Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα ΒΦΛ κατά ΔΕΠΑ με «φόντο» τα χρέη των 106,7 εκ. ευρώ

Ακόμη ένα δικαστήριο τη στιγμή που Εισαγγελικές και Οικονομικές Αρχές «ελέγχουν» τις «ύποπτες» συναλλαγές ELFE-ΔΕΠΑ και τις ευθύνες για την επιμελή προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος

Στις 11:00 το πρωί της Τρίτης 29 Αυγούστου 2017 συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας η αίτηση έκδοσης Ασφαλιστικών Μέτρων που κατέθεσε η εταιρία Ελληνικά Χημικά και Λιπάσματα-ELFE ΑΕ κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) μετά από αναβολή σχεδόν ενός μήνα (το αίτημα είχε καταθέσει η πλευρά της ΒΦΛ την 1η Αυγούστου 2017).

Από την απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί ή όχι η παροχή με φυσικό αέριο του Εργοστασίου Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, καθότι το χρέος της ELFE ανέρχεται πλέον στο ποσό των 106,7 εκ. ευρώ και, μετά από μια σειρά ρυθμίσεων που καμιά τους δεν τηρήθηκε, είναι εκκαθαρισμένοληξιπρόθεσμο και απαιτητό.




Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας αναμένεται να «γεμίσει» με δικηγόρους Αθηνών, αφού και από τις δύο πλευρές αναμένεται πολυπληθής εκπροσώπηση. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Ιουλίου 2017, ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης προσωρινής διαταγής (που είχε καταθέσει και κερδίσει η ΒΦΛ) είχαν πραγματοποιήσει πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ της ELFE και οι «νέες» εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιπασματοβιομηχανία, η PFIC Ltd και η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Επισημαίνεται ότι το υπέρογκο χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το οποίο παραμένει αρύθμιστο και χωρίς… εγγυήσεις (!) έχει «ενεργοποιήσει» τόσο την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όσο και την Οικονομική Αστυνομία (κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίων Πρωτοδικών Αθηνών) με τη Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου να βρίσκεται σε στενό «κλοιό» σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές της με την εταιρία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ELFE AE Θεόδωρος Κιτσάκος

Η έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Εγκληματικές Δραστηριότητες και Δικογραφία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τις συναλλαγές ELFE-ΔΕΠΑ

Το χρέος της της λιπασματοβιομηχανίας προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου είναι μια παλιά «ιστορία». Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες προσπάθειες ρύθμισης οι οποίες όμως δεν τηρήθηκαν από τη ΒΦΛ. Σήμερα, το Εργοστάσιο χρωστάει στη ΔΕΠΑ ούτε λίγο ούτε πολύ 106,7 εκατομμύρια ευρώ, με τη Διοίκηση της εταιρίας Αερίου να «ελέγχεται» γιατί άφησε την κατάσταση να «ξεφύγει» και το χρέος να φτάσει σε αυτό το ύψος, έχοντας καταστεί πλέον, σχεδόν βέβαια… μη εξοφλητέο.

Από το 2012 ακόμα, η ΔΕΠΑ είχε επιβάλει στην ELFE τον όρο της «προπληρωμής»του φυσικού αερίου. Πέντε χρόνια μετά, οι οφειλές της λιπασματοβιομηχανίας έχουν… υπερδιπλασιαστεί (!), οπότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι αφενός η ELFE ουδέποτε τήρησε τη συμφωνία και αφετέρου ότι η Διοίκηση της ΔΕΠΑ συνέχισε να της παρέχει φυσικό αέριο επιδεικνύοντας μία «ανοχή» που ενδεχομένως να ξεπερνάει ακόμη και αυτά τα όρια της «καλής πίστης».

Το 2014, ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου δέσμευσε, με την υπ’ αριθμ. 27/2014 διάταξή του όλα τα ακίνητα της ELFE ως «προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας», στερώντας από τη ΔΕΠΑ το δικαίωμα εγγραφής προσημειώσεων ως εξασφάλιση έναντι των οφειλών.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η εταιρία ELFE ανακοίνωσε ξαφνικά στη ΔΕΠΑ ότι μίσθωσε μέρος της δραστηριότητάς της σε μία εταιρία ονόματι ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ η οποία και ζήτησε να συνάψει νέα σύμβαση παροχής φυσικού αερίου απευθείας, ως «νέα» εταιρία που ήταν. Η ΔΕΠΑ αρνήθηκε να συμβληθεί προτού αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «νέας» εταιρίας και ζήτησε επανειλημμένα να προσκομιστούν τα απαραίτητα στοιχεία. Ωστόσο, η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ δεν τα προσκόμισε… ποτέ!

Έκτοτε, αλλές δύο «νέες» εταιρίες έκαναν την «εμφάνισή» τους στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης, η PFIC Ltd και η Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, αλλά ούτε αυτό στάθηκε ικανό να «θορυβήσει» τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ η οποία συνέχισε να «πιέζει» εξωδικαστικά για την είσπραξη των οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας, προφανώς χωρίς ιδιαίτερα απτά αποτελέσματα…

Και φτάνουμε στο 2017, όπου από τον Φεβρουάριο και μετά η ELFE δεν διατηρεί πλέον σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη ΔΕΠΑ και προμηθεύεται φυσικό αέριο (το οποίο, βέβαια, δεν χρησιμοποιεί η ίδια, αλλά οι «νέες» εταιρίες που έχουν μισθώσει τη δραστηριότητά της) προπληρώνοντάς το.

Μετά από πέντε και πλέον χρόνια «προσπαθειών» εξεύρεσης ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης για το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, η υπόθεση έφτασε στα Δικαστήρια, αλλά και πάλι, όχι με ευθύνη της Διοίκησης της ΔΕΠΑ, αλλά της… οφειλέτριας ELFE (!) η οποία και κατέθεσε αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων κατά της Εταιρίας Παροχής Αερίου, πετυχαίνοντας μάλιστα και την έκδοση Προσωρινής Διαταγής μέχρι την 1η Αυγούστου 2017.

Εδώ και λίγους μήνες, το (εκκαθαρισμένοληξιπρόθεσμο και απαιτητό) υπέρογκο χρέος της ΒΦΛ ύψους 106,7 εκ. ευρώ έπαψε να είναι πλέον μια «εσωτερική υπόθεση» της ΔΕΠΑ, μέσα από μια σειρά συντονισμένων (;) κινήσεωνφορέων που σχετίζονται με την προάσπιση του Δημόσιου Συμφέροντος. Αναλυτικότερα:

  • Στις 8 Μαρτίου 2017, κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας, η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε αιφνίδιο έλεγχο στα γραφεία της ΔΕΠΑ, παίρνοντας υλικό αλλά και καταθέσεις στελεχών της Διοίκησης σχετικά με τις οφειλές της ELFE (διαβάστε ρεπορτάζ εδώ).
  • Στις 15 Μαρτίου 2017, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τη ΔΕΠΑ για το ίδιο θέμα (διαβάστε ρεπορτάζ εδώ).
  • Στις 2 Μαΐου 2017, ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές ΔραστηριότητεςΑντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου έστειλε έγγραφο προς τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές της ELFEπρος την εταιρία.
  • Στις 29 Ιουνίου 2017, η Οικονομική Αστυνομία επανέρχεται, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και κατόπιν Παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και ζητά περαιτέρω στοιχεία για τις συναλλαγές ΔΕΠΑ-ELFE.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ΔΕΠΑ και ELFE «διαπραγματεύονται» πλέον μέσα από τα Δικαστήρια για τη ρύθμιση του χρέους της δεύτερης προς την πρώτη, ωστόσο το άλλο σκέλος, αυτό που σχετίζεται με τις διοικητικές ή ακόμα και τις ποινικές ευθύνες των στελεχών της Δημόσιας Εταιρίας Παροχής Αερίου στην όλη υπόθεση παραμένει «ανοιχτό».