Καβάλα: Το πέρασμα των καταιγίδων από το Παγγαίο μέσα από τις κάμερες του Meteokav [βίντεο]

Το χρονογράφημα της κακοκαιρίας με τα περισσότερα πλάνα να προέρχονται από τον Δήμο Παγγαίου-Εικόνες εντυπωσιακές και συνάμα λυπηρές και τραγικές για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής

Δυστυχώς οι προγνώσεις της ομάδας του Meteokav επιβεβαιώθηκαν, καθώς η κακοκαιρία το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2022 έδωσε περάσματα καταιγίδων τα οποία ήταν έντονα γύρω από το Παγγαίο και σε περιοχές κοντά στον Στρυμωνικό κόλπο [διαβάστε εδώ την πρόγνωση και εδώ την εξήγηση για τη σφοδρότητα των φαινομένων].

Βάση της ανάλυσης προκύπτει ότι σίγουρα πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο με μικρή συχνότητα επαναληψιμότητας το οποίο όμως ήταν εφικτό να δημιουργηθεί βάση των ατμοσφαιρικών συνθηκών τις ώρες εκείνες. Το αν είναι πρωτοφανές ή όχι είναι δύσκολο να προσδιορισθεί με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, καθώς στην περιοχή έχουμε ελάχιστες καταγραφές από μετεωρολογικούς σταθμούς και μηδενικό κλιματικό αρχείο.

Εκτίμηση της ομάδας βάση της δορυφορικής απεικόνισης είναι ότι πρόκειται για έναν πυρήνα δυναμικής που εμφανίζεται ελάχιστες φορές τον χρόνο στον Νομό, καθώς συνήθως τέτοιοι πυρήνες δεν αφορούν την εν λόγω περιοχή.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση με την κλιματική αλλαγή, καθώς για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας με συγκεκριμένη μεθοδολογία που απαιτεί ύπαρξη επαρκούς κλιματικού αρχείου από την περιοχή.

Από την άλλη η πλειοψηφία των ερευνών καταλήγουν στο ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί και θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως ήταν αυτό που έπληξε την περιοχή μας. Όμως δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Αντιθέτως, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για την πρόληψη και για τις υποδομές και ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας για καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής σε μία περιοχή. Άλλωστε τα τεχνολογικά μέσα τα οποία υπάρχουν σήμερα, αν χρησιμοποιηθούν με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, μπορούν να συνδράμουν την αντιμετώπιση σε μεγάλο βαθμό των φαινομένων, ιδίως στην Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληα πρέπει να υπάρχει ισχυρότατη κοινωνική μέριμνα για όσους επηρεάζονται με οποιοδήποτε τρόπο από τα καιρικά φαινόμενα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το χρονογράφημα της κακοκαιρίας από τις κάμερες του δικτύου του Meteokav, με τα περισσότερα πλάνα να προέρχονται από τον Δήμο Παγγαίου. Οι εικόνες είναι πραγματικά εντυπωσιακές και συνάμα λυπηρές και τραγικές για τον αγροτικό κόσμο τη περιοχής.

Δείτε το timelapse βίντεο από την πορεία των καταιγίδων

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.