Μεσοχειμωνιάτικες Κατάμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ

Οι καταμετρήσεις οργανώνονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών της οργάνωσης Wetlands International

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν οι Μεσoχειμωνιάτικες  Καταμετρήσεις Υδρόβιων  Πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας με την πολύτιμη βοήθεια των Δημήτρη Κοκκινίδη, Ηλία Μιχαηλίδη και Γιώργου Κατσαδοράκη. Οι καταμετρήσεις οργανώνονται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών της οργάνωσης Wetlands International.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών είχαν σαν αποτέλεσμα να «αλλάξει το σκηνικό» φέτος στο ΕΠΑΜΑΘ. Τα είδη παπιών που άλλες χρονιές καταγράφονταν με μεγάλους πληθυσμούς φέτος ήταν μειωμένα, ωστόσο τα διάφορα είδη Χηνών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους σε μεγάλους αριθμούς αποζημίωσαν τους παρατηρητές-καταμετρητές.

Η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

«Οι Ασπρομέτωπες χήνες (Anser albifrons) ήταν 4.428, 173 οι Σταχτόχηνες (Anser anser) και 29 οι Κοκκινόχηνες (Branta ruficollis).Τα σπάνια Κεφαλούδια (Oxyura leucocephala), «σήμα κατατεθέν» της λίμνης Βιστωνίδας, έφτασαν τα 105!

Σε μεγάλους αριθμούς καταγράφηκαν και οι κύκνοι: 3.411 Κύκνοι (Cygnus olor), 136 Αγριόκυκνοι (Cygnus cygnus), ενώ 13 Γερανοί (Grus grus) παρατηρήθηκαν να πετούν πάνω από το Νέστο.

Επίσης, είχαμε την τύχη να παρατηρήσουμε 12 Χαμωτίδες (Tetrax tetrax), 1 Καστανόπαπια (Tadorna ferruginea), 75 Βουκεφάλες (Bucephala clangula), 1 Μαυρόπαπια, 3 Χιονόπαπιες, 60 Θαλασσοπρίστες (Mergus serrator) και 52 Νανοπρίστες (Mergellus albellus).

Ανάμεσα σε άλλα καταγράφηκαν, σε εντυπωσιακούς αριθμούς, 7.169 Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus), 5.648 Φαλαρίδες (Fulica atra), 5.200 Σφιριχτάρια (Anas penelope), 4.666 Πρασινοκέφαλες πάπιες (Anas platyrhynchos), 1.860 Βαρβάρες (Tadorna tadorna), 198 Λαγγόνες (Phalacrocorax pygmeus), 1.158 Γκισάρια (Aythy aferina) και 422 Χουλιαρόπαπιες (Anas clypeata).

Από αρπακτικά, μεταξύ άλλων, καταγράφηκε 1 Θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla) στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας, 2 Στικταετοί (Clanga clanga), 11 Χειμονόκιρκοι (Circuscyaneus) και 54 Καλαμόκιρκοι (Circus aeruginosus).

Φυσικά δεν έλειψε και η καταγραφή αρκετών νεκρών πουλιών που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης τροφής δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Παρόλα αυτά, οι καταγραφές μας αποδεικνύουν για ακόμα μία χρονιά ότι οι υγρότοποι του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ. αποτελούν καταφύγιο για πολλά και σημαντικά είδη πουλιών μέσα στο δριμύ χειμώνα.

Φωτογραφίες: Δ. Κοκκινίδης