Το καλάθι των νονών

Ρωτάνε τον Ζαγοράκη αν είναι με το ΠΑΣΟΚ ή με τη Νέα Δημοκρατία κι αυτός απαντάει ότι είναι με την Εθνική Ελλάδος. Ρίγησα!


 

Του Μπάμπη Γαμβρέλη

 


Χωρίς περιστροφές και χωρίς καμία υποσημείωση: καταδικαστέα πέρα για πέρα η επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη από (φερόμενη;) υποψήφια του κόμματος ΝΙΚΗ. Από την άλλη πάλι, σκέφτομαι και αναρωτιέμαι: πού ήταν όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι που καταδίκασαν δημόσια την απαράδεκτη επίθεση όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονταν σχεδόν καθημερινά απειλές και επιθέσεις για την πολιτική τους στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών; Να πω… επιλεκτική ευαισθησία;    

Σας το είχα πει. Μετά την επίσκεψη του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας, ο επενδυτικός δείκτης του νομού θα εκτινάσσονταν στα ύψη! Ήδη ο Άλεξ Χαντιτάτζι μάς ενημέρωσε ότι στην εν εξελίξει επένδυση στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, οχτώ στα δέκα σπίτια έχουν ήδη πουληθεί.

Όλα βαίνουν… εν εξελίξει!

Είδηση της τελευταίας στιγμής, πάλι με πρωταγωνιστή τον Άλεξ Χαντιτάτζι, ο οποίος «ανέβασε» βίντεο 40 δευτερολέπτων με τα έργα που γίνονται στη Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας. Με δύο φαγάνες να φορτώνουν χώμα σε δύο φορτηγά, συνοδεία ροκ υπόκρουσης.

Ένας από τους (τρεις) λόγους που το Υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε την προσφυγή του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κατά της ανέγερσης του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου ήταν ότι το συγκεκριμένο κτίριο, πέραν του Μεγάρου Τόκου, δεν έχει οπτική επαφή με τα υπόλοιπα διατηρητέα κτίρια της οδού Κύπρου. Φρονώ, αφοπλιστικό!

Το ζήσαμε και αυτό. Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Παναγιώτης Αρχοντής και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας (συν)παρουσίασαν το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του φεστιβάλ Άδοντες και Ψάλλοντες! Ή αλλιώς, όταν τα γεγονότα (και τα πρόσωπα) σε ξεπερνούν!

Θα μου πείτε, με Αντιδήμαρχο Πολιτισμού τον Απόστολο Μουμτσάκη, ο καθένας μπορεί να φαντασιώνεται (και να ελπίζει) για τα πάντα!

Από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΜΟΝΟ τρεις παραλίες της Σαμοθράκης πέρασαν σε καθεστώς προστασίας, γεγονός που απαγορεύει και τη χρήση τους από οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση. Τούτων δοθέντων, καμία παραλία του νομού Καβάλας δεν χρήζει ανάλογης προστασίας και ως εκ τούτου από αύριο μπορούν να ξεκινήσουν και οι δημοπρασίες παραχώρησης. Είπαμε, ήταν να μην έρθει ο Κυμπουρόπουλος. Βζιιιιιιιν ο… επενδυτικός δείκτης.

Σε κάτι άλλες επενδύσεις του νομού, είχαμε ακόμη έναν θάνατο εργαζόμενου. Μιλάω για τα λατομεία της Θάσου.

Τα οποία λατομεία, εκτός από το ανεξέλεγκτο των συνθηκών εργασίας, μέχρι τώρα δεν έχουν προβεί σε καμία αποκατάσταση του περιβάλλοντος, πράξη που, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να πραγματοποιείται παράλληλα με τη διενέργεια των εξορυκτικών εργασιών.  

Να ρωτήσω κάτι εκεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: όταν σε μία ακτοπλοϊκή γραμμή εμπλέκονται τέσσερεις ναυτιλιακές εταιρίες, η «ομοφωνία» στις τιμές των εισιτηρίων, δεν συνιστά καθεστώς μονοπωλίου; 

Απορώ γιατί ανησυχούν οι κάτοικοι της Θάσου που το Κέντρο Υγείας ξέμεινε (και εν όψει καλοκαιριού) με ένα ασθενοφόρο. Αφού υπάρχει ο Μακάριος… 

Και για εσάς που έχετε αγωνία για τον καλοκαιρινό σας εκπολιτισμό, να σας ενημερώσω ότι από το Δημοτικό Στάδιο Ανθή Καραγιάννη θα «παρελάσουν» φέτος ο Αντώνης Ρέμος, η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Άννα Βίσση. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Καρβέλα.

