Καβάλα: Βλάβη στην εκροή του Βιολογικού. Επίσημη ενημέρωση από ΔΕΥΑΚ για τα νερά στην Άσπρη Άμμο

Η Επιχείρηση ενημερώνει τους πολίτες ότι η εν λόγω βλάβη δεν σχετίζεται με τη σύσταση αποφυγής κολύμβησης στα ανατολικά της πόλης

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε βλάβη στον αγωγό εκροής του Βιολογικού ευθύνης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας, με αποτέλεσμα η εκροή να γίνεται στο σημείο στο οποίο παρουσιάστηκε η βλάβη [σε απόσταση 125 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 7 περίπου μέτρων].

Η ΔΕΥΑ Καβάλας ενημέρωσε άμεσα τους αρμόδιους φορείς και βρίσκεται σε διαδικασία επιδιόρθωσης της βλάβης του αγωγού, σε συνεργασία με ειδικευμένο συνεργείο δυτών που «επιχειρεί» στο σημείο, που βρίσκεται 125 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 7 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, λαμβάνοντας παράλληλα καθημερινά δείγματα.

Στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ υπογραμμίζεται ότι η ανακοίνωση της ΠΕ Καβάλας που εκδόθηκε σχετικά με την καταλληλότητα των υδάτων κολύμβησης και η οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για σύσταση αποφυγής κολύμβησης στα ανατολικά της πόλης [διαβάστε την εδώ] ουδεμία σχέση έχει με την παραπάνω βλάβη.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΕΥΑ Καβάλας για τη βλάβη στον αγωγό λυμάτων:

«Η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, σε συνέχεια της άμεσης ενημέρωσης που έκανε στους αρμόδιους φορείς, την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, ανακοινώνει ότι σε επιθεώρηση του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των εκροών της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) πόλης Καβάλας διαπιστώθηκε ότι σε απόσταση 125 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 7 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ο αγωγός έχει υποστεί βλάβη με αποτέλεσμα η εκροή να μην οδηγείται προς τους διαχυτήρες, αλλά να εκρέει συγκεντρωμένη στο σημείο της βλάβης.

Η αποκατάσταση της βλάβης έχει ήδη ανατεθεί σε ειδικευμένο συνεργείο δυτών, το οποίο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάστασή της το συντομότερο δυνατό.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας στο πλαίσιο τήρησης των απαιτήσεων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας λαμβάνει δείγματα θαλασσινού νερού από τις γειτονικές ακτές (Άσπρης Άμμου και Περιγιαλίου) που επηρεάζονται από τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων και τα αποστέλλει για έλεγχο σε διαπιστευμένο κατά το πρότυπο EN ISO/IEC 17025 εργαστήριο.

Τέλος επισημαίνεται ότι η σύσταση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την αποφυγή κολύμβησης, για προληπτικούς λόγους, στα θαλάσσια νερά της περιοχής του ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ και μέχρι το κέντρο «Μιχάλης» ουδεμία σχέση έχει με τη βλάβη του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των εκροών της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας».