Εριφυλλίδης για Προϋπολογισμό 2024: Αναληθής, Αναποτελεσματικός, δίχως στόχους και προοπτική, δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα!

Ολόκληρη η εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης Καβάλα Μπροστά στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας - Γιατί καταψήφισε τον Προϋπολογισμό

Κατά πλειοψηφία «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας το βράδυ της Τρίτης 5 Μαρτίου 2024 ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2024 που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή.

Μία από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το σχέδιο του Προϋπολογισμού ήταν και η παράταξη «Καβάλα Μπροστά» του Γιάννη Εριφυλλίδη, με τον επικεφαλής της να αναφέρεται αναλυτικά στην εισήγησή του στους λόγους της απόφασής του.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης Εριφυλλίδη για τον Προϋπολογισμό του 2024:

«Κύριε Δήμαρχε,
Θα μπορούσαμε να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό για 2 τυπικούς λόγους και να μη μακρηγορήσουμε, πρώτος λόγος, ότι δεν συμμετείχαμε στη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, ένα πρόγραμμα που σε ένα μήνα άλλαξε εντελώς και στα έργα και στα ποσά, και έγινε αγνώριστο από τότε που το ενέκρινε το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και δεύτερος λόγος, ότι δεν ψηφίσαμε τις υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, που όμοιες τους δεν έγιναν ποτέ και σε κανένα Δήμο της χώρας.

Αλλά πρέπει να τοποθετηθούμε στον προϋπολογισμό που μας φέρνετε για ψήφιση, να κάνουμε την κριτική μας, τις επισημάνσεις μας και να σχολιάσουμε αυτόν, σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2023.

Ο περσινός προϋπολογισμός υλοποιήθηκε κατά 63%, από 80 εκατομμύρια μετά βίας εισπράχθηκαν τα 50 εκατομμύρια.

Στα τακτικά έσοδα, πήγατε καλά. Οι συνδημότες μας πλήρωσαν και τα τέλη και τους φόρους τους.

Στους ΚΑΠ, πήγατε πάλι καλά. Το κράτος ήταν συνεπές.

Εκεί όμως που δεν τα πήγατε καθόλου καλά, ήταν τα έκτακτα έσοδα, από 25 εκατομμύρια πήρατε μόνο 7 εκατομμύρια, δηλαδή μόνο το 20%. Ειδικά στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων των διαφόρων έργων η κατάσταση είναι οικτρή. Αντί για 21 εκατομμύρια πήρατε μόνο 6 εκατομμύρια.

Σε 54 έργα και δράσεις, έχετε 54 μηδενικά.

Τι σημαίνει αυτό;  Ή ότι δεν είχατε έτοιμες μελέτες, ή ότι οι μελέτες σας είχαν προβλήματα και δεν εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση – υλοποίηση των έργων ή ότι την ώρα που άλλοι Δήμοι εισέπρατταν εκατομμύρια, εσείς ξοδεύατε τον χρόνο σας στα ταξίδια στην ΕΤΑΔ για την Καλαμίτσα και δεν πηγαίνατε εκεί που υπήρχε το χρήμα.

Δυστυχώς όμως και τα λίγα έργα που εγκρίθηκαν, προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, υλοποιήθηκε μόνο το 13% του τεχνικού προγράμματος και αμφιβάλουμε αν στο τέλος της δεύτερης θητείας σας, θα έχετε ένα ουσιώδες έργο να επιδείξετε, πλην των παιδικών χαρών, σε ορισμένες κοινότητες.

Επειδή όμως φέτος υπάρχει και το θέμα ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι 4 χρόνια ακούγαμε πως η προηγούμενη Διοίκηση άφησε στα ταμεία της επιχείρησης 4 εκατομμύρια, αυτή έρχεται στον Δήμο μόνο με 700 χιλιάδες, χώρια που έχει από πίσω της χρέη 212 χιλιάδες. Πού πήγαν τα υπόλοιπα χρήματα;

Τέλος εξηγήστε μας, πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι εισπράξατε 50 εκατομμύρια το 2023 και στο σκέλος των εξόδων φαίνεται ότι πληρώσατε μόνο 42 εκατομμύρια. Η διαφορά των 8 εκατομμυρίων και αυτά τα 8 εκατομμύρια πού υπάρχουν;

Ας δούμε και τα στοιχεία του σκέλους των εξόδων:

Για το παλιό Νοσοκομείο δεν έκανε τίποτα ο εξ Αθηνών μεσίτης σας και τον καταργήσατε, όπως καταργήθηκε και η μελέτη στατικής επάρκειας. Έτσι φαίνεται ότι δεν υπάρχει σκέψη για την αξιοποίησή του.

Στο ΔΗΠΕΘΕ δίνετε επιπλέον 370 χιλιάδες. Υπολογίζουμε ότι είναι για το δήθεν Cosmopolis.

Έχετε ένα ποσό για καύσιμα της Βιβλιοθήκης του Αγίου Αθανασίου. Υπάρχει; Λειτουργεί τέτοια Βιβλιοθήκη;

Τα ανταποδοτικά τέλη είναι 11.049.000, 13.359.000 ή 13.221.000 ευρώ; Έχουμε μπερδευτεί! Σε κάθε περίπτωση όμως δεν ξεχνάμε τα 4.000.000 ευρώ χαράτσι που άδικα επιβάλατε στους επαγγελματίες και στα νοικοκυριά της πόλης μας.

Για τον ιδιώτη που θα μαζεύει τα απορρίμματα, γιατί από 1,5 εκατομμύριο τα κατεβάσατε στις 840 χιλιάδες; Τι άλλαξε στη φιλοσοφία σας;

Για τον καθαρισμό των κάδων, υπάρχει ένα τεράστιο 0. Θα ζέχνουν και φέτος οι κάδοι;

Για ηλεκτρολογικό υλικό μόνο 75 χιλιάδες. Πόσους λαμπτήρες LED θα αγοράσετε; Έτσι θα γίνει εξοικονόμηση ενέργειας;

Για ασφαλτικά έχετε μόνο 100 χιλιάδες. Έτσι θα αποκατασταθεί το βομβαρδισμένο οδικό δίκτυο του Δήμου;

Για ηλεκτροφωτισμό Περιγιαλίου έχετε το ποσό των 686 χιλιάδων. Άραγε σε ποιους δρόμους, αφού δεν έχουν διανοιχθεί και δεν προβλέπεται πως θα γίνει κάποιο έργο στην περιοχή;

Στον τομέα της άρδευσης εισπράττεται μόνο το 10% των εξόδων λειτουργίας. Αντ’ αυτού προβλέπονται και έργα 3 εκατομμυρίων. Έτσι θα έχετε δίπλα σας αυτούς που ο κύριος Προυσαεύς αποκαλεί «μπαταξήδες» και πιστούς ψηφοφόρους σας.

Τέλος τα 37άρια, 40 τον αριθμό, 1,5 εκατομμύριο κυριαρχούν και πάλι στον προϋπολογισμό του 2024, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Κύριε Δήμαρχε ο προϋπολογισμός σας είναι αναληθής, είναι αναποτελεσματικός, δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των συνδημοτών μας, δεν έχει στόχους και προοπτική, και δεν μας δίνει ελπίδες πως το 2024 θα είναι καλύτερο για τον Δήμο μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, που επιγραμματικά ανέφερα, η παράταξή μας δεν μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό που μας φέρατε, και λέει όχι, καταψηφίζοντας τον».