Χρήστος Ποτόλιας: Τι θα γίνει με την επιδημιολογική μελέτη για την ανατολική πλευρά του Δήμου Καβάλας;

Επιστολή του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Κώστα Πεφάνη, με κοινοποίηση προς το Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, καθώς και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, απέστειλε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας. Αντικείμενο της επιστολής είναι η επιδημιολογική μελέτη που είναι απαραίτητο να εκπονηθεί για να διαπιστωθούν οι εί επιπτώσεις στη υγεία των κατοίκων της ανατολικής πλευράς της Καβάλας από τη χρόνια μόλυνση, όχι μόνο του αέρα, αλλά και των νερών καθώς και του εδάφους. Ο κ. Ποτόλιας ρωτάει τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί για την εκπόνηση αυτής της μελέτης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα «στοιχεία» μετρήσεων συνολικά των ρύπων»

«Κύριε πρόεδρος. Τεράστια είναι η επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων γύρω από τα χημικά εργοστάσια και γενικότερα το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ανατολικά της Καβάλας. Παρόλο που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν υπάρχουν αξιόπιστα «στοιχεία» μετρήσεων συνολικά των ρύπων (αέρα, εδάφους και νερών).

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου με επιστημονικό συνεργάτη από το Δημοκρίτειο δεν παρουσίασε τίποτε το νεότερο σχετικά με την «μέτρηση» μόνο της αέριας ρύπανσης.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου, στα χνάρια της προηγούμενης, αλλάζει επιστημονικό συνεργάτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά τους, το Υπουργείου Περιβάλλοντος και  όποιοι άλλοι συναρμόδιοι φορείς, απαντούν σε ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, ότι «περιμένουν τις μετρήσεις».

Εν τω μεταξύ ο λαός της περιοχής συνεχίζει να βλέπει την υγεία του να επιβαρύνεται δραματικά όσο οι αρμόδιες αρχές φιλολογούν περί «μετρήσεων» παραπέμποντας στις καλένδες ένα σοβαρό επιστημονικό εργαλείο όπως είναι η  επιδημιολογική μελέτη, που ήδη έπρεπε να είχε γίνει για να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στη υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη χρόνια μόλυνση, όχι μόνο του αέρα, αλλά και των νερών (θαλασσινού και γλυκού) και του εδάφους.

Ρωτάμε τη διοίκηση του Δήμου σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης».