ΔΕΥΑ Καβάλας: Δεν καταρρέει, αλλά δεν «ρέει» και χρήμα. Αναλυτικά στοιχεία για «κληροδοτήματα» και παρεμβάσεις

Όσα βρήκαν και όσα θα κάνουν Δημοτική Αρχή και διοίκηση της ΔΕΥΑΚ σε μια απολογιστική συνέντευξη με αριθμούς και γεγονότα-Προσωπικό, τιμολογιακή πολιτική, δάνεια, χρέη, εγκαταστάσεις, Λυκόστομο και TAP στο δια ταύτα

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας, Απόστολος Χρόνης και ο διευθυντής της, Άγγελος Λογκάρης, άνοιξαν τον φάκελο της Επιχείρησης σε μια απολογιστική συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε το πρωί της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2020 από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας.

Το επιμύθιο είναι ότι η ΔΕΥΑΚ δεν κινδυνεύει, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, με τον κ. Χρόνη να σχολιάζει ότι γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα από τις οφειλές των μη συνεπών  καταναλωτών οι οποίοι φτάνουν τους 7.000 σε σύνολο 43.000, ενώ ο κ. Μουριάδης τόνισε ότι η Επιχείρηση πρέπει να είναι κερδοφόρα και να μπορεί ταυτόχρονα να επενδύει στον εξοπλισμό της.

«Οι περισσότεροι είναι συνεπείς, όμως θα πρέπει να γίνουν και οι ”ασυνεπείς” συνεπείς. Κανείς δεν κυνηγάει τον ανήμπορο ή αυτόν που δεν έχει χρήματα. Αυτός που τουλάχιστον βγάζει χρήματα από τη ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να πληρώνει, να είναι συνεπής. Οπότε έχουμε έχουμε στείλει από τις αρχές Νοεμβρίου επιστολή σε αυτούς που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 300 ευρώ, ότι θα πρέπει να βεβαιώσουμε τα χρέη τους στην εφορία. Πολλοί από αυτούς είναι ιδιοκτήτες σε καταστήματα εστίασης», ανέφερε σχετικά ο κ. Χρόνης.

Κανείς δεν κυνηγάει τον ανήμπορο ή αυτόν που δεν έχει χρήματα

Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική ο κ. Χρόνης τόνισε ότι «δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μέσα στο 2020. Οι ενέργειες είναι να μειώσουμε το κόστος τόσο, ώστε όχι απλά να μη χρειαστεί να γίνουν αυξήσεις, αλλά να γίνουν και μειώσεις. Αν το καταφέρουμε αυτό θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Έχουμε πολλές οχλήσεις από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο. Το επόμενο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βοηθήσουμε και εμείς λιγάκι την πατρίδα μας σε ό,τι αφορά την υπογεννητικότητα».

Θόδωρος Μουριάδης: Δε θέλουμε να αποδείξουμε ότι βρήκαμε καμμένη γη

Ο κ. Μουριάδης σχολίασε από την πλευρά του ότι «δεν παραθέτουμε συνέντευξη Τύπου για να πούμε ότι η νέα διοίκηση παρέλαβε καμένη γη από την προηγούμενη, αλλά για να ενημερώσουμε τον κόσμο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΚ και για τι πρέπει να γίνει ώστε να έχει μια καλύτερη πορεία. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά και είναι υποχρέωση της νέας Δημοτικής Αρχής να ενημερώσει τους πολίτες της και να παρουσιάσει με συγκεκριμένα στοιχεία τον προγραμματισμό των συμβάσεων που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι πριν από τέσσερις μήνες τα υπόλοιπα δανείων έφταναν τα 3,7 εκ. ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τρίτους και τη ΔΕΗ τα 1,2 εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι οφειλές των πολιτών προς τη ΔΕΥΑΚ ξεπερνούν τα 4,6 εκ. ευρώ».

Μείωση βλαβών και νέα υδρόμετρα

«Μέσα σε 100 μέρες από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΚ οι 192 βλάβες στο δίκτυο της επιχείρησης περιορίστηκαν στις 19 και καταβάλλεται προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των βλαβών είτε μέσω της άμεσης εξέτασης των καταχωρημένων προβλημάτων είτε μέσα από την καθημερινή επαφή του προσωπικού της με τους Καβαλιώτες. Να θυμίσω ότι για το σύνολο των παραπόνων για ό,τι υπάρχει ακόμη και για επισημάνσεις των βλαβών υπάρχει ο νέος αριθμός είναι το 2513500000, όπου εκεί γίνεται η μεταβίβαση του προβλήματος και το σύστημα να δουλεύει πλέον απρόσκοπτα», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας.




«Αυτήν τη στιγμή το ατιμολόγητο νερό του δήμου Καβάλας λόγω βλαβών αγγίζει το 60%. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο λίγες βλάβες έχουμε τόσο λιγότερο θα είναι το ατιμολόγητο νερό και τόσο λιγότερη ενέργεια θα δαπανήσουμε. Ένα δεύτερο πρόβλημα που είχαμε σε ό,τι αφορά το ατιμολόγητο νερό είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε 118 υδρόμετρα εκτός λειτουργίας που σημαίνει ότι οι 1.200 συμπολίτες μας έπαιρναν δωρεάν νερό. Αυτό έχει λυθεί, έχει γίνει διαγωνισμός, έχουν έρθει ήδη τα 350 πρώτα υδρόμετρα, θα έρθουν αλλά 2.150 οπότε αρχίσαμε και αντικαθιστούμε συνεχώς τα υδρόμετρα τα σταματημένα και έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Χρόνης.

Είχαμε 118 υδρόμετρα εκτός λειτουργίας που σημαίνει ότι οι 1.200 συμπολίτες μας έπαιρναν δωρεάν νερό

Αναβάθμιση εγκαταστάσεων

«Στο κεντρικό αντλιοστάσιο των Αμισιανών υπάρχουν 4 αντλίες σε λειτουργία, οι οποίες είναι από την δεκαετία του 1970, είναι παλιές και άρα ενεργοβόρες. Ήδη έχει ξεκινήσει μία διαδικασία να αντικατασταθούν όλες. Όταν αντικατασταθούν θα είμαστε και πιο ασφαλείς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δικτύου και θα υπάρχει λιγότερη δαπάνη για ενέργεια. Στο εφεδρικό αντλιοστάσιο που υπάρχει απέναντι στα Αμισιανά, το 2014 έχει γίνει μία μεγάλη κλοπή και λεηλασία στο κεντρικό αντλιοστάσιο, που σημαίνει ότι ξηλώθηκαν κομμάτια αντλιών και μετασχηματιστές και καλώδια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε και τόσο ασφαλείς αν συμβεί κάτι στον κεντρικό αγωγό που φέρνει νερό από τις πηγές της Βοϊράνης. Είμαστε σε μία διαδικασία για να ενεργοποιηθεί ξανά το εφεδρικό αντλιοστάσιο οπότε αν συμβεί η στραβή όπως λέμε, να είμαστε ασφαλείς ότι θα έχουμε παροχή νερού στο δίκτυο της Καβάλας. Στα πιο πολλά αντλιοστάσια δεν υπάρχουν εφεδρικές αντλίες. Θα πρέπει να βάλουμε παντού εφεδρικές αντλίες και αυτό είναι στον σχεδιασμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αντλιοστάσια της αποχέτευσης», δήλωσε ο κ. Χρόνης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης

«Φάκελος» βιολογικοί

«Ο από τη στιγμή που μπήκαν οι ρότορες τέλος του 2018, ο βιολογικός της Καβάλας λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Ο δε βιολογικός του Παληού, είναι ένα στολίδι, ενώ ο βιολογικός του Δάτου λειτουργεί με πολλά προβλήματα. Έχουμε ξεκινήσει και συζητάμε με μελετητικό γραφείο και έχει ετοιμάσει τον φάκελο ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου για να τον στείλουμε. Ο υπουργός ανακοίνωσε στον δήμαρχο ότι θα βγει πρόγραμμα για τους βιολογικούς τέλος του Μαρτίου, οπότε θα είμαστε έτοιμοι για να τον εντάξουμε για να λειτουργεί τέλεια», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Τι γίνεται με το προσωπικό

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε 105 μόνιμους εργαζόμενους. Από την 3Κ είχαμε ζητήσει 13 άτομα, ήρθαν 6, έφυγε 1 με γονική άδεια και θα φύγουν άλλοι 2 επίσης, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα μας μείνουν 3 από τους 13 που ζητήσαμε. Έχουμε ζητήσει άλλους 14 από τη συμπληρωματική 3Κ, ακόμη δεν έχει γίνει προκήρυξη, περιμένουμε τους υπόλοιπους 7 από την 3Κ την πρώτη. Στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας θα ζητήσουμε άλλα 16 άτομα, κυρίως εργατοτεχνικό προσωπικό, θα δουλέψουν σε θέσεις που καλύπτονται με εργολαβικές εταιρείες, δηλαδή δε θα είναι πρόσθετο κόστος», ανέφερε ο κ. Χρόνης.

Οι παρεμβάσεις και το πρόβλημα με την υδροδότηση του Λυκόστομου

«Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον αγωγό από τις πηγές Βοϊράνης προς το αντλιοστάσιο των Αμισιανών, ο φάκελος είναι έτοιμος, θα φύγει μέχρι την Παρασκευή και θα πάει στον ΤΑΡ, καθώς έχουν υποσχεθεί ότι θα ολοκληρώσουν τη μελέτη, οπότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να υδροδοτηθεί η Δημοτική Ενότητα Φιλίππων από τις πηγές της Βοϊράνης. Οι υπόλοιπες μελέτες είναι έτοιμες για τα εσωτερικά δίκτυα, είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με τον TΑΡ να μας βοηθήσουν σε ένα κομμάτι που χρειαζόμαστε για τον αγωγό που θα περνάει μέσα από τον Αμυγδαλεώνα για να υδροδοτήσει Νέο Ζυγό, Ζυγό και Κρυονέρι και πιστεύουμε ότι θα τρέξει μέσα στη χρονιά και θα έχουμε ευχάριστα νέα και από εκεί», δήλωσε ο κ. Χρόνης.

«Τρέχουμε να κάνουμε μελέτες, είναι ήδη έτοιμος ο Ζυγός, ακολουθούν Πολύστυλο, Δάτο, Μικροχώρι και Κρηνίδες για να αντικατασταθεί το υπάρχον δίκτυο που είναι πεπαλαιωμένο. Θα τις υποβάλλουμε και μόλις υποβληθούν γίνεται άμεσα και αξιολόγηση οπότε θα τρέξει και αυτό μέχρι τέλος Μαρτίου και θα έχουμε ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά τον ορεινό όγκο είναι πολύ κοστοβόρο για τη ΔΕΥΑΚ να στέλνει νερό από τον Κάμπο του Κρυονερίου στο Λυκόστομο. Υπάρχουν αντλιοστάσια στη μέση και στέλνουμε νερό από τον Κάμπο του Κρυονερίου, πηγαίνει Βουνοχώρι, Λημνιά και Λυκόστομο. Είχαμε έρθει σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έχουν έρθει ήδη και εγκαταστάθηκαν και κάνουν τις καταγραφές, ξεκινήσαμε από Φιλίππους θα ανέβουν στα ορεινά, ψάχνουμε να βρούμε νερό ψηλά, ώστε να κάνουμε το αντίθετο, αν γίνεται να κατεβάσουμε νερό από πάνω προς τα κάνω που δεν κοστίζει και είναι εύκολο», σημείωσε ο κ. Χρόνης.

Από τη μεριά του ο κ. Λογκάρης μίλησε για τα έργα τα οποία είναι υπό δημοπράτηση είτε έχουν ενταχθεί και το επόμενο διάστημα θα εξελιχθεί η διαδικασία η οποία χρειάζεται για την δημοπράτησή τους, καθώς και για τα έργα τα οποία είναι υπό μελέτη και θα προταθούν για χρηματοδότηση στην πρόσκληση η οποία τρέχει αυτήν τη στιγμή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Άγγελος Λογκάρης

Νέα έργα, νέα εποχή για τη ΔΕΥΑΚ

«Υπάρχουν έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί, πέρα από τα δίκτυα ύδρευσης, διότι οι χρηματοδοτήσεις που τρέχουν αυτό το διάστημα είναι κυρίως για έργα ύδρευσης. Εκτός από αυτά τα έργα υπάρχουν και έργα τα οποία βάζουν τη ΔΕΥΑΚ σε μία καινούργια εποχή, θα έλεγα. Είναι το έργο της προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος ελέγχου διαρροών, ένα σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού των δικτύων της, το οποίο είναι προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Έχει δημοπρατηθεί και είμαστε στη διαδικασία πριν από τον τελικό έλεγχο από το υπουργείο και την υπογραφή της σύμβασης. Υπάρχει ένα άλλο έργο το οποίο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για απομακρυσμένη ανάγνωση μετρήσεων. Αυτό είναι προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, αφορά στην προμήθεια 10.000 ρολογιών, με τα οποία θα γίνεται απομακρυσμένη ανάγνωση. Η ένταξή του θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Από εκεί και μετά υπάρχουν έργα όπως είναι το Master Plan και το σχέδιο ασφαλείας νερού της ύδρευσης που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Είμαστε στη φάση για να δημοπρατηθεί και μέσα από αυτό θα συνταχθεί και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ. Από εκεί και μετά υπάρχουν οι προτάσεις που θα υποβάλουμε στην πρόσκληση που λήγει στις 31 Μαρτίου και αφορούν έργα προϋπολογισμού έργα 7 εκ. ευρώ. Είμαστε στη διαδικασία της εκπόνησης και αδειοδότησης των μελετών και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα που θα υποβάλουμε. Είναι από τα 30 εκ. ευρώ της Περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Λογκάρης.

Όσον αφορά την ανανέωση των οχημάτων της Επιχείρησης, ο κ. Μουριάδης τόνισε ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα, πιθανώς με leasing.

«Δεν ήρθαμε για πάντα, αλλά θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι»

«Η ΔΕΥΑΚ είναι μία επιχείρηση του δήμου η οποία πρέπει να έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο απέναντι σε αυτούς που έχουν πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί όμως να μην παίρνει χρήματα από τους ”κολλητούς” που χρωστάνε στην Επιχείρηση. Θέλω να πω ότι έχει κόστος όλη αυτή η ιστορία. Δεν ήρθαμε για πάντα, δεν θα είμαστε για πάντα στη διοίκηση του δήμου, ούτε ξέρω αν θα ξαναείμαι την επόμενη φορά. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο. Αυτό που κάνουμε είναι ένα master plan το οποίο όποιος το ακολουθεί από εδώ και πέρα, η ΔΕΥΑΚ μόνο θα κερδίζει και δεν θα έχει να χάσει», ανέφερε εν κατακλείδι ο δήμαρχος Καβάλας.

Η ΔΕΥΑΚ «σε τίτλους»

Οικονομικά

  • Υπόλοιπα δανείων: 3.781.675
  • Οφειλές προς τρίτους: 883.506,58
  • Οφειλές προς ΔΕΗ: 322.550
  • Οφειλές προς ΔΕΥΑΚ: 4.644.000

1180 υδρόμετρα εκτός λειτουργίας.

Από 192 φτάσαμε στις 19 (28/1/20).

Εγκαταστάσεις

  • Κεντρικό αντλιοστάσιο
  • Εφεδρικό αντλιοστάσιο: Εκτός λειτουργίας
  • Αντλιοστάσιο ύδρευσης: Εφεδρικές αντλίες πουθενά
  • Αντλιοστάσιο αποχέτευσης
  • Βιολογικός Καβάλας
  • Βιολογικός Παληού
  • Βιολογικός Δάτου

Προσωπικό: 105 (120 με 8μηνα και ΤΕΙ ).

  • Από 13 ήρθαν 6, έφυγε 1, θα φύγουν άλλοι 2
  • 3Κ συμπληρωματική: 14
  • ΝΕΟΣ ΟΕΥ: 16

Παρεμβάσεις

  • ΜΠΕ για αγωγό Βοϊράνης-Έτοιμος φάκελος
  • Μελέτες για Δημοτική Ενότητα Φιλίππων έτοιμες
  • ΤΑΠ: Συμφωνία για εξωτερικό δίκτυο Αμυγδαλεώνα, Ζυγό, Κρυονέρι
  • Ορεινό όγκο και Φιλίππους-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
  • Υπόλοιπο Ζυγού
  • Κρηνίδες
  • Πολύστυλο, Δάτο, Μικροχώρι
  • Μελέτες αντιπλημμυρικών
  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΥΔΑΤΟΠΤΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • Κοινωνικό τιμολόγιο: Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ
  • Τιμολογιακή πολιτική για δόσεις άμεσα

Τα προγραμματισμένα έργα

A/A Τίτλος Πράξης Προϋπολογισμός

(χωρίς Φ.Π.Α.) (€)

Ημερομηνία υποβολής Ημερομηνία ένταξης Χρηματοδοτικό μέσο
1 Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος / τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Καβάλας. 1.499.030,21 01-06-2017 05-04-2018 ΕΣΠΑ 2014-2020
2 Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Εσωτερικό δίκτυο Κοινότητας Αμυγδαλεώνα Δ.Ε.

Φιλίππων.

3.400.000,00 16-11-2018 19-09-2019 ΕΣΠΑ 2014-2020
3 Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – περιοχή Κηπούπολης πόλης Καβάλας 2.530.000,00 16-11-2018 19-09-2019 ΕΣΠΑ 2014-2020
4 Σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (Master Plan) και υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού Δήμου Καβάλας 351.027,46 08-02-2019 16-12-2019 ΕΣΠΑ 2014-2020
5 Αναβάθμιση – αντικατάσταση του από πλέον της 20ετίας εγκατεστημένου Η/Μ εξοπλισμού της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας. 821.000,00 28-02-2019   ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I
6 Κατασκευή εξωτερικού αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων σύνδεσης Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων με αντλιοστάσιο Α1 – Λυδίας 370.967,74€ 28-02-2019   ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I
7 Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού απομακρυσμένης ανάγνωσης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας 3.000.000,00 28-02-2019   ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I
8 Kατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου πόλης Καβάλας. 10.959.677,42 23-04-2019   ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ I
ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗ
A/A Τίτλος Πράξης Προϋπολογισμός

(χωρίς Φ.Π.Α.) (€)

Χρηματοδοτικό μέσο
1 Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Ολοκλήρωση εσωτερικού δικτύου Κοινότητας Ζυγού Δ.Ε. Φιλίππων 1.000.000,00 ΕΣΠΑ 2014-2020
2 Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Εσωτερικό δίκτυο Κοινότητας Πολυστύλου Δ.Ε. Φιλίππων 1.500.000.00 ΕΣΠΑ 2014-2020
3 Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας – Εσωτερικό δίκτυο Κοινότητας Κρηνίδων Δ.Ε. Φιλίππων 4.500.000.00 ΕΣΠΑ 2014-2020