Δήμος Καβάλας: Μαθήματα από τη Δανία για την καλύτερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων

Τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κοπενχάγη και γνωριμία εκπροσώπων του Δήμου Καβάλας με δομές και πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση ογκωδών αποβλήτων καθώς και στην λειτουργία των κέντρων επανάχρησης υλικών

Στις 28 Ιανουαρίου ο Δήμος Καβάλας ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη για να συμμετάσχει σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του έργου CURE+ Centers for Urban Resources, Reuse and Remanufacture» (Κέντρα για την Επανάχρηση και Ανακατασκευή Αστικών Αποβλήτων) του προγράμματος European Climate Initiative (EUKI).

O Δήμος Καβάλας υλοποιεί το εν λόγω έργο σε συνεργασία με τον Δήμο της Ρίγας (που ηγείται του σχήματος), τον Δήμο του Tartu (Εσθονία), το Πανεπιστήμιο του Amsterdam- Εφαρμοσμένων Επιστημών και την Σχολή Μηχανικών και Σχεδιασμού της Elisava στην Βαρκελώνη (Ισπανία). Το έργο στοχεύει, μέσα από τις δράσεις του, στην καλύτερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω της επανάχρησης των ωφέλιμων απορριμμάτων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Τον Δήμο Καβάλας εκπροσώπησαν στην εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη ο Κ. Δελιμπαμίδης και η Μ. Μπίκα, στελέχη της υπηρεσίας του Τμήματος καθαριότητας του Δήμου, καθώς και η Ιώ Χατζηβαρύτη, επιστημονική συνεργάτιδα του Δημάρχου Καβάλας και μέλος της ομάδας έργου του προγράμματος CURE+.

Στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψη ήταν η γνωριμία με δομές και πρωτοβουλίες της Κοπενχάγης, του Gothenburg και του Μαλμο στην ανακύκλωση ογκωδών αποβλήτων καθώς και στην λειτουργία των κέντρων επανάχρησης υλικών. Η επίσκεψη συνολικά περιελάβανε έξι κέντρα επανάχρησης υλικών, τρία στην Κοπενχάγη, δύο δυο Gothenburg και ένα στο Malmo.

Κέντρα Επανάχρησης Υλικών

Τα κέντρα επανάχρησης υλικών που συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή λειτουργούσαν ως επί των πλείστων σε δημοτικές εκτάσεις, σε γειτνίαση με τις μονάδες ανακύκλωσης του Δήμου και στις περισσότερες των περιπτώσεων ο Δήμος κάλυπτε και το μισθοδοτικό κόστος της λειτουργίας τους. Οι καλύτερα οργανωμένες και αυτές που ήταν πιο κοντά στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας ήταν αυτές που διαχειρίζονταν ο Δήμος, έχοντας δημιουργήσει ειδική υπηρεσία για την λειτουργία τους.

Εντυπωσιακή υπήρξε η σύμπραξη του Δήμου, των εταιρειών διαχείρισης κα επανάχρησης υλικών και των κοινωνικών υπηρεσιών στο Gothenburg όπου εκτός από την μονάδα συλλογής, διαλογής και επανάχρησης υλικών λειτουργούσε στον ίδιο χώρο κοινωνικό εστιατόριο, στελεχωμένο από ευπαθής κοινωνικές ομάδες, ανέργους, και άτομα σε επανένταξη και ανοιχτό προς όλους τους «πελάτες» της μονάδας υλικών.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κέντρισε και η δημοτική μονάδα επανάχρησης του Malmo, που έδινε την αίσθηση ενός καλά οργανωμένου «σούπερ μάρκετ» επαναχρησιμοποιημένων υλικών, με πλήρη βιωσιμότητα, ελάχιστο προσωπικό (μόλις οχτώ άτομα- 5 μόνιμοι και 3 άνεργοι με μερική απασχόληση) για έναν χώρο 500τετ.μ.) και κερδοφορία, η οποία επέστρεφε σαν έσοδο στον Δήμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραδείγματα μονάδων που συμπεριλήφθηκαν στην επίσκεψη ήταν βιώσιμα και με μεγάλα ποσοστά επανάχρησης των υλικών τους, σε χώρες φυσικά που η κουλτούρα της επανάχρησης είναι καλά εδραιωμένη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανακεφαλαίωση των όσων μας παρουσιάστηκαν και την ανάδειξη των παραδειγμάτων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην πόλη μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καβάλα στο πλαίσιο του έργου αυτού έχει ήδη δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης ογκωδών που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες και σε επόμενη φάση θα επιχειρήσει την λειτουργία ενός μικρού εργαστηρίου μεταποίησης υλικών.

(Δελτίο Τύπου)