«Μαχητές Καβάλας»: Ξεκίνημα σε νέο χώρο, αλλά με τις ίδιες αξίες

Ο σύλλογος του Πάρι Βασιλικού συνεχίζει την παράδοση, μαθαίνοντας σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά του kick-boxing και της πυγμαχίας

Το όνομα του Πάρι Βασιλικού είναι απόλυτα συνυφασμένο με το kick-boxing. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του δυναμικού αθλήματος που εδώ και χρόνια μεταδίδει την αγάπη και τις γνώσεις τους μέσω του συλλόγου «Μαχητές Καβάλας», επιχειρεί φέτος ένα νέο ξεκίνημα σ’ ένα νέο χώρο διατηρώντας όμως τις ίδιες αξίες και φιλοσοφία που τον διακρίνουν, ήδη από την εποχή που άρχισε ο ίδιος να μυείται στα μυστικά του αθλήματος. Γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα, που θα συνδυαστεί με την αποκλειστική πλέον ενασχόληση του ίδιου με την προπονητική, για το τι κερδίζει το παιδί, αλλά και η γυναίκα από την ενασχόληση με το kick-boxing και την πυγμαχία, αλλά και το πώς θα γίνεται πλέον η προπόνηση στην εποχή του κορονοϊού, μίλησε στη «ΝΕ», επισημαίνοντας ότι η δουλειά θα γίνεται με γκρουπ αθλητών σε όλες τις ώρες της ημέρας, τόσο στο γυμναστήριο της Καβάλας αλλά και σ’ αυτό της Χρυσούπολης.

Τι έχει αλλάξει στη σχολή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές; «Τα τελευταία δύο χρόνια το γυμναστήριο μας φιλοξενούνταν σ’ ένα άλλο χώρο, γιατί το κτήριο όπου φιλοξενούμασταν επί 15 χρόνια (πάνω από το υποθηκοφυλάκειο της Καβάλας) πουλήθηκε και έπρεπε να αποχωρήσουμε. Από φέτος βρισκόμαστε στο δικό μας χώρο, στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για εμένα έκλεισε ένας κύκλος 30 ετών, ως υπάλληλος στον ΟΤΕ και πλέον θα είμαι στραμμένος αποκλειστικά το άθλημα του Kick – Boxing και της Πυγμαχίας».

Σε τι ωφελεί το άθλημα τα παιδιά το kick-boxing; Γιατί να το επιλέξει κάποιος για το παιδί του σε σχέση με ένα ομαδικό άθλημα; «Το άθλημα είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα, σε ότι αφορά τη συμμετοχή στους αγώνες. Για να αγωνιστείς εδώ θα πρέπει να είσαι απολύτως έτοιμος και να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα. Είναι διαφορετικό από το να παίξεις ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Συνεπώς εμείς, ειδικά στις μικρές ηλικίες, δεν μένουμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Μένουμε στο πολύ πιο ουσιαστικό που είναι το κομμάτι της προπόνησης, όπου γυμνάζεται όλο το σώμα. Απ’ την πρώτη στιγμή που θα έρθει ένα παιδί εδώ, ακόμα και από την ηλικία των 4 ετών, θα μπει στη λογική της εκγύμνασης. Δε θα μάθει Kick – Boxing, με κλωτσιές και μπουνιές. Θα αρχίσει σιγά – σιγά να αντιλαμβάνεται το σώμα του και να το κουμαντάρει. Ακόμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες, εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην εκγύμναση έχοντας ως βασική φιλοσοφία να μπορεί το παιδί να χτίσει ένα χαρακτήρα και αποκτήσει αυτοπεποίθηση για να μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του σε μια δύσκολη στιγμή. Σ’ αυτό το σημείο να πω ότι όλα αυτά τα 30 χρόνια, έχω πολλούς γονείς που έρχονται και με ευχαριστούν για τη «μεταμόρφωση» που βλέπουν στα παιδιά, όταν αρχίζουν και ασχολούνται με το άθλημα».

Συνήθως βλέπουμε άνδρες αθλητές στο kick boxing. Είναι ανδρικό άθλημα; Γιατί να το επιλέξει μια γυναίκα: «Τολμώ να πω ότι παρά το γεγονός ότι στα 10 άτομα που έχουμε, οι 8 είναι άνδρες και οι 2 γυναίκες, το πάθος και η θέληση που δείχνουν οι τελευταίες, πολλές φορές ξεπερνάει τους άνδρες. Σε εμάς δεν έρχονται μόνο κορίτσια. Έρχονται γυναίκες, έρχονται μητέρες που έχουν αντιληφθεί την αξία της γυμναστικής μέσα από το άθλημα μας και φυσικά εκτονώνονται και βγάζουν την ενέργεια τους. Φυσικά έρχονται και άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και μεγαλύτερης, μιας και καταλαβαίνουν ότι με τη δουλειά που γίνεται εδώ, κάνουν την καλύτερη δυνατή γυμναστική για όλο τους το σώμα».

Η φιλοσοφία ενός «παρεξηγημένου» αθλήματος: «Οι περισσότεροι γονείς μπορεί να μη γνωρίζουν πως γίνεται η προπόνηση μας και πια είναι η φιλοσοφία μας. Αυτό που κυριαρχεί, από παλιά, είναι η πειθαρχία. Να πούμε εδώ ότι αυτό δε σημαίνει ότι μαθαίνω και πειθαρχώ απλά στο δάσκαλο μου. Βρίσκομαι και λειτουργώ ως μέλος ενός συνόλου. Σέβομαι και εκτιμώ το συναθλητή μου. Γνωρίζω ποιος είναι ο καλύτερος (σε επίπεδο ζώνης), καταλαβαίνω ότι ως μικρότερος θα πρέπει να ακούω το μεγαλύτερο και πιο έμπειρο. Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι ότι μαθαίνω να ελέγχω τον εαυτό μου. Αυτό που κάνουμε, το κάνουμε για τον εαυτό μας και σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε τους «μάγκες» για να μαλώνουμε και να τσακωνόμαστε».

Προπονήσεις στον εποχή του κορονοϊού: «Εντελώς συμπτωματικά και ανεξάρτητα από τα ζητήματα υγιεινής που προέκυψαν με τον κορονοίό, στο χώρο μας έχει τοποθετηθεί ένας νέος τάπητας, που ήρθε από την Αθήνα, όπου εκεί θα γίνεται η προπόνηση όλων μας. Το υλικό του είναι διαφορετικό από τα άλλα και έτσι δεν κρατάει εύκολα τον ιδρώτα και απολυμαίνεται πολύ εύκολα. Ο χώρος είναι μεγάλος (200 τμ) και διαμπερής και μπορούν να γυμναστούν έως και 18 αθλητές, ενώ εννοείται ότι υπάρχουν τα κατάλληλα αντισηπτικά. Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η προστασία της υγείας όλων μας».

Το νέο «σπίτι» της σχολής και το παράρτημα της Χρυσούπολης: «Το «σπίτι» μας πλέον είναι στην Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού 53, στο κτήριο όπου βρίσκεται το Ena Channel, στον 3ο όροφο. Το τηλέφωνο μας είναι 2510834363. Οι προπονήσεις μας επίσημα ξεκίνησαν τη Δευτέρα (14/9), με δυνατότητα να γίνουν πρωινά και μεσημεριανά γκρουπ, πέραν των γνωστών απογευματινών και βραδινών. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα για personal προπόνηση. Να πούμε ότι εδώ και 8 χρόνια υπάρχει και η σχολή μας στη Χρυσούπολη. Προσπαθούμε να έχουμε προπονήσεις σε διαφορετικές μέρες με την Καβάλα, για να μπορώ να βρίσκομαι κι εδώ και εκεί. Βρίσκεται στον περιμετρικό δρόμο της Χρυσούπολης για την Κεραμωτή».