Καβάλα-Πολωνία συμμαχία σε τουριστικά και ακαδημαϊκά-επιστημονικά πεδία

Τουρισμός, νέα πεδία έρευνας και συνεργασία με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της περιοχής η ατζέντα της συνάντησης με ακαδημαϊκούς και στελέχη της Ακαδημίας «Νικόλαος Κοπέρνικος» της Πολωνίας στο Δημαρχείο της Καβάλας

Μια πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο, παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θεόδωρου Μουριάδη, του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Τουρισμού, Παναγιώτη Αγγελίδη και του διευθυντικού στελέχους στον τομέα του Τουρισμού, Κυριακής Γανίτου.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με ακαδημαϊκούς και στελέχη του διεθνούς ακαδημαϊκού-επιστημονικού φορέα «Νικόλαος Κοπέρνικος» που εδρεύει στην Πολωνία, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του γραφείου της Ακαδημίας, Witold Mazuvek και Sebastian Wilas, ο καθηγητής Krzysztof Gorski και ο άμεσος συνεργάτης της Ακαδημίας σε θέματα διεθνών επαφών και πρόεδρος του Πολωνο-Ελληνικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γεώργιος Αθανασιάδης.

Και οι δύο πλευρές απαρίθμησαν τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει μια επικείμενη συνεργασία της Ακαδημίας με τον Δήμο Καβάλας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και κυρίως στο κομμάτι του Τουρισμού με την αγορά της Πολωνίας, τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς παρατηρείται εκθετική άνοδος του πολωνικού εισερχόμενου τουρισμού στην χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο εξετάστηκαν διάφοροι τρόποι πιο στενής συνεργασίας του επιστημονικού φορέα με τον Δήμο Καβάλας, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος για σύμπραξη της διεθνούς και διεπιστημονικής Ακαδημίας της Πολωνίας, με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής, για την περαιτέρω ανάδειξη των πεδίων έρευνας για τη ζωή και τις δραστηριότητες του μεγάλου επιστήμονα και αστρονόμου, Νικόλαου Κοπέρνικου, καθώς και τον αντίκτυπό του στην ανάπτυξη της επιστήμης, του πολιτισμού και των τεχνών.

Τόσο ο κ. Μουριάδης όσο και ο κ. Αγγελίδης εξήραν το έργο της Ακαδημίας, ενώ αναφέρθηκαν ο καθένας με τη σειρά του και στο γεγονός ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Πολωνία έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια αναδυόμενη ευρωπαϊκή δύναμη, ενώ προχώρησαν και σε ιστορικές αναφορές για τη χώρα κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης.