Λαϊκή Συσπείρωσης για Προϋπολογισμό Δήμου Καβάλας: Προσαρμοσμένος στον ασφυκτικό αντιλαϊκό κορσέ της κεντρικής εξουσίας

Ανακοίνωση της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ στην οποία τονίζεται ότι είναι αυξημένος κατά 6.099.796,99€  λόγω της αύξησης τελών και δικαιωμάτων, που θα πληρώσουν οι Καβαλιώτες

Προϋπολογισμός που είναι προσαρμοσμένος στον ασφυκτικό αντιλαϊκό κορσέ που επιβάλει η κεντρική εξουσία, είναι αυτός που καταθέτει προς ψήφιση η διοίκηση του Δήμου Καβάλας στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η παράταξη του Χρήστου Ποτόλια σε ανακοίνωση της τονίζει ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι απαράδεκτη δεδομένου ότι η εισήγηση στάλθηκε στις παρατάξεις τη Δευτέρα και η συζήτηση θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Με πρωτοφανή και απαράδεκτη διαδικασία έρχεται η ψήφιση του Προϋπολογισμού, αποκλείοντας ουσιαστικά την ενημέρωση και την ουσιαστική συζήτηση, αφού η εισήγηση στάλθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (4-3-24), για να συζητηθεί το βράδυ της Τρίτης (5-3-24)!

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν αποδεχόμαστε αυτήν την παρωδία και δε θα τη νομιμοποιήσουμε. Θεωρούμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης, προτάσεων και κριτικής στον προϋπολογισμό που είναι κυρίαρχο ζήτημα μαζί με το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Ωστόσο αυτό που δε μπορεί να σκεπαστεί, είναι το ότι στον προϋπολογισμό 2024 του Δήμου αποτυπώνεται η πλήρης αντιλαϊκή αντιστοιχία του με το αντιλαϊκό γράμμα των νόμων του αστικού κράτους, που σήμερα εκφράζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Νόμοι που ορίζουν τον ασφυκτικό κορσέ λειτουργίας των δήμων, προκειμένου να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Ούτε σε ένα κόμμα δεν ξεφεύγει η πρόταση της διοίκησης από την ΚΥΑ 63726/28.07.2023 που ορίζει πως πρέπει να συντάσσονται οι προϋπολογισμοί.

Πράγματι στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2024 ξεδιπλώνεται η πολιτική που στραγγαλίζει τα οικονομικά των δήμων και θυσιάζει τα αναγκαία για το λαό έργα και υποδομές στο βωμό των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου και των ματωμένων πλεονασμάτων.

Η αντιλαϊκή ατζέντα σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν οι ΚΑΠ, ούτε θα αποδοθούν ποσά προηγούμενων ετών που παρακρατήθηκαν από τους θεσμοθετημένους πόρους. Έτσι οι πιστώσεις που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (τα οποία είναι πολύ παλιά και ασυντήρητα) καθώς και του σχολικού τροχονόμου, υπολογίζονται σε ποσά που δεν καλύπτουν τις αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες  των σχολείων.

Επί πλέον οι πιστώσεις που εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων υπολογίζονται σε ποσά που δεν επαρκούν για την χρηματοδότηση σημαντικών έργων παρά μόνο κάποιες στοιχειώδεις επισκευές και συντηρήσεις υποδομών.

Οι πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών που αφορούν την πυροπροστασία, υπολογίζονται στο ύψος του 2023, ποσά που ήταν ανεπαρκέστατα. Με αποτέλεσμα η εγκληματική πολιτική να συνεχίζεται και η λογική κόστους οφέλους να οδηγεί σε συμφορές.

Το ίδιο συμβαίνει με τις πιστώσεις που αφορούν στην κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες της χώρας, που υπολογίζονται στο ύψος του 2022-2023. Είναι ντροπή και πρόκληση απέναντι στις καθαρίστριες/τες των σχολείων οι αμοιβές ψίχουλα που δίνονται για την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συμπερασματικά ο προϋπολογισμός του Δήμου παραμένει στις ράγες της δημοσιονομικής συμμόρφωσης, που καθορίζει:

α. στο σκέλος των εσόδων

Αύξηση των εσόδων από τους δημότες (εμφανίζονται αυξημένα κατά 6.099.796,99€ λόγω της αύξησης των τελών και δικαιωμάτων), ενισχύοντας περισσότερο την ανταποδοτικότητα σε όλες σχεδόν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση επιτρέπει στο δήμο να κάνει το “δικό του παιχνίδι”, βλέπε την αύξηση των ανταποδοτικών με το καλημέρα σας ύψους 60-100%, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τις διαμαρτυρίες εργαζόμενων και μικροεπαγγελματιών.

β. στο σκέλος των εξόδων

Εγγράφονται οι υποχρεωτικές δαπάνες, τα χρηματοδοτούμενα έργα και από εκεί και πέρα εάν περισσέψουν ποσά μπορούν να εγγραφούν πιστώσεις για άλλες δαπάνες. Η εμπειρία δείχνει ότι όχι μόνο δεν περισσεύουν αλλά δεν επαρκούν τα έσοδα για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών. Ωστόσο για τη συλλογή σύμμεικτων – ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από ιδιώτη βρέθηκαν στις πλάτες των συνδημοτών μας 839.000,00€. Για τη διοίκηση είναι άγνωστη η “αντισεισμική”, “αντιπυρική”, “αντιπλημμυρική” προστασία, όροι που ούτε καν σαν λέξεις δεν αναφέρονται στον προϋπολογισμό».