Οικοδόμοι στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Kάντε έργα αυτεπιστασίας και δώστε μας μεροκάματο»!

Θέμα λειτουργίας της Αγίας Μαρίνας από τον δήμο έβαλε ο Κωστής Σιμιτσής – Θέμα ανταλλαγής του παλιού νοσοκομείου με το ΙΚΑ ο Άρης Βέρρος

Με την παρουσία του προέδρου του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας Αναγνώστη Καραμπατζάκη, ο οποίος  εκ μέρους των οικοδόμων της Καβάλας που βιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ανεργία, ζήτησε τη συνδρομή του δήμου, προκειμένου να δώσει μέσα από τα έργα αυτεπιστασίας οικοδομικά μεροκάματα, άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2016. Ο κ. Καραμπατζάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους συναδέλφους του που πλησιάζουν στη σύνταξη,  που γι’ αυτούς το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο. «Δεν ήρθαμε εδώ για να αναδείξουμε μόνον τα προβλήματά μας, αλλά την ανάγκη να γίνουν έργα στην πόλη. Προκύπτουν μέχρι και ζητήματα ασφάλειας. Με τις πλημμύρες είδαμε ότι χρειάζονται έργα υποδομών. Υπάρχουν 200 εστίες στο ΤΕΙ Καβάλας, με συνέπεια τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να μη βρίσκουν στέγη. Τέτοια έργα ζητάμε να κάνετε για να έχουμε δουλειά κι εμείς. Να απαιτήσουμε όλοι μαζί περισσότερους πόρους . Ή θα μπούμε στη λογική να μείνουμε απαθείς ή θα παλέψουμε όλοι μαζί» είπε ο κ. Καραμπατζάκης, ενώ  προηγουμένως η δήμαρχος απέδωσε την ανυπαρξία μικρών έργων αυτεπιστασίας στις χρονοβόρες διαδικασίες τόσο για τις προσλήψεις, όσο και για την προμήθεια υλικών, φέροντας το παράδειγμα των λαμπτήρων που δεν ξεμπλοκάρει εξαιτίας των ενστάσεων που υποβάλλουν οι εργολάβοι μεταξύ τους. Είπε ακόμη ότι από τις 8 Αυγούστου και μετά δεν μπορούν οι δήμοι να δημοπρατήσουν έργα, αναμένοντας την σχετική ΚΥΑ. Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμφώνησαν ότι τα έργα αυτεπιστασίας έχει αποδειχθεί ότι είναι ποιοτικότερα και οικονομικότερα, ενώ  όσοι πήραν τον λόγο επισήμαναν ότι η διοίκηση πρέπει να υιοθετήσει την πολιτική των έργων αυτεπιστασίας, γιατί με τον τρόπο αυτό και μεροκάματα θα δώσει στον κλάδο και έργα της καθημερινότητας στις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα θα γίνουν. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε την παρέμβαση του Βαγγέλη Παππά, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι οικοδόμοι προσήλθαν για δουλειά στον εργοδότη με το κοινωνικό πρόσωπο, όπως είναι ο δήμος και ότι ο δήμος εκτελώντας κάθε φορά ένα μικρό έργο έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους καλύτερους και τους πλέον εξειδικευμένους τεχνίτες.

Νέα συζήτηση για την «τύχη» της Αγίας Μαρίνας

Το θέμα του Ιδρύματος της Αγίας Μαρίνας έθεσε ο τ. δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, τονίζοντας ότι κινδυνεύει με «κλείσιμο» και ρωτώντας τη διοίκηση τι σχέδιο έχει, όχι στο κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης, αφού τα χρέη του ιδρύματος είναι πολλά, αλλά στο κομμάτι της λειτουργίας του. Ο Άρης Βέρρος για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι για τέτοια ιδρύματα την ευθύνη πρέπει να την έχει η κεντρική διοίκηση. «Δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους για το τι θα γίνει με άτομα αυτά. Το να αναλάβουμε τη λειτουργία του ιδρύματος προϋποθέτει μεγάλο κόστος, επομένως επιμένουμε ότι η οικονομική στήριξη πρέπει να έρθει από την κεντρική διοίκηση», είπε. Η δήμαρχος στην τοποθέτησή της είπε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του, αν το ίδρυμα κλείσει, πρώτα θα κληθεί η Ιατρική Εταιρία, κατόπιν η Μητρόπολη και στη συνέχεια ο δήμος προκειμένου να το λειτουργήσουν.

Θέμα ΤΑΡ έθεσε ο Βαγγέλης Παππάς

«Είχατε δηλώσει ότι παραμένετε σταθεροί στη θέση ότι η Κοινοπραξία ΤΑΡ πρέπει να σέβεται την τοπική κοινωνία. Ακούγεται ότι συναντιέστε και παζαρεύετε πόσο θα είναι το ενοίκιο για τις ιδιοκτησίες του δήμου», είπε ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης απευθυνόμενος στη δήμαρχο, ζητώντας μια καθαρή απάντηση.

Ανταλλαγή του παλιού νοσοκομείου με το ΙΚΑ

Την πρόταση να ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία θα παραχωρεί ο δήμος το 81% του ποσοστού του στο παλιό νοσοκομείο, με αντάλλαγμα το κτίριο του ΙΚΑ κατέθεσε ο Άρης Βέρρος. «Έτσι θα σας θυμούνται οι αυριανοί δημότες , αφού θα δώσετε ανάσα στο κέντρο της πόλης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρος.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Καβάλας για το έτος 2017

«Το τεχνικό πρόγραμμα 2017 είναι εναρμονισμένο πλήρως με το αντιδραστικό πλαίσιο του “Καλλικράτη” και ευθυγραμμισμένο με τις μνημονιακές κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατευθύνσεις τις οποίες και η σημερινή διοίκηση του δήμου με ευλάβεια υλοποιεί», σημείωσαν μεταξύ άλλων οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Καβάλας Χρήστος Ποτόλιας και Παναγιώτης Βελισσάρης. Η πλήρης τοποθέτησή τους έχει ως εξής: «Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου δεν απαντά στα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων της πόλης και των χωριών. Ο προϋπολογισμός του είναι λίγο πιο πάνω από αυτόν του 2015 και κινείται ακριβώς στην ίδια λογική, είναι ένα πρόγραμμα που επιβάλλει την τοπική λιτότητα στα έργα, αναπαράγει τις δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στα ντόπια και ευρωπαϊκά “αφεντικά”.

Στο τεχνικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς εγγράφονται έργα που βρίσκονται σε συνέχεια από παλαιότερα έτη, κυρίως ΕΣΠΑ, με ποσό να είναι λίγο πιο κάτω από το μισό του συνόλου του προϋπολογισμού (4.310.092€). Για άλλη μια χρονιά προαναγγέλλονται έργα οδοποιίας ύψους 450.000 €, που πέραν του ότι είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, καθότι στον προϋπολογισμό του 2015 τα 310.000 € που προϋπολογίσθηκαν αν κρίνουμε από τα χάλια των δρόμων, μάλλον δεν δαπανήθηκαν, στην ουσία ωστόσο ίσα – ίσα που αρκούν για να μπαλώσουν κάποιες τρύπες και να “μαυρίσουν” με άσφαλτο κάποια ελάχιστα τμήματα του πεπαλαιωμένου οδικού δικτύου της πόλης και των χωριών. Για απαλλοτριώσεις, οι οποίες βέβαια θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην πόλη που ασφυκτιά κάτω από την άναρχη δόμηση που συντελέστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με το κυκλοφοριακό να γίνεται όλο και περισσότερο πολύπλοκο, με την έλλειψη περιφερειακών του κέντρου χώρων στάθμευσης, χωρίς φαρδύς δρόμους και κυρίως χωρίς σύγχρονο φτηνό και ασφαλές συγκοινωνιακό δίκτυο, εγγράφετε πάλι όπως και το 2015 την  απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας της “ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ – ΨΥΓΕΙΟΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ”  χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία πρόοδος. Για απαλλοτριώσεις που να δημιουργούν μεγάλους ανοιχτούς χώρους για πράσινο, που να ανοίγουν μεγάλους δρόμους στο κέντρο και τις συνοικίες, που θα έκαναν την πόλη βιώσιμη για τα επόμενα 50 χρόνια, ούτε λόγος. Βέβαια μια τέτοια προοπτική για έργα που θα έλυναν προβλήματα για τα επόμενα είκοσι χρόνια δεν υπάρχει και αυτό φαίνεται  από τις νέες μελέτες του Τ.Π. τόσο στους τίτλους όσο και στο ποσό, μόλις 347.000 €.

Η ουσία είναι ότι για άλλη μια χρονιά απουσιάζουν έργα όπως: Η αντιπυρική προστασία, με τον εφιάλτη της πρόσφατης πυρκαγιάς της Θάσου και της Καβάλας πριν μερικά χρόνια. Τα 40.000 € που προϋπολογίζονται στην πυρασφάλεια, ούτε για την προστασία των παρτεριών του Δήμου δεν αρκούν. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός (δεν προϋπολογίζεται ούτε ένα ευρώ) δηλαδή τι κτίρια έχουμε για δημόσια χρήση είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας, τι αντοχές έχουν, τι πρέπει να γίνει άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που έπρεπε χρόνο με το χρόνο να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για όλο το δήμο, με ιεράρχηση ανά χώρο και περιοχές. Καμία αναφορά σε έργα υποδομής στο Περιγιάλι, την ίδια στιγμή που μπαίνει βαθιά το χέρι στην τσέπη των μικροϊδιοκτητών (κατάρα έγινε ο «θεός  της ατομικής ιδιοκτησίας» σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης για τους μικροϊδιοκτήτες) για την εισφορά σε χρήμα των έργων υποδομής, που κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουν.

Τέτοια έργα θα έφερναν μια πρόσκαιρη ανακούφιση για δεκάδες μηχανικούς για μελέτες, εκατοντάδες οικοδόμους για συντηρήσεις-βελτιώσεις, καθώς και για πολλούς άλλους κλάδους που μαστίζονται από την ανέχεια και την ανεργία. Βέβαια αυτά τα έργα δεν είναι “επιλέξιμα”, γιατί δεν χωράνε στην «ανάπτυξη» της Ε.Ε., των Κυβερνήσεων, ανεξάρτητα με τι πρόσημο πλασάρονται, του μεγάλου κεφαλαίου δηλαδή.

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση”, που στηριζόμαστε από το ΚΚΕ, θα καταψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα. Θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Διεκδικούμε:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών».