ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής: Ο Μακάριος Λαζαρίδης βρίσκεται για άλλη μια φορά εκτός πραγματικότητας

Η απάντηση του κόμματος στον βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ με αφορμή την τοποθέτησή του για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Σκωπτική απάντηση στον βουλευτή Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριο Λαζαρίδη με αφορμή την τοποθέτησή του για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» [διαβάστε εδώ την ομιλία του Μακάριου Λαζαρίδη στη Βουλή] δίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, προτρέποντάς τον, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του κόμματος να «ρωτήσει τους ασθενείς που κλείνουν ραντεβού μετά από πολλούς μήνες για διαγνωστικές εξετάσεις ή βλέπουν τα χειρουργεία τους να ακυρώνονται».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής

Εκτός πραγματικότητας βρίσκεται για άλλη μια φορά ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του κάνει λόγο για εκσυγχρονισμό των δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσιάζοντας μία εικόνα για τα δημόσια νοσοκομεία τουλάχιστον εικονική. Περαιτέρω, αναφέρεται και σε αντίστοιχες παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Καβάλας.

Αγνοεί, όμως, ο κ. Λαζαρίδης αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ τη δραματική εικόνα τόσο του Εθνικού Συστήματος Υγείας γενικά όσο και του Νοσοκομείου της Καβάλας. Ας ρωτήσει τους ασθενείς που κλείνουν ραντεβού μετά από πολλούς μήνες για διαγνωστικές εξετάσεις ή βλέπουν τα χειρουργεία τους να ακυρώνονται ή να καθυστερούν επί σειρά μηνών.

Η παντελής έλλειψη προσωπικού (πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων περίπου) δεν επιτρέπει τη λειτουργία όλων των κλινικών και αναγκάζει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται χωρίς ρεπό και υπό συνθήκες εξουθένωσης. Οι δε πολίτες ωθούνται με αυτόν τον τρόπο από την κυβέρνηση της ΝΔ να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς για να εξυπηρετηθούν, ενώ την ίδια στιγμή πληρώνουν αδρά το κόστος της περίθαλψης και κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνουν δωρεάν και αξιοπρεπή περίθαλψη από τα δημόσια νοσοκομεία.

Άλλωστε, ο κ. Λαζαρίδης αλλά και οι άλλοι 3 βουλευτές του Νομού Καβάλας συνυπέγραψαν τη «ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΕΣΥ», υπερψηφίζοντας την διάταξη για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να λειτουργούν και ιδιωτικά ιατρεία. Συνεπώς, είναι αναμενόμενο να δηλώνουν «περήφανοι» για την σημερινή εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων.

Και στην Καβάλα, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Μακρινά ραντεβού, ακυρώσεις χειρουργείων και έλλειψη υλικών χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του ΕΣΥ και στην περιοχή μας. Το Νοσοκομείο Καβάλας και τα Κέντρα Υγείας στέκονται όρθια χάρη στην αυταπάρνηση και στον ηρωισμό των γιατρών και των νοσηλευτών αλλά και του λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, δίνουν καθημερινά μάχη δίπλα στους πολίτες.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τους εμπαίζουν κανονικά και δεν τους έχουν εντάξει καν στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ καμία συζήτηση δεν γίνεται και για την αύξηση των αποδοχών τους, ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέους ανθρώπους να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, ενώ το Νοσοκομείο Καβάλας διαθέτει ολοκαίνουριο αξονικό τομογράφο αξίας 1 εκ. ευρώ και υπάρχει επιτέλους γιατρός που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και να κάνει σημαντικές επεμβάσεις (στεντ, ανευρύσματα, μπαλονάκια κλπ), ώστε οι πολίτες του Νομού Καβάλας να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις και καθυστερήσεις, η έλλειψη προσωπικού, υλικών αλλά και βούλησης κρατάει τον αξονικό τομογράφο σε αχρησία και τους αντίστοιχους γιατρούς δέσμιους των παθογενειών του κράτους.

Αυτά συμβαίνουν στο Νοσοκομείο της Καβάλας και σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας κ. Λαζαρίδη και καλό θα ήταν κάποια στιγμή, όταν επισκεφτείτε την Καβάλα, να επισκεφτείτε και το Νοσοκομείο και να δείτε από κοντά τις ανάγκες και τα προβλήματά του.