αν δεν μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν, – Χρήμα, κινητό και ελευθερία κινήσεων, – αυτή την αναστάσιμη τριπλέτα που στέλνει κάθε βαφτιστήρι στα ουράνια σαν πασχαλιάτικη ρουκέτα, τότε, καλύτερα αραχτοί στο μπεργκεράδικο με τους κολλητούς ή μια βόλτα στην πλατεία για φραπουτσίνο και παγωτό με γεύση μοχίτο και τσιχλόφουσκα !

Έπειτα, συνήθως το Πάσχα βρέχει. Άνοιξη είναι, όλα να τα περιμένεις.


Πηγή: Huffington Post Greece


 

Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης είναι θεατρικοί συγγραφείς