Εργατικά Σωματεία Καβάλας: Θα δίνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος τη διεύθυνση του Δημαρχείου για να πληρωθούν

Η διαμαρτυρία των Σωματείων και η ανακοίνωση για τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του Δήμου Καβάλας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στον Δήμο Καβάλας για το οικονομικό έτος 2024 κατά τη συνεδρίαση του Σώματος τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 [διαβάστε εδώ].

Εργατικά και συνταξιουχικά Σωματεία προέβησαν σε διαμαρτυρία κατά τη συνεδρίαση, ενώ εξέδωσαν και κοινή ανακοίνωση κατά την οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «σήμερα συντελέστηκε ένα ακόμη αντιλαϊκό έγκλημα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου», τονίζοντας παράλληλα ότι «το άμεσο επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να εκφραστεί μαζική εργατική-λαϊκή αντίθεση σε αυτές τις αποφάσεις».

Η ανακοίνωση των Σωματείων

Σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, σημειώθηκε ένα ακόμη αντιλαϊκό έγκλημα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ανερυθρίαστα υπερψήφισαν εξωφρενικές αυξήσεις ανταποδοτικών τελών, που κατά περίπτωση ξεπερνούν το 100%! Αθροιστικά πρόκειται για κοντά στα 4.000.000 ευρώ επιπλέον χαράτσι από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ανέργους της πόλης μας!

Προκλητικά στην εισήγηση του ο δήμαρχος επιχειρηματολόγησε υπέρ των χαρατσιών, με την περιγραφή της πολιτικής που έχει μετατρέψει τους δήμους σε φορομπηχτικό μηχανισμό! Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι αν θέλουμε καθαριότητα, πρέπει να συνηθίσουμε να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Κι αυτά σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας, των τιμών των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, του ενεργειακού κόστους, των ενοικίων, της υγείας-εμπόρευμα, της -προς παραπέρα ιδιωτικοποίηση- εκπαίδευσης κ.ο.κ. Ό,τι αφορά την κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών των εργαζομένων βαφτίζεται «κόστος», ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, βιομήχανοι, τράπεζες βλέπουν μειώσεις!

Ούτε κουβέντα για διεκδίκηση από το κράτος των κλεμμένων χρόνων από τους πόρους των δήμων, ούτε κουβέντα για καταδίκη αυτού του θεσμικού πλαισίου, ούτε κουβέντα για να τα πάρουν από αυτούς που τα έχουν!

Τα σωματεία μας από τη στιγμή που πληροφορήθηκαν την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο έκαναν ό,τι μπορούσαν (μέσα σε δύο 24ωρα), ώστε να ενημερώσουν τους εργαζόμενους της πόλης. Αντιπροσωπείες τους βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας αυτές τις μεθοδεύσεις και καλώντας να αποσυρθεί, να καταψηφιστεί η κατάπτυστη εισήγηση. Ενάντια σε αυτό το έκτρωμα στάθηκαν και εκπρόσωποι των επαγγελματιών της πόλης, όπως και πολίτες που παραβρέθηκαν. Στου κουφού την πόρτα…

Καταγγέλλοντας αυτή τη μαύρη απόφαση, οι εκπρόσωποι των σωματείων «υποσχεθήκαμε» ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε κάθε εργαζόμενος της Καβάλας να μάθει τί αποφάσεις πάρθηκαν και τί στάση κράτησε καθένας. Το άμεσο επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να εκφραστεί μαζική εργατική-λαϊκή αντίθεση σε αυτές τις αποφάσεις. Να καταργηθούν!

Ως τότε θα δίνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος (εκεί θα τα δούμε τα νέα χαράτσια) τη διεύθυνση του Δημαρχείου για να πληρωθούν. Εμείς ό,τι δώσαμε, δώσαμε…

Τα Σωματεία

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας
  • Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού και συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας-Θάσου
  • Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  • Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας
  • Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Καβάλας
  • Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας
  • Σύλλογος Γυναικών Καβάλας (Μέλος ΟΓΕ)
  • Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας