Ένα νεκρό δελφίνι εντόπισαν το απόγευμα της Κυριακής 7 Απριλίου 2019 στην παραλία της Κάρυανης του δήμου Παγγαίου μέλη της παράταξης «Παγγαίο Αύριο» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Παγγαίου, Γιώργο Γερομάρκο, τα οποία ειδοποίησαν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες, καθώς και τη Δημοτική Αρχή. Το δελφίνι είναι περίπου ενάμιση μέτρο εκ πρώτης όψεως, δε φαίνεται να φέρει εξωτερικά τραύματα.
Η ανακοίνωση του «Παγγαίο Αύριο»
Σήμερα στις 16:40 στην παραλία της Κάρυανης, εκβράστηκε δυστυχώς νεκρό, δελφίνι μήκους περίπου 1,5 μέτρου. Άμεσα μέσω της παράταξής μας, ειδοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή μέσω της Τοπικής Αντιδημάρχου, η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας και το Λιμεναρχείο.
Σίγουρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός, καθώς υπάρχουν συμβάντα και σε άλλες περιοχές. Το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι ο ενταφιασμός και φυσικά να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του, αν είναι εφικτό. Η προσπάθειά μας και το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας, θα είναι πραγματική, διαρκής και επίμονη.
Γέμισε νεκρά δελφίνια το Αιγαίο
Δεκατρία νεκρά δελφίνια βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδας στις ακτές του βορειοανατολικού Αιγαίου, περίοδος που συμπίπτει με τις ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα νεκρά δελφίνια καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου.
«Πρόκειται για δελφίνια που δεν φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης, ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν νεαρά ζώα και τίποτε δε δικαιολογούσε τον πρόωρο θάνατό τους», λέει στην «Κ» η υδροβιολόγος, Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του «Αρχιπελάγους». Την ίδια περίοδο συνήθως το Ινστιτούτο έβρισκε ένα ή δύο δελφίνια νεκρά.
«Τα δελφίνια που βρήκαμε είχαν παρασυρθεί από τους βορειοδυτικούς ανέμους, από περιοχές του κεντρικού και του βορειοανατολικού Αιγαίου. Όμως, αν αναλογιστούμε την ακτογραμμή χιλιάδων χιλιομέτρων της περιοχής, με κυρίως δυσπρόσιτες ακτές, κατανοούμε πως τα νεκρά θαλάσσια θηλαστικά που βρήκαμε αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του πραγματικού αριθμού. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στο σκάφος μας να βγει στο ανοιχτό πέλαγος και να έχει καλύτερη εικόνα», εξηγεί ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους», Θοδωρής Τσιμπίδης.
«Η αύξηση των εκβρασμών δελφινιών συμπίπτει χρονικά με τις εκτεταμένες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο, ενώ και τα σημεία που βρέθηκαν τα νεκρά θηλαστικά, παραπέμπουν σε μεταφορά τους από τις περιοχές των ασκήσεων. Συνεπώς, αν και απαιτείται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, ώστε να προσδιοριστεί πιθανή σύνδεση των θανάτων των δελφινιών με τις τουρκικές ασκήσεις, δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτή η πρωτόγνωρη πίεση που δέχονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα», υπογραμμίζει ο κ. Τσιμπίδης.
Να σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή, περισσότερα από 100 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συμμετείχαν σε μεγάλη άσκηση.