Συνέχεια με τον Μαλάκα του μήνα

Για να μαθαίνετε (και να μην γκρινιάζετε): όταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωνε ικανοποιημένος με τα εργασιακά δικαιώματα στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ, καπάρωνε και θέση λαμπαδηδρόμου για την Ολυμπιάδα του Παρισιού. Αμ’ πώς…

Όσο για τη συμμετοχή της Δόμνας Μιχαηλίδου, αυτή προέκυψε ένεκα του… φεγγαρόλουστου! 

Δεν ξέρω πώς θα το πάρουν ορισμένοι, αλλά αυτόν τον Μπελέρη και μόνο φυσιογνωμιστικά να τον δεις, δεν τον κατεβάζεις υποψήφιο. Βγάζει αυτό το… ύποπτο!

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, πάμε να φρεσκάρουμε και λίγο τη μνήμη μας…

Όταν ο Μπελέρης είχε βγει Δήμαρχος στη Χειμάρα με την υποστήριξη του Σαλί Μπερίσα, οι παρακρατικοί της ΜΑΒΗ χτυπούσαν τα αλβανικά στρατόπεδα επειδή η κυβέρνηση Μπερίσα καταπίεζε την ελληνική μειονότητα. Μπέρδεμα;

Το φαντάζεστε τι θα έλεγαν όλα τα ακροδεξιά φιντάνια της Νέας Δημοκρατίας (μηδέ της Ντόρας Μπακογιάννη εξαιρουμένης) αν τολμούσε να κατέβαινε κάποιος μειονοτικός από την Ξάνθη ή την Κομοτηνή υποψήφιος στις τουρκικές εκλογές; 

Βέβαια, με μία άλλη προσέγγιση, η απόφαση του Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τον Μπελέρη, έχει και ένα πολιτικό άλλοθι! Αυτό της προ μηνών επίσημης παρέμβασης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την οποία ζητούνταν η άμεση αποφυλάκισή του!  

Αυτή η Ελεωνόρα Μελέτη που σήμερα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, είναι αυτή που μέσα από τις εκπομπές της πρόβαλε το «ανθρώπινο πρόσωπο» του Κασιδιάρη; Είναι, ε;

Πάντως ένα δράμα πρέπει να το περνάει η Ελεωνόρα. Ήδη από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της με τη Νέα Δημοκρατία τής έφυγαν 3.000 followers! 

Γυρίζω τον χρόνο πίσω και πάμε να «ακούσουμε» τι έλεγε η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βούλα Πατουλίδου σε τηλεοπτική εκπομπή του Kontra, το 2014:

Σκηνή πρώτη: Βλέπετε ο καθένας προσπαθεί να ρίξει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αλλά αυτά παραμένουν. Και γιατί παραμένουν; Γιατί δεν υπάρχει ούτε μια τόση δα μικρή αλήθεια για όσα λένε…

Σκηνή δεύτερη: Πολλοί έλεγαν ότι οι Έλληνες ως φυλή δεν έχουμε καμία συνέχεια. Ούτε καν στη γλώσσα. Εγώ τότε γιατί στο τώρα μπορώ και διαβάζω όλα τα ψηφιδωτά και τα ανάγλυφα που ήταν του τότε; Του προ Χριστόν; 

Σκηνή Τρίτη [με συμπρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη]. Κασιδιάρης: Επειδή μιλάμε για την συνέχεια του ελληνικού φύλου, ο ζεϊμπέκικος ρυθμός είναι αρχαίος ελληνικός και αποδεικνύει όχι μόνο ότι είμαστε συνέχεια των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και ότι υπάρχει ελληνική φυλή και είμαστε πνευματικά καλύτεροι από Γερμανούς και λοιπούς που σήμερα μας καταδιώκουν. Είμαστε καλή ποιότητα οι Έλληνες. Πατουλίδου: Αυτό δεν αντέχουνε!

Και ο Γολγοθάς συνεχίζεται! Από τη μια ο Αυτιάς να κατεβαίνει υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το σύνθημα Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια και από την άλλη η Βικούλα η Φλέσσα να μιλάει για αποχριστιανισμό της Ευρώπης. 

Ρωτάνε τον Ζαγοράκη αν είναι με το ΠΑΣΟΚ ή με τη Νέα Δημοκρατία κι αυτός απαντάει ότι είναι με την Εθνική Ελλάδος. Ρίγησα!

Όχι, σύντροφοι. Το πρόβλημα δεν είναι οι δηλώσεις του Παπανώτα. Το πρόβλημα είστε εσείς που πήγατε και μου τον κοτσάρατε υποψήφιο τον Παπανώτα.

Κατά τα άλλα, εκείνος ο απίθανος Πέτρος Παππάς μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει χωρίς να έχει την παραμικρή πολιτική και κομματική επίπτωση. Χαλαρά…

Τόσο που ο Βασίλης Κασσελάκης, ξάδελφος του Στέφανου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνει ότι είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών!  

Πανηγυρική εκδήλωση των 30 χρόνων της Ελληνικής Αγωγής (άλλως πώς και… τσαρλατανείου) του Άδωνη Γεωργιάδη. Στη πρώτη σειρά η υπουργός Πολιτισμού και δίπλα της ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, που παραιτήθηκε για τις υποκλοπές. 

Αν είχαν λίγο χιούμορ οι μετεωρολόγοι, τη λασποβροχή θα την ονόμαζαν… Πορτοσάλτε! 

Με όρους τηλεοπτικούς, το Φόρουμ των Δελφών θα μπορούσε να είναι και μία πολύ πετυχημένη σαπουνόπερα. Προς τον παρόν είναι μία μεγαλοαστική τρολιά, στην οποία οι συμμετέχοντες υπόσχονται λύσεις στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Χωρίς πλάκα τώρα. Αυτός ο Κεντέρης ως τι πήγε να μιλήσει στο Φόρουμ των Δελφών; Ως πετυχημένος αθλητής; 

Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος: Εμείς δεν πήγαμε ποτέ στην Ευρώπη να ζητήσουμε να κοπούν χρήματα για την Ελλάδα. Μάλλον θα ήταν αγέννητος τότε που έκαναν θραύση τα Γερούν γερά τα βάστα Σόιμπλε και οι προτροπές του ίδιου του Μητσοτάκη προς τη Μέρκελ και τον Σολτς να μη χαριστούν στον Τσίπρα και να επιμένουν στις περικοπές των συντάξεων.  

Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Όσοι χρωστούν πάνω από 100 ευρώ δεν θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Το κόμμα της Δόμνας θα συνεχίσει να χρωστάει στο κράτος πάνω από 400.000.000!

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Αναγνωστάκης κατεβαίνει υποψήφιος με το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου. Είναι ο ίδιος ο δημοσιογράφος που μέσω της εκπομπής βεβαίωνε τον Μάκη Βορίδη ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.   

Αυτό, κύριε Γεραπετρίτη μου, δεν είναι προσβολή εθνικού συμβόλου;

Δείτε: 

Στο γραφείο καθηγητών. Ένα ψυχολογικό θρίλερ «γερμανικής τεχνοτροπίας» σε σκηνοθεσία του τουρκικής καταγωγής Ιλκέρ Τσατάκ. 

Το Io Capitano του Ματέο Γκαρόνε. Οι σκληροί δρόμοι της προσφυγιάς μέσα από την Οδύσσεια δύο νεαρών φτωχοδιάβολων από την Σενεγάλη με προορισμό την Ευρώπη.   

Τα 3 Πρόσωπα του Τζαφάρ Παναχί, με τον σκηνοθέτη να πρωταγωνιστεί στην ανεύρεση μίας νεαρής Ιρανής στα «άβατα» των συνόρων μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν.

Το Μαζί ή τίποτα του Φατίχ Ακίν. Μία «σκληρή αλληγορία» με φόντο τον αμφιλεγόμενο ρόλο της αυτοδικίας.

Το Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη. Όταν το ελληνικό καλτ σε προσκαλεί για μία απνευστί προβολή.      

Διαβάστε: 

Ιπποπόταμοι συντροφιάς του Γιάννη Μακριδάκη, Πού ζει ο λύκος; της Ρέας Γαλανάκη, Δωσίλογοι του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Το τελευταίο όνειρο του Πέδρο Αλμοδοβάρ.    

Επίλογος αισιοδοξίας…

Και μόνο συμβολικά να το δεις, η υποψηφιότητα της Μάρως Δούκα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς σε κάνει να νιώθεις λίγο πιο όμορφα. Κι έστω για λίγο…