Λαϊκή Συσπείρωση: Η ομηρία των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων συνεχίζεται

Ανακοίνωση του επικεφαλής του συνδυασμού με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο

Για απαράδεκτο καθεστώς της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, κάνει λόγο για τις σχολικές καθαρίστριες ο Χρήστος Ποτόλιας. Η επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγγέλλει την κυβέρνηση, τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, αλλά και τις άλλες «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και συνεχίζει την προσπάθεια για τη μονιμοποίηση τους.

Η ανακοίνωση του Χρήστου Ποτόλια αναφέρει αναλυτικά:

«Για άλλη μία χρονιά καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο σε κατεπείγουσα δια περιφοράς  Συνεδρίαση (Δευτέρα 31/07/2023), ενέργεια που υποκρύπτει τη σκοπιμότητα να μη συζητηθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών καθαριστριών καθώς η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας, να λάβει απόφαση “για τον καθορισμό του αριθμού των σχολικών καθαριστριών/ων …….”.

Για άλλη μία χρονιά αυτό το σημαντικό έργο της υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών θα το αναλάβουν εργαζόμενες/νοι  με το απαράδεκτο καθεστώς της σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια για το αύριο, ο εργασιακός μεσαίωνας και οι μειωμένες ώρες εργασίας, αφού με το νόμο  4713/2020 μπήκε ταφόπλακα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μεταθέτοντάς την στη δευτέρα παρουσία.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών “που ενέκρινε τον μέγιστο αριθμό των ωρών ημερήσιας απασχόλησης ….. και τον μέγιστο αριθμό προσλαμβανόμενων ατόμων ανά Δήμο”, για το δήμο μας προβλέπεται ως μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης 506,00 ώρες και μέγιστος αριθμός προσλαμβανόμενων 169 άτομα. Αυτή είναι η “ταρίφα”. Για τόσες ώρες και τόσα άτομα θα καλύψει τις πληρωμές η κυβέρνηση. Αν οι ανάγκες για καθαριότητα είναι μεγαλύτερες, που είναι έτσι κι αλλιώς, το κόστος θα το αναλάβει ο δήμος, οι δημότες δηλαδή. Ούτε λόγος να προσλαμβάνονται τόσες/σοι καθαρίστριες/ες, με μόνιμο καθεστώς εργασίας, με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών μας. Ο νόμος αυτός δηλαδή ανέθεσε ουσιαστικά στους Δήμους την καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Θεωρούμε απαράδεκτο το καθεστώς ομηρίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τη διοίκηση του Δήμου, αλλά και τις άλλες «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις, τους λαλίστατους πολλούς υποψήφιους “ικανούς” δημάρχους, με τα φανταχτερά “οράματα” και “προγράμματα”, που ευρισκόμενοι στην ίδια “ρότα” με την κυβέρνηση, καλύπτονται πίσω από τις νομοθετικές ρυθμίσεις της, και δεν διεκδικούν την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, ούτε κάνουν τίποτε για να αλλάξει το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των καθαριστριών. Δέχονται στη πράξη το απαράδεκτο καθεστώς, μόνο στα λόγια ξεφουλκίζουν κατά του απαράδεκτου καθεστώτος ομηρίας.

Διεκδικούμε και δεν παραιτούμαστε από το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση χωρίς όρους όλων των καθαριστριών/των, με κονδύλια για την απασχόληση όλων των καθαριστριών/των στο δήμο μας με πλήρες ωράριο, που να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό».