Λαϊκή Συσπείρωση: Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας να προκηρύξει την 1η Μάη τοπική αργία

Απάντηση της παράταξης στο ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας με το οποίο καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει «το πλαίσιο των αιτημάτων» του

Το γεγονός ότι η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας εισάγει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει «το πλαίσιο των αιτημάτων» του, καθώς και να στηρίξει την απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 17 Απριλίου 2024 σχολιάζει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ παράλληλα καλεί τη Διοίκηση του Δήμου να προκηρύξει την 1η Μαΐου τοπική αργία για να στηριχτεί η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Προκαλεί τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση, το γεγονός ότι η Διοίκηση του Δήμου εισάγει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας (ΕΥΚ), με το οποίο το ΕΥΚ καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει «το πλαίσιο των αιτημάτων» του, το οποίο αφορά στο «κύμα ακρίβειας που σαρώνει όλα τα εισοδήματα…», καθώς και να στηρίξει την απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 17 Απρίλη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει με τις θέσεις και τη δράση της τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής, των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των συνταξιούχων για αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, για δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που παλεύουν ενάντια στη φοροληστεία, των φοιτητών που παλεύουν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε αναδείξει πολλές φορές αυτά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, των απεργιακών συγκεντρώσεων, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση. Αυτό πράξαμε και πρόσφατα για την επιτυχία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη, αυτό θα πράξουμε και μπροστά στις απεργίες στις 17 Απρίλη και 1η Μάη.

Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε την έκπληξή μας για την τακτική της διοίκησης, η οποία φέρνει για συζήτηση το ζήτημα της ακρίβειας, όταν πριν ένα μήνα, ψήφισε αυξήσεις φωτιά στα δημοτικά τέλη από 60% έως 100%, ξαφρίζοντας ότι άφησε στην τσέπη των συνδημοτών μας η ακρίβεια που έρχεται από τους πάνω. Βέβαια αυτές οι δημοτικές αυξήσεις στηρίζονται στο αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων που η βασική του λογική είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, δηλαδή πλήρωσε ξανά και ξανά δημότη αυτά που ήδη έχεις πληρώσει στο κεντρικό κράτος, που όμως δεν αποδίδει στους δήμους, ως οφείλει, παρά μόνο λίγα ψίχουλα από αυτά τα έσοδα. Η διοίκηση όμως κάνει περίπατο στην αντιλαϊκή της πορεία, γιατί αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, δεν αμφισβητείται από καμία δημοτική παράταξη, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η έκπληξή μας αφορά βέβαια και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, που λάμπει με την απουσία του χρόνια τώρα από τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη του νομού μας. Όπως έπραξε στη μεγαλειώδη απεργία που έγινε στις 28 Φλεβάρη, με κεντρικό σύνθημα  «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ημέρα απεργίας που επιλέχθηκε και σαν φόρος τιμής και όρκου πίστης για να μην ξεχαστεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Όπως λάμπει δια της απουσίας του εδώ και χρόνια από τους εμβληματικούς αγώνες των απολυμένων σε Πετρέλαια και Λιπάσματα Καβάλας. Ένα Εργατικό Κέντρο που έχει διαγράψει από τη δύναμη του μαζικά σωματεία του νομού.

Έδιωξε τα συνταξιουχικά σωματεία από τα γραφεία που τους είχαν παραχωρηθεί στο κτήριο του ΕΥΚ. Έχει εξαπολύσει μπαράζ δικαστικών διώξεων σε συνδικαλιστές και σωματεία που αποκαλύπτουν τις άθλιες μεθοδεύσεις της ηγετικής του ομάδας (ΠΑΣΚΕ). Μεθοδεύσεις για διαδικασίες αδιαφανείς (αρχαιρεσίες σωματείων-φαντασμάτων), αντικαταστατικές («εσωτερικός κανονισμός»), όλα σε σύμπραξη και για την  εξυπηρέτηση ντόπιων και άλλων μεγαλοεργοδοτών.  Αυτά είναι ορισμένα από τα «κατορθώματα» του ΕΥΚ, του «Εργοδοτικού Κέντρου Καβάλας», όπως εύστοχα το αποκαλούν οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι (διοίκηση του Δήμου και ηγετική ομάδα του ΕΥΚ) και δεν περιμένει τίποτε από αυτούς. Βασίζεται στις δικές του δυνάμεις, στη δύναμη των εργαζόμενων από τα κάτω και θα κάνει δική του υπόθεση της στις 17 Απρίλη, όπως και την 1η Μάη, θέτοντας τη δική του ατζέντα, τις δικές του ανάγκες, όπως έκανε με τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, η οποία έδειξε την τεράστια δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν βαδίζει το δικό της ταξικό δρόμο της σύγκρουσης και της ανυπακοής στην κυρίαρχη πολιτική.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας καταψηφίζει το πλαίσιο του ΕΥΚ που είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, στοιχισμένο στα «δημοσιονομικά όρια» και τις «αντοχές της οικονομίας», μιας οικονομίας που αντέχει τα προκλητικά προνόμια εφοπλιστών και βιομηχάνων αλλά καμία λαϊκή ανάγκη!

Στηρίζουμε τα αιτήματα των πρωτοβάθμιων σωματείων της Καβάλας:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα
  • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023
  • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας
  • Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά
  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Κατάργηση των επί πληρωμή απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης

Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου να προκηρύξει την 1η Μάη τοπική αργία για να στηριχτεί η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση.