Καβάλα: Το «μαύρο κουτί» των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης-Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο καθηγητής του ΔΠΘ, Γιώργος Γκαϊντατζής αναλύει τα βασικά στοιχεία των μετρήσεων οι οποίες έγιναν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2018-Τελικά είναι ή όχι επιβαρυμένη η ποιότητα του αέρα σε Καβάλα και Νέα Καρβάλη;

Το «μαύρο κουτί» των 6μηνων μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και της Νέας Καρβάλης άνοιξε ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, Γιώργος Γκαϊντατζής ο οποίος ήταν εθελοντικά ο επιβλέπων της διαδικασίας μέτρησης των ρύπων από τη δραστηριότητα των δύο βιομηχανιών στην Καρβάλη.




Ο καθηγητής του ΔΠΘ μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6 ανέλυσε τα ευρήματα, μιλώντας για ελάχιστες υπερβάσεις των επιτρεπόμενων από τον νόμο ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά πρόσθεσε πως είχαμε αρκετά συχνά το φαινόμενο πολύ υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων μέσα, ωστόσο, στα νόμιμα όρια. Ζήτησε, δε, από τον δήμο να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα, ώστε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τις εταιρίες, να συζητήσουν μέτρα μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων.

«Πολύ καθυστερημένα αντέδρασε η τοπική κοινωνία»

Ο κ. Γκαϊταντζής σχετικά με την εκδήλωση η οποία έγινε πρόσφατα στη Νέα Καρβάλη για το θέμα, τόνισε: «Ενημερωθήκαμε από τον ηλεκτρονικό Τύπο γι’ αυτήν την εκδήλωση που έγινε στη Νέα Καρβάλη. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ, γιατί απουσίαζα. Είναι πολύ θετικό ότι γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις και ότι ο κόσμος ευαισθητοποιείται μετά από πολλά χρόνια. Πολύ καθυστερημένα αντέδρασε η τοπική κοινωνία, καθώς από το 1965 δραστηριοποιείται η μία μονάδα. Το θέμα όμως δεν είναι η αντίδραση, το θέμα είναι να αντιληφθούμε και να μετρήσουμε την πραγματικότητα, ώστε γνωρίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, να προβλεφθούν μέτρα για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και τις όποιες δυνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων».

«Η 6μηνη μέτρηση ήταν η μόνη αξιόπιστη έως σήμερα»

Στη συνέχεια ο καθηγητής επεσήμανε πως: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές μετρήσεις. Η διεθνής βιβλιογραφία είναι περιορισμένη και τα μισά άρθρα είναι γραμμένα από ‘μένα, στα πλαίσια διαφόρων δραστηριοτήτων που είχαμε. Αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να γίνει μία λεπτομερής αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και στο πλαίσιο αυτό έγιναν, νομίζω για πρώτη φορά, συνεχόμενες και αξιόπιστες -τονίζω το αξιόπιστες- μετρήσεις από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που πλήρωσε την ενοικίαση κάποιων μηχανημάτων και τα οποία προθυμοποιήθηκα εθελοντικά να επιβλέπω τη βαθμονόμηση, τη συντήρηση, τον τρόπο λειτουργίας τους και μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα που βγήκαν μετά την πάροδο 6 μηνών είναι αξιόπιστα και κατά τη γνώμη μου είναι τα μόνα αξιόπιστα που έχουμε σε συνεχή βάση. Οι μετρήσεις αφορούν τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτό είναι μία καλή βάση και φαντάζομαι ότι θα γίνει αυτό που είπε η δήμαρχος, ότι θα αγοραστεί ένας σταθμός που θα τοποθετηθεί στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, ο οποίος θα μετράει σε συνεχή βάση και σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα, ώστε να ξέρουμε τι γίνεται ανά πάσα στιγμή και δευτερόλεπτο. Αυτή ήταν και μία δοκιμαστική λειτουργία, καθώς θα μπορούσαμε από τα κινητά μας να δούμε, εγώ ή η δήμαρχος, ανά πάσα στιγμή τις συγκεντρώσεις αερίων ρύπων στην Καρβάλη».

«Δε μπορεί κάποιος, ούτε η εταιρία να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων»

«Ήταν μία πετυχημένη δοκιμή, νομίζω τώρα είναι στο χέρι του δήμου να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Άλλοι δήμοι το κάνουν αυτό σε μεγαλύτερη έκταση. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει 8 τέτοιους σταθμούς, από 3 ο δήμος Λάρισας και Βόλου, υπάρχουν δηλαδή σταθμοί που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα μίας Δημοτικής Αρχής. Ένας δήμος δεν είναι υπεύθυνος να παρακολουθεί τη λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, δεν είναι υπεύθυνος να μετρά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες του όμως; Δεν μπορεί να το κάνει με μία υπηρεσία; Στην προκειμένη περίπτωση, εγώ μετά από μετρήσεις 6 μηνών, έχω συντάξει μία γραπτή έκθεση με την υπογραφή μου για τα αποτελέσματα. Δε μπορεί κάποιος, ούτε η εταιρία να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα με τις μεθόδους και τον τρόπο και τα μηχανήματα που μετρήθηκαν», συμπλήρωσε ο κ. Γκαϊντατζής.

Πού είχαμε υπερβάσεις των ορίων

Ο καθηγητής απάντησε στο πότε θα βγουν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων, αλλά έδωσε και κάποια στοιχεία από τα ευρήματα των 6μηνων μετρήσεων, λέγοντας: «Το πότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα δεν το γνωρίζω, εγώ τελείωσα τη μέτρησή  μου, έχω συντάξει την μελέτη, την έκθεσή μου με τα αποτελέσματα. Επί παραδείγματι για τα αποτελέσματα, στις 21 Νοεμβρίου είχαμε μία υπέρβαση ημερήσια για το διοξείδιο του θείου. Μπορούμε να πούμε επίσης σε άλλο συμπέρασμα ότι είχαμε 9 υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις του όζοντος καθ’ όλη τη διάρκεια του 6μηνου και κυρίως τις καλοκαιρινές μέρες και μπορούμε να πούμε το τρίτο και βασικό, ότι όταν έχουμε διευθύνσεις αέρα από τις δύο βιομηχανικές δραστηριότητες. Η ποιότητα του αέρα στην Καρβάλη είναι επιβαρυμένη κατά ένα μικρό ποσοστό. Είναι κάτι το λογικό, όταν φυσάει αέρας προς τα εκεί, αλλά εάν αυτό τεκμηριωθεί, μετά μπορείς να πας ως τοπική κοινωνία στο πλαίσιο της καλής διάθεσης και συνεργασίας που πρέπει να αναπτυχθεί με τις εταιρίες και να προταθούν μέτρα μείωσης των εκπομπών. Δηλαδή, δεν είχαμε υπερβάσεις, είχαμε μεν υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά όχι υπερβάσεις των νομοθετικών ορίων».