Για τα γήπεδα των ουρανών «έφυγε» ο Μίμης Παπαϊωάννου. Η τελευταία φορά που επισκέφτηκε την Καβάλα

Ο θρυλικός Μίμης «έφυγε» από τη ζωή στα 81 του χρόνια-Το «αντίο» του Α.Ο. Καβάλα και η πολύχρονη φιλία με την Ελευθερία Πανταζή, κόρη του μεγάλου Καβαλιώτη αθλητή, Τάκη Χατζηγρηγορίου

Πενθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και η οικογένεια της ΑΕΚ. Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ, ο καλύτερος του 20ου αιώνα σύμφωνα με την Παγκόσμια Υπηρεσία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας.

Μετά από μακρά μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο θρυλικός Μίμης έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια. Γεννήθηκε στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας και από τη Βέροια μετακόμισε στην ΑΕΚ το 1959. Με τα κιτρινόμαυρα έπαιξε για 20 χρόνια κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα. Παράλληλα έφτασε στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1969 και στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977. Ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις, τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα το 1964 και το 1966. Στην Εθνική αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ.

Αν και με μπόι μόλις 1,70 ο Μίμης Παπαϊωάννου έγραψε ιστορία με τα αμέτρητα γκολ που πέτυχε με κεφαλιές, χάρη στο εντυπωσιακό επιτόπιο άλμα του. Πιο χαρακτηριστικό, αυτό στον προημιτελικό του Κυπέλλου UEFA απέναντι στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.

Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε και με την άλλη του αγάπη, το λαϊκό τραγούδι. Μάλιστα, τραγούδησε και τον ύμνο της ΑΕΚ. Μέσα από αυτόν, αλλά και από τη μορφή του που κοσμεί μία από τις τέσσερις γωνίες στις κερκίδες της Opap Arena, θα ζει για πάντα μέσα στο νέο γήπεδο της «Ένωσης».

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023 θα γίνει η κηδεία του Μίμη Παπαϊωάννου, ενώ ο κόσμος θα μπορέσει να πει το τελευταίο «αντίο» στον θρύλο της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 09:00 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ την κηδεία έχει αναλάβει η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

Το «αντίο» του Α.Ο. Καβάλα στον Μίμη Παπαϊωάννου

Ο Α.Ο. Καβάλα εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή στην ιστορία της ΑΕΚ και κορυφαίου του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (FFHS) το 2000.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ενα από τα μεγάλα «παράσημα» του Μίμη Παπαϊωάννου ήταν ότι σε 17 χρόνια καριέρας δεν είχε αποβληθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι γινόταν συχνά αντικείμενο αντιαθλητικής συμπεριφοράς, αγωνιστικής και λεκτικής, από τους αντιπάλους.

Ήταν, όμως, ένας τζέντλεμαν των γηπέδων που είχε μόνο φίλους και που έχαιρε της απόλυτης αναγνώρισης των αντιπάλων από την αρχή ως το τέλος της καριέρας του.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια εκφράζουμε στη συμβία του Μαίρη, στα παιδιά και στα εγγόνια του. Καλό παράδεισο Μίμη Παπαϊωάννου εν σκηναῖς δικαίων.

Η τελευταία φορά που ο Μίμης Παπαϊωάννου επισκέφτηκε την Καβάλα

Πριν από 7 χρόνια, ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε επισκεφτεί την Καβάλα. Μαζί του ήταν η Ελευθερία Πανταζή, κόρη του Τάκη Χατζηγρηγορίου, του μεγάλου Καβαλιώτη αθλητή, Βαλκανιονίκη και προπονητή και ο σύζυγό της, Νίκος Πανταζής, παλιός φυσιοθεραπευτής της ΑΕΚ και μια από τις «σημαίες» του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Αμφότεροι διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον Μίμη Παπαϊωάννου για πολλά χρόνια, ενώ εκφράζουν τη βαθύτατη οδύνη τους για την απώλεια του μεγάλου ποδοσφαιριστή.

*Φωτογραφία: Ελευθερία Πανταζή