35ο «Σπάρταθλον»: Νέος άθλος του Σιδερίδη!

Τερμάτισε στην 3η θέση της γενικής κατάταξης, ανάμεσα σε 400 αθλητές από 52 χώρες του κόσμου και ήταν και φέτος ο πρώτος Έλληνας που κάλυψε την απόσταση των 246 χιλ. σε 22.58.41

Ακόμα έναν άθλο ολοκλήρωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Νίκος Σιδερίδης! Ο Καβαλιώτης πρωταθλητής των δρόμων μεγάλης απόστασης, όχι μόνο κατάφερε να τερματίσει στον 35ο υπερμαραθώνιο «Σπάρταθλον» (κάτι που είναι το πρώτο ζητούμενο για τους 400 αθλητές από 52 χώρες απ’ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν) αλλά ήταν 3ος στην γενική κατάταξη και φυσικά πρώτος ανάμεσα στους 60 Έλληνες δρομείς που είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν!




Κάλυψε την απόσταση των 246 χιλιομέτρων που χωρίζει τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα με το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη, στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, σε 22 ώρες, 58 λεπτά και 41 δεύτερα, που αποτελεί μιας από τις καλύτερες επιδόσεις που έχει κάνει Έλληνας αθλητής στην διοργάνωση!
 

Βελτίωσε την επίδοση και την θέση του

Ο Σιδερίδης γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο που τον περίμενε να τερματίσει στο κέντρο της Σπάρτης, όπως συνέβη και πέρσι όταν ήταν και πάλι ο πρώτος Έλληνας που τερμάτιζε, όμως ήταν 6ος στην Γενική κατάταξη με 26.09.45! Βελτίωσε δηλαδή την επίδοση του και ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου, εδραιώνοντας έτσι την θέση του ως του καλύτερου υπερμαραθωνοδρόμου της Ελλάδας κι ενός από τους καλύτερους διεθνώς, σκορπώντας χαρά και συγκίνηση σε όλους και ειδικά σ’ αυτούς που τον στήριξαν στην τιτάνια προσπάθεια που έκανε!
 

«Όλα πήγαν καλά…»

Αμέσως μετά τον τερματισμό του δήλωσε πως «για εμένα όλοι είναι το ίδιο είτε είναι πρώτος είτε τελευταίος! Ο καθένας κάνει την δική του προσπάθεια. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε κανέναν με τον άλλον, μιας και η προετοιμασία τους είναι διαφορετική. Κάποιοι έχουν ελεύθερο χρόνο και προσπαθούν μόνοι τους, κάποιοι μπορούν να διαθέσουν χρήματα και έχουν την δυνατότητα να προπονηθούν με κάποιον ειδικό. Άρα αυτό που μένει είναι να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, να παίζουμε το «παιχνίδι» του τρεξίματος και οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι επιθυμητό». Αργότερα σε δήλωση του σε τοπικό ραδιοφωνικό είπε ότι «προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της προσπάθειας μου. Θέλω να αφιερώσω αυτή την προσπάθεια μου στον Ύψιστο για όλα αυτά που μας προσφέρει. Είμαστε Έλληνες χριστιανοί. Σίγουρα σε κάποιους δεν αρέσει. Ο καθένας έχει την δική του άποψη, όμως εμείς όλους τους αγαπάμε! Η δύναμη μου ήταν η γυναίκα μου και οι φίλοι μου, που λείπουν 5 ημέρες από το σπίτι τους για να κάνω εγώ το κέφι μου. Όσον αφορά τον αγώνα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι ένα παιχνίδι. Άλλες φορές κερδίζεις και άλλες φορές χάνεις. Δόξα τω θεό αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά. Η προετοιμασία πήγε καλά και έτσι βγήκε το αποτέλεσμα, το οποίο όπως είπα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι».                    
 

Οι τρεις πρώτοι

Την πρώτη θέση κατέκτησε με χρόνο μόλις 22 ώρες, 4 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα ο 36χρονος Λιθουανός Aleksandr Sorokin που τερματίζοντας φώναξε δυνατά «Spartaaaaaa» μπροστά στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα. Ήταν η πέμπτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, με τον φετινός νικητής να βρίσκεται πίσω μόνο από τον θρυλικό Γιάννη Κούρο, που έχει καταγράψει τους τέσσερις καλύτερους χρόνους του «Σπάρταθλον». Δεύτερος έφθασε και τερμάτισε σε 22:48:39 ο Τσέχος Radek Brunner και 10 λεπτά αργότερα ο Καβαλιώτης πρωταθλητής.
 

Δήμητρα Τσανάκα: «Απίστευτος ο άθλος του Νίκου Σιδερίδη»

 
Με αφορμή την τεράστια επιτυχία του Σιδερίδη η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα έστειλε το ακόλουθο μήνυμα. «Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, πληροφορήθηκα τον απίστευτο άθλο ενός τεράστιου Καβαλιώτη υπεραθλητή.  Ο Νίκος Σιδερίδης τερμάτισε 3ος στον ιστορικό αγώνα «Σπάρταθλον», ξεπερνώντας για μια ακόμη φορά τον εαυτό του και δεκάδες ιερά τέρατα των μεγάλων αποστάσεων. Η νίκη του αυτή μας γεμίζει όλους τους Έλληνες, αλλά και κυρίως όλους τους Καβαλιώτες, με υπερηφάνεια και τον κατατάσσει στο Πάνθεον των κορυφαίων Ελλήνων και φυσικά Καβαλιωτών αθλητών, όλων των εποχών. Επίσης, θερμά συγχαρητήρια στον προπονητή του κ. Γιάννη Τζανετάκη και στην ομάδα του. Ο Δήμος Καβάλας, μόλις ο Πρωταθλητής μας με το καλό επιστρέψει και ανακτήσει τις δυνάμεις του, θα τον τιμήσει με τον τρόπο που αρμόζει στις επιδόσεις και το ήθος του».