Καβάλα: Αστυνομικό «σαφάρι» για τους απατεώνες που αποσπούν τραπεζικούς κωδικούς

Σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις οι δράστες εξαπάτησαν πολίτες σε περιοχές της Καβάλας και της Δράμας, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά-Οδηγίες της Αστυνομίας για να μην την πατήσουν και άλλοι πολίτες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση αγνώστων, μέχρι στιγμής, δραστών, οι οποίοι εξαπάτησαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, πολίτες σε περιοχές της Καβάλας και της Δράμας [διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ].

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 στην Καβάλα, δράστες προσποιούμενοι τους πελάτες και με το πρόσχημα αγοράς προϊόντων επικοινώνησαν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη καταστήματος. Κατά την επικοινωνία τους οι δράστες προφασιζόμενοι διαδικτυακή συναλλαγή για την αγορά των προϊόντων, κατάφεραν με διάφορα τεχνάσματα και προφάσεις να αποσπάσουν τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πραγματοποιώντας δύο μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 34.700 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 σε οικισμό της Καβάλας, δράστης προσποιούμενος τον πελάτη επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη επιχείρησης ενοικιαζόμενων δωματίων και με το πρόσχημα καταβολής χρημάτων, απέστειλε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που περιείχε υπερσύνδεσμο (link) και προσομοίαζε με τραπεζικό ίδρυμα, καταφέρνοντας να αποσπάσει τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσει πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πραγματοποιώντας δύο μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 29.000 ευρώ.

Στην τρίτη περίπτωση, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 σε οικισμό της Δράμας, ημεδαπή-παθούσα κατά την ηλεκτρονική συνδιαλλαγή της για την πληρωμή ενοικίασης οικίας που είχε εντοπίσει σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μεταφέρθηκε σε απατηλό υπερσύνδεσμο (link) και πραγματοποίησε μεταφορά χρημάτων ύψους 1.500 ευρώ, χωρίς ουδέποτε να επιβεβαιωθεί η παραπάνω κράτηση.

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν αντίστοιχα το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, ο Αστυνομικός Σταθμός Ορφανού Καβάλας και το Αστυνομικό Τμήμα Προσοτσάνης Δράμας.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

  • Δεν συμπληρώνουμε ποτέ στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links)
  • Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας
  • Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας
  • Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms