Εντείνεται η ανησυχία κατοίκων και φορέων για τα αιολικά πάρκα στη Σαμοθράκη

Κάτοικοι του νησιού, επιστημονικοί φορείς και συλλογικότητες εκφράζουν την ανησυχία τους για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και για τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις

Πριν από περίπου έναν χρόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη και πολλοί φορείς (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Ορνιθολογική Εταιρεία, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λπ.) κάνουν λόγο για την έναρξη της αλλοίωσης του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Στο «στόχαστρο», μάλιστα, βρίσκονται και ορισμένες από τις πιο εμβληματικές περιοχές της χώρας, όπως η Μάνη (όπου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει), ο Καβομαλιάς, η Οίτη (δίπλα ακριβώς στα όρια του Εθνικού Δρυμού), η οροσειρά της Πίνδου (τα Άγραφα και πολλές ακόμα κορυφογραμμές), η Σαμοθράκη και η Ικαρία.

Οι αντιδράσεις και οι προβληματισμοί

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την αδειοδότηση λειτουργίας μεγάλου αιολικού πάρκου στον «πυρήνα» της περιοχής Natura 2000 και του προτεινόμενου «πυρήνα» του αποθέματος της βιόσφαιρας Σαμοθράκης, εξέφρασε μεταξύ άλλων και το Διεθνές Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (ΔΕΓΣ) του Συλλόγου «Βιώσιμη Σαμοθράκη», το οποίο ενώ συμφωνεί στην υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανησυχεί για την διαταραχή του περιβάλλοντος που θα προκαλέσει το εν λόγω έργο σε ένα από τα τελευταία εναπομείναντα, σχεδόν αδιατάρακτα νησιά της Μεσογείου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εγκρίνει δυο άδειες αιολικών σταθμών στις θέσεις «Λουλούδι» με 36 ανεμογεννήτριες των 3 MW εκάστη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 108 MW και «Αμόνι» με 3 ανεμογεννήτριες των 0,9 MW εκάστη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2,7 MW σε υψόμετρο 1.475 και 1.100 μέτρων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη σχετική προκαταρκτική μελέτη που συνέταξε το Διεθνές Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Βιώσιμη Σαμοθράκη» τονίζεται πως η προτεινόμενη χωροθέτηση των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας κοντά στις κορυφογραμμές του νησιού θα προκαλέσει σοβαρή, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική διαταραχή όχι μόνο στον πυρήνα της περιοχής NATURA, αλλά και στο νησί συνολικά, ενώ οι επιπτώσεις από το έργο δε θα περιοριστούν μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά θα έχουν πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Το Διεθνές Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οι μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στον ορεινό όγκο της Σαμοθράκης θα υπερβούν κατά πολύ τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και προτείνει την επανεξέταση της χωροθέτησης της ΑΣΠΗΕ και την εγκατάσταση τους σε περιοχή χαμηλού υψόμετρου, όπου το ύψος της επένδυσης θα είναι κατά πολύ μικρότερο από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό στον ορεινό όγκο του νησιού.

Αντιδράσεις και από τους κατοίκους

Οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες πάντως εκφράζονται και από συλλογικότητες, φορείς και κατοίκους του νησιού, αλλά εκτός αυτού. Μάλιστα, στο facebook υπάρχει και σχετικό γκρουπάκι με τίτλο «Σαμοθράκη ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου» (δείτε το εδώ), ενώ έχουν κυκλοφορήσει και σχετικές μπλούζες, όπως δείχνει και η παρακάτω φωτογραφία.

Οι επιστημονικές ενστάσεις για τους αιολικούς σταθμούς

Οι κύριες ενστάσεις κατά της εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στον ορεινό όγκο της Σαμοθράκης, σύμφωνα με το ΔΕΓΣ είναι οι εξής:

  • Aσυμβατότητα με τις αρχές του προγράμματος «Άνθρωπος και βιόσφαιρα» της UNESCO (η ένταξη της περιοχής NATURA της Σαμοθράκης στα αποθέματα Man and Biosphere της UNESCO είναι σε αναμονή, καθώς η UNESCO αναμένει τον καθορισμό επίσημων ζωνών προστασίας της περιοχής Natura στο νησί, όπως αυτές πρόκειται να καθοριστούν από την ειδική Περιβαλλοντική Μέλέτη για την περιοχή Natura του νησιού η οποία εκκρεμεί)
  • Επιπτώσεις στο υδατικό δυναμικό
  • Επιπτώσεις στην εδαφική διάβρωση
  • Επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και στην αισθητική του τοπίου

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος «Βιώσιμη Σαμοθράκη» αποσκοπεί στην εξασφάλιση βιώσιμου μέλλοντος για το νησί της Σαμοθράκης, καθώς και στην ένταξή του στο Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας, ενώ το Διεθνές Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (ΔΕΓΣ) του Συλλόγου «Βιώσιμη Σαμοθράκη» στελεχώνεται από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες και εξωτερικούς επιστημονικούς Συμβούλους.

*Πηγή:Άρθρο της Όλγας Ορφανίδου για την ert.gr

Το διακύβευμα για την ελληνική φύση, ορεινή και νησιωτική

Όπως αναφέρει στη lifo.gr ο επιστήμονας, φυσιολάτρης, δεινός ορειβάτης και μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Αθήνας για τη Σωτηρία των Αγράφων και του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, αδειοδότησης ή εγκατάστασης περίπου 20.000 ανεμογεννήτριες σε πάνω από 1.500 σημεία της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί έντρομος την πολύ σοβαρή υπόθεση της κλιματικής αλλαγής. Ήδη ως χώρα έχουμε δεσμευτεί για μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην ηλεκτροπαραγωγή (στόχος το 32% το 2030 για την Ε.Ε.). Για να δημιουργηθεί, όμως, ένα αιολικό πάρκο απαιτούνται συνήθως αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων (και διαπλάτυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου), πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις (μία για κάθε ανεμογεννήτρια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι περίπου 20 χρόνια. Ήδη στη νότια Εύβοια έχουμε τα πρώτα «νεκροταφεία» ανεμογεννητριών, αφού κανένας δεν μεριμνά για την απομάκρυνσή τους.

Όλα αυτά συνεπάγονται μια μη αναστρέψιμη υποβάθμιση των βιοτόπων τόσο αισθητική όσο και αντικειμενική (αποψίλωση δασών, καταστροφή γεωλογικών δομών και βλάστησης, φαινόμενα διάβρωσης, θάνατοι πτηνών, αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ηχητική ρύπανση), όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος.

*Πηγή: www.lifo.gr