Δήμος Καβάλας/Meteokav: Συμβατός με τις προδιαγραφές του ΕΛΓΑ ο μετεωρολογικός σταθμός στο Δάτο

Η θετική αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι ο Οργανισμός θα συλλέγει αξιόπιστα δεδομένα που θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση αγροτικών ερευνών αλλά και στην τεκμηρίωση αιτημάτων για διεκδίκηση αποζημιώσεων

Συμβατός με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) είναι ο μετεωρολογικός σταθμός που εγκατέστησε ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το Meteokav στην περιοχή του Δάτου. Αυτό σημαίνει ότι έλαβε την έγκριση αξιοπιστίας των δεδομένων που συλλέγει και άρα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ για την πραγματοποίηση ερευνών που θα έχουν να κάνουν με τη βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και την τεκμηρίωση αιτημάτων διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας αναφέρει σχετικά:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή νότια του Δάτου και τέθηκε σε λειτουργία προ ημερών με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας, είναι συμβατός με τις προδιαγραφές που θέτει ο ΕΛΓΑ και έλαβε έγκριση αξιοπιστίας δεδομένων από τον οργανισμό (https://www.meteokav.gr/dato).

Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα του σταθμού θα χρησιμοποιούνται από τον ΕΛΓΑ για την πραγματοποίηση αγροτικών ερευνών για την περιοχή μας που θα συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής στον Δήμο Καβάλας (προσδιορισμός του κατάλληλου είδους παραγωγής στην περιοχή, καλύτερος προσδιορισμός μεθόδων για την αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή). Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα τόσο στον ΕΛΓΑ όσο και στους αγρότες της περιοχής, να επεμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο βασιζόμενοι στις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού.

Τέλος, οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής θα μπορούν χρησιμοποιώντας τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού για να τεκμηριώνουν τα αιτήματα διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τόσο την βραχυπρόθεσμη, όσο και την μακροπρόθεσμη αξία της πρωτοβουλίας του Δήμου για εγκατάσταση ενός επαγγελματικών προδιαγραφών σταθμού στην περιοχή.

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον ΕΛΓΑ Καβάλας και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με αυτούς αλλά και με άλλους τρόπους να στηρίξουμε τους αγρότες του Δήμου».