«Από τη γη στο διάστημα μέσω Ανταρκτικής! Έλληνες αστροναύτες και διαστημικά ανάλογα»

Ομιλία στην δημοτική βιβλιοθήκη του Ευάγγελου Καϊμακάμη, που είναι ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (ESA), στην Ανταρκτική

Το Παράρτημα Καβάλας της  Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους στην ομιλία του Ιατρού Πνευμονολόγου – Εντατικολόγου, Επιμελητή ΜΕΘ, Νοσοκομείου Παπανικολάου & Ιατρού ερευνητή για την European Space Agency (ESA) Ευάγγελου Καϊμακάμη με τίτλο: «Από τη γη στο διάστημα μέσω Ανταρκτικής! Έλληνες αστροναύτες και διαστημικά ανάλογα»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος).

Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης γεννήθηκε στις 27 Απρίλη 1974 στη Λάρισα και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (ESA), στη βάση Κονκόρντια της Ανταρκτικής.

Ένα από τα κυριότερα ενδιαφέροντά του είναι η αεροναυπηγική, η ιστορία της αεροπλοΐας, η αεροδυναμική, οι διαστημικές αποστολές, ενώ έχει και ερασιτεχνικό δίπλωμα χειριστή αεροσκαφών. Επίσης έχει εκδώσει μία ποιητική συλλογή με τίτλο: «Συλλογή Στοιχείων από μια Άνοιξη».

Στην ομιλία του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας θα αναφερθεί, ανάμεσα στα άλλα, στα εξής ερωτήματα:

Ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει κάποιος αστροναύτης;

Τι είναι τα διαστημικά ανάλογα;

Τι σχέση έχει η επανδρωμένη διαστημική εξερεύνηση με την Ανταρκτική;

Πώς ένας Έλληνας μπορεί να ασχοληθεί με αυτά τα επιστημονικά πεδία;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουν να απαντηθούν  από έναν επιστήμονα ο οποίος είχε την τιμή να συμμετάσχει στην τελευταία διαδικασία επιλογής Ευρωπαίων Αστροναυτών αλλά και σε μια επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική ως απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency). Θα αναλυθούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά των σύγχρονων αστροναυτών, η διαδικασία επιλογής αυτών των επαγγελματιών στην Ευρώπη, αλλά και η επιστημονική δραστηριότητα σε απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που προσομοιώνουν διαστημικά περιβάλλοντα, τα επονομαζόμενα διαστημικά ανάλογα στη Γη.  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον βρέθηκε για 11 μήνες ο ομιλητής, ως ιατρός-ερευνητής της ESA το  έτος 2013. Θα παρουσιαστεί πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό από αυτή την αποστολή και θα δοθεί η ευκαιρία στο ακροατήριο να κατανοήσει τις προοπτικές των Ελλήνων επιστημόνων για συνεργασία με διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς, με στόχο την υπέρτατη περιπέτεια του ανθρώπου: τη Διαστημική Εξερεύνηση!