Λαϊκή Συσπείρωση για ανταποδοτικά τέλη: Αυξήσεις μπουρλότο στα λαϊκά νοικοκυριά!

Ανακοίνωση της παράταξης του Χρήστου Ποτόλια σχετικά με την πρόταση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Για εξωφρενικές αυξήσεις που βάζουν μπουρλότο στα λαϊκά νοικοκυριά κάνει λόγο στην ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή την πρόταση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας για τα ανταποδοτικά τέλη, η οποία θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Χρήστο Ποτόλια αναφέρει σχετικά:

«Εξωφρενικές αυξήσεις από 60% έως και παραπάνω από 100%,  προτείνει η διοίκηση του δήμου με το καλημέρα σας! Συγκεκριμένα ο λαός της Καβάλας καλείται να πληρώσει 4 εκ. € (3.951.771,22 €) επί πλέον το 2024.

Πλήρως εναρμονισμένη η δημοτική αρχή με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ  φορτώνει κι άλλα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και μάλιστα την ώρα που ο πληθωρισμός τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, η φοροεπιδρομή και οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγούν σε νέα λουκέτα. Η ταξικότητα της πολιτικής της «βγάζει μάτι» αφού για μια ακόμα χρονιά προβλέπεται οι στεγασμένοι χώροι άνω των 6.000 τ.μ. να πληρώνουν το 60% του αντίστοιχου συντελεστή (μειωμένο δηλαδή)! Επίσης την στοιχειώδη επιβάρυνση από τέλη των τραπεζών για τα ΑΤΜ, την καταργούν για το 2024. «Περίοδος εκπτώσεων» δηλαδή μόνο για τις μεγάλες ιδιοκτησίες!!!

Αυξήσεις που σκόπιμα απέκρυψαν από τους δημότες στην προεκλογική περίοδο, αν και ως Λαϊκή Συσπείρωση σημειώναμε ότι όποια παράταξη έρθει μετά τις εκλογές, από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει θα είναι η αύξηση των ανταποδοτικών. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε χωρίς να είμαστε μάντεις, αλλά ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε….

Αλήθεια, από τον περασμένο Οκτώβρη (εκλογές) ως σήμερα συνειδητοποίησε η δημοτική αρχή την «κατάρρευση του Δήμου αν δεν αυξηθούν τα έσοδα», ότι «αν θέλουμε καθαρή πόλη πρέπει να πληρώνουμε», ότι «οι αυξήσεις γίνονται για το καλό του δημότη, για το νέο τέλος ταφής απορριμμάτων και άλλα πολλά που δήθεν ανατρέπουν τον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου» και ότι «όλα θα λυθούν μέσα από την “ενεργειακή κοινότητα”  και το φωτοβολταϊκό που θα κατασκευάσει»;

Η συζήτηση όμως για τα οικονομικά ποτέ δεν πάει για το ποιος φταίει για τα οικονομικά αδιέξοδα του Δήμου, για την ουσία δηλαδή που ο Δήμος μετατρέπεται και λειτουργεί σαν επιχείρηση με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Συνεχίζοντας σ΄ αυτή τη γραμμή και η διοίκηση με πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να διεκδικήσει τίποτα από την κεντρική διοίκηση.

Για την ίδια αυτή ουσία του ζητήματος δεν κάνουν λόγο ούτε και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που φυσικά τώρα θα καταψηφίσουν για «τα μάτια του κόσμου», αφού οι αυξήσεις θα περάσουν από την πλειοψηφούσα παράταξη, αλλά τάσσονται καθαρά υπέρ της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών. Αυτά που ψελλίζουν δήθεν ως κριτική περί «κακοδιαχείρισης», «ανικανότητας», «ανοργανωσιάς» και «σπατάλης» έχουν στόχο την καλλιέργεια αυταπατών ότι είναι δυνατό να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, χωρίς να τα βάλει μια δημοτική αρχή με τα μεγάλα συμφέροντα.

Δυστυχώς όμως για αυτούς υπάρχει το παράδειγμα των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση διοικήσεων των Δήμων σε Πάτρα, Ικαρία, Τύρναβο, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Καισαριανή, που μειώνουν τα τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά με ταυτόχρονη αύξησή τους στις μεγάλες ιδιοκτησίες, παλεύοντας παράλληλα μαζί με το λαό για πλήρη κρατική χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος ώστε να καταργηθεί πλήρως η ανταποδοτικότητα, η διπλή φορολεηλασία.

Καλούμε το λαό της Καβάλας να συμπορευτεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο μονόδρομο του αγώνα για την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των αστικών κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων σε δήμους και Περιφέρειες που τις εφαρμόζουν.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο θα αντιπαλέψουμε  αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».