Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017

Το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2017 η δήμαρχος υψώνει τη σημαία του Θωρηκτού Αβέρωφ και το απόγευμα η πόλη τιμά αρχαιολόγος και ερευνητές που ανέδειξαν την Πολιτιστική της Κληρονομιά

Το πρωή της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2017, στις 10:00, ανήμερα της 104ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και ενσωμάτωσής της στο εθνικό κορμό, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σε μια άκρως συμβολική κίνηση θα υψώσει την ελληνική σημαία του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ (που δωρίθηκε πέρυσι στο Δήμο Καβάλας από τον ίδιο τον κυβερνήτη του πλοίου) στον ιστό  μπροστά από τις Καμάρες, πλησίον του παλιού μνημείου πεσόντων,  στο  χώρο όπου για πρώτη φορά αναγνώστηκε η επίσημη διαταγή κατάληψης της Καβάλας από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που σηματοδότησε την απελευθέρωση της πόλης  από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, το πρωί της 26ης Ιουνίου 1913.

Τη σημαία θα μεταφέρουν σε πομπή μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Καβάλας, ενώ άγημα του στρατού θα αποδώσει τιμές κατά την έπαρση της σημαίας. Η σεμνή και λιτή τελετή θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση στεφάνου από τη δήμαρχο στο μνημείο πεσόντων.

Ο δήμος Καβάλας τιμά την αρχαιολογική κοινότητα της πόλης

Ο δήμος Καβάλας, έναν χρόνο μετά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO τιμά τους ανθρώπους και τα ιδρύματα που με την εργασία τους ανέσκαψαν, μελέτησαν, προστάτεψαν και ανέδειξαν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της ταυτότητάς της και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Η έρευνα και η φροντίδα των μνημείων στην περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αιώνες. Η συστηματική ωστόσο έρευνα χρονολογείται εδώ και έναν περίπου αιώνα με τις γαλλικές ανασκαφές. Με την ενσωμάτωση της περιοχής στην ελληνική επικράτεια υπήρξε έντονο το ενδιαφέρον για τη μελέτη και τη φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μέσα από διάφορα υπουργεία έως τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού αργότερα. Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πολύ γρήγορα δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.

Το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2017, στις 20:30, στον κήπο του Δημαρχείου στη διάρκεια  μιας σεμνής και λιτής τελετής, που εντάσσεται στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017, θα βραβευτούν για το έργο τους οι:

  • Χάιδω Κουκούλη Χρυσανθάκη,  πρ. Έφορος αρχαιοτήτων
  • Χαράλαμπος Μπακιρτζής, πρ. Έφορος αρχαιοτήτων
  • + Γεώργιος Μπακαλάκης, Έφορος αρχαιοτήτων, καθηγητής πανεπιστημίου
  • + Δημήτριος Λαζαρίδης, Έφορος αρχαιοτήτων, καθηγητής πανεπιστημίου
  • Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. (Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Φιλίππων)
  • Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών
  • Γαλλική Σχολή Αθηνών
  •  Αρχαιολογική Υπηρεσία Υπουργείου Πολιτισμού