Antigoni, 1990-2020: Μια «χρυσή» πορεία που ξεκίνησε από την Καβάλα και συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο [φωτογραφίες]

Γνωρίστε τη γυναίκα πίσω από το κόσμημα που πρεσβεύει τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού design διεθνώς – Μια 30χρονη πορεία που γράφεται με «χρυσά» γράμματα…

Τριάντα χρόνια λειτουργίας «κλείνει» φέτος η εταιρία Antigoni. Ήταν Οκτώβριος του 1990 όταν η νεαρή, τότε, Αντιγόνη Καπουτζή, «άνοιγε» το πρώτο της κατάστημα κοσμημάτων στο στενό της οδού Αίαντος στην Καβάλα· ένα μικρό κατάστημα και εργαστήριο μαζί, το οποίο από την αρχή στέγαζε μεγάλα όνειρα μιας ανήσυχης σχεδιάστριας στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα…

Αθήνα, 1988. Η Αντιγόνη Καπουτζή, φοιτήτρια στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας

Από την πρώτη στιγμή η Αντιγόνη Καπουτζή φρόντισε να παρουσιάζει πρωτότυπες δημιουργίες σχεδιασμένες από την ίδια και να εδραιώσει στα κοσμήματά της την υψηλή αισθητική· μια αισθητική που διέπει τις συλλογές της μέχρι και σήμερα.

1990: Το πρώτο κατάστημα Antigoni Jewellery, στην οδό Αίαντος στην Καβάλα

Το κόσμημα, ως τέχνη…

«Πάντα πίστευα ότι το χειροποίητο κόσμημα είναι ένα αντικείμενο διαχρονικής αξίας, ένα χρηστικό αντικείμενο τέχνης για τον άνθρωπο», λέει στο KAVALA POST η Αντιγόνη Καπουτζή την οποία συναντήσαμε στο κεντρικό κατάστημα Antigoni στην Καβάλα.

Καβάλα, 1991: Η Αντιγόνη Καπουτζή στο κατάστημα της Αίαντος

«Εξ αρχής ήθελα να δημιουργώ ξεχωριστά κοσμήματα που να ανταποκρίνονται στη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Παράλληλα επεδίωκα να συνδυάσω την αισθητική παράδοση του ελληνικού κοσμήματος και τον ιδιαίτερο μεσογειακό μας χαρακτήρα σε ένα προϊόν ευρείας αποδοχής και ζήτησης», συμπληρώνει η κ. Καπουτζή.

Θεσσαλονίκη, 2006: Περίπτερο της Antigoni Jewellery στη 21η Διεθνή Έκθεση KOSMIMA

Το όνομα Antigoni γίνεται γνωστό πανελλαδικά

Με βάση το πρώτο της κατάστημα-εργαστήριο στην Καβάλα, η Αντιγόνη Καπουτζή, έχοντας πάντα στο πλευρό της πολύτιμο συνεργάτη τον σύζυγό της Άλκη Ζοπόγλου, ο οποίος ασχολείται με τα logistics και την εμπορική διαχείριση της εταιρίας, ξεκινά να «βγάζει» τα κοσμήματά της εκτός των ορίων της πόλης συμμετέχοντες σε εκθέσεις και διαγωνισμούς κοσμήματος.

Διάκριση της Antigoni Jewellery στην 21η KOSMIMA 2006. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO AE Θέμης Καρτσιώτης παραδίδει στην Αντιγόνη Καπουτζή το βραβείο «Καλύτερης δημιουργίας»

Σύντομα οι δημιουργίες της σχεδιάστριας από την Καβάλα, αποσπούν διακρίσεις και «ταξιδεύουν» στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις αλλά και στα ελληνικά νησιά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων.

Καβάλα, Imaret, 2010: Εκδήλωση-αφιέρωμα στο διαμάντι με τίτλο «Πολύιμοι λίθοι-Πολύτιμες σχέσεις», με έκθεση δημιουργιών Antigoni και καλεσμένο ομιλητή τον Γεμολόγο Σπύρο Τριαντάφυλλο

Το όνομα Antigoni γίνεται σημείο αναφοράς πανελλαδικά! «Η απήχηση των συλλογών μας μάς γέμισε με χαρά αλλά δημιούργησε μεγαλύτερη ευθύνη που απαιτούσε σκληρή και μεθοδική δουλειά», σημειώνει η κ. Καπουτζή.

Αθήνα, 2004: Παρουσία της Antigoni Jewellery στην Έκθεση «Χρυσός-Ασήμι»

Το νέο εργαστήριο

Με τις απαιτήσεις σε επίπεδο παραγωγής να αυξάνονται διαρκώς, η Αντιγόνη και ο Άλκης προχώρησαν στο επόμενο βήμα που δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία ενός αυτόνομου εργαστηρίου το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει τη μελλοντική πορεία της εταιρίας.

Η Αντιγόνη Καπουτζή στο εργαστήριο Antigoni στη Νέα Καρβάλη Καβάλας [photo: Yannis Gouzidis]
Έτσι, το νέο, πρότυπο εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων Antigoni το οποίο κατασκευάστηκε «από το μηδέν» σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001 και μέχρι και σήμερα είναι η «βάση» της εταιρίας, εκεί όπου σχεδιάζεται και παράγεται κάθε κομμάτι των συλλογών που φέρει την υπογραφή Antigoni.

Το κεντρικό κατάστημα λιανικής πώλησης των κοσμημάτων Antigoni, Ομονοίας 67 στην Καβάλα

Νέο κατάστημα στην Καβάλα

Το 2007, το βασικό σημείο λιανικής διάθεσης των κοσμημάτων Antigoni «μετακομίζει» στην «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Καβάλας, στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Ομονοίας, απέναντι ακριβώς από την πλατεία Ελευθερίας.

«Για πολύ καιρό αναζητούσαμε έναν νέο χώρο από όπου θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε ακόμη καλύτερα τους υπάρχοντες πελάτες μας, αλλά να “συναντήσουμε” και καινούριους. Το νέο κατάστημα στην Ομονοίας 67 ήταν μια νέα πρόκληση που στέγασε την εμπειρία μας συνδυασμένη με έναν απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο παρουσίασης της δουλειάς μας, χρησιμοποιώντας γνήσια φυσικά υλικά του τόπου μας», σημειώνει η Αντιγόνη Καπουτζή.

2009: Η μπουτίκ Antigoni στην Αθήνα, στο κέντρο της αγοράς της Κηφισιάς

Νέο κατάστημα στην Αθήνα

«Η Αθήνα μάς γνώριζε από χρόνια μέσα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα που διέθεταν τις συλλογές μας. Ωστόσο, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία το 2009, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και σε μια τολμηρή, για την εποχή, κίνηση, “ανοίξαμε” τη δική μας μπουτίκ στην πρωτεύουσα, στην αγορά της Κηφισιάς», μας λέει η Αντιγόνη Καπουτζή.

Φθινόπωρο 2009: Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της νέας μπουτίκ Antigoni στην Κηφισιά

Τα κοσμήματα Antigoni στην Ελβετία

Η ανάγκη για εξωστρέφεια και η επαφή με οργανωμένες επιχειρήσεις του εξωτερικού δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια νέα συνεργασία στο κέντρο της Ευρώπης στην Ελβετία. Το 2011 η Αντιγόνη αποδέχεται την πρόσκληση συνεργασίας για σχεδιασμό κοσμημάτων με ελβετική εταιρία.

Φθινόπωρο 2012, η πρώτη γκαλερί Antigoni «ανοίγει» στο ιστορικό κέντρο της Ζυρίχης στην Ελβετία

«Η Ελβετία ήταν μια δελεαστική πρόταση για εμάς. Είναι το εμπορικό “κέντρο” της Ευρώπης και μια χώρα με τεράστια ιστορία στο κόσμημα. Η παρουσία μας εκεί ήταν μια μεγάλη πρόκληση», σημειώνει η Αντιγόνη Καπουτζή. «Στόχος μας ήταν να συνδέσουμε άμεσα την ακλόνητη ελβετική ποιότητα με την ελληνική σχεδιαστική φινέτσα και σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά ότι το καταφέραμε!», συμπληρώνει.

Άποψη της γκαλερί Antigoni στην Oberdofstrasse της Ζυρίχης, εσωτερικά

Πολύ σύντομα, το φθινόπωρο του 2012, οι συλλογές Antigoni «κοσμούσαν» το ιστορικό κέντρο της Ζυρίχης. Η υψηλή αισθητική και οι άρτιες σχεδιαστικές γραμμές των κοσμημάτων της Αντιγόνης Καπουτζή «κατέκτησαν» το αγοραστικό κοινό της μεγαλούπολης, αλλά ταξίδεψαν και σε κάθε άκρη της γης γοητεύοντας το πλήθος επισκεπτών της κοσμικής πόλης.

Σήμερα, οι συλλογές Antigoni διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα στη Ζυρίχη, στη Λωζάνη και στα πολυτελή χιονοδρομικά θέρετρα του Saint Moritz και του Crans-Montana της Ελβετίας.

Νοέμβριος 2009, συμμετοχή της Antigoni Jewellery σε Διεθνή Έκθεση Κοσμήματος στο Μπαχρέιν

1990-2020: 30 χρόνια μετά, η νέα γενιά Antigoni «οδηγεί» την εταιρία και… ηλεκτρονικά!

Τη στιγμή που η Antigoni γιορτάζει 30 χρόνια πορείας στον χώρο του χειροποίητου κοσμήματος, η εταιρία ετοιμάζεται να κατακτήσει ακόμη μία «κορυφή» με το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος, αυτήν τη φορά… ηλεκτρονικού!

Το νέο e-shop Antigoni αναμένεται να λανσαριστεί επίσημα τον Νοέμβριο του 2020, με το «πρόταγμα» αυτού του νέου επιχειρηματικού βήματος να έχει η νέα γενιά Antigoni, οι κόρες της Αντιγόνης Καπουτζή και του Άλκη Ζοπόγλου, η Μαρία και η Ζωγραφιά.

«Τα κορίτσια μας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στη δουλειά. Παρόλο που δεν τις πιέσαμε να ασχοληθούν με τη δουλειά “της μαμάς και του μπαμπά”, από μόνες τους άρχισαν από νωρίς να εκδηλώνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και σιγά-σιγά να “μπαίνουν” μέσα στην επιχείρηση», μας λέει η Αντιγόνη.

2001: Η Ζωγραφιά και η Μαρία Ζοπόγλου «μαστορεύουν» στον πάγκο εργασίας του πρώτου καταστήματος-εργαστηρίου Antigoni στην οδό Αίαντος στην Καβάλα

Αυτήν τη στιγμή, η Μαρία και η Ζωγραφιά έχουν πάρει «επάνω τους» το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας από όπου πολύ σύντομα θα διατίθενται όλα τα προϊόντα Antigoni σε όλο τον κόσμο.

Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία…

«Οι αρχές της εταιρίας παραμένουν αναλλοίωτες. Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας, στο πρώτο κατάστημα της οδού Αίαντος μέχρι και σήμερα, πρεσβεύουμε τις ίδιες αξίες οι οποίες διέπουν τη δουλειά μας. Οι στόχοι, βεβαίως, έχουν προσαρμοστεί και συνεχώς προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ Ζυρίχης και Καβάλας, και πάντοτε με ιδιαίτερη βαρύτητα στην πόλη που μας γέννησε, εκτιμούμε ακόμη περισσότερο την αξία της και επιδιώκουμε την διατήρηση και την αναβάθμιση της επιχείρησής μας σαν ένα καθαρά ελληνικό brand», μας λέει η Αντιγόνη Καπουτζή.

To 2018, οι Καμάρες της Καβάλας «μπόλιασαν» μία ολόκληρη Συλλογή Antigoni Jewellery με το όνομα «Kavala». Το παλιό υδραγωγείο που κάποτε έδινε ζωή στην πόλη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς αλλά και τοπόσημο για την περιοχή μας, έγινε δαχτυλίδι, σκουλαρίκια, καρφίτσα, μενταγιόν… [photo: Yannis Gouzidis]
«Οι προκλήσεις ήταν και είναι πολλές, θετικές και αρνητικές. Με σύνεση και συνέπεια προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις πρώτες και με πείσμα και επιμονή να αντιμετωπίσουμε τις δεύτερες. Η τελευταία –αρνητική, δυστυχώς– πρόκληση, όχι μόνον για τη δική μας εταιρία αλλά και για όλο τον κόσμο, είναι η πανδημία του κορονοϊού η οποία έχει επηρεάσει σαφέστατα τη δουλειά μας.

»Ωστόσο, την αντιμετωπίζουμε και αυτή ως άλλον έναν “σκόπελο” που θα πρέπει να “ξεπεράσουμε” για να συνεχίσουμε. Με “όπλα” μας την καινοτομία, την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και πάνω απ’ όλα την αισιοδοξία, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε»!

Αντιγόνη Καπουτζή, 2020 [photo: Yannis Gouzidis]

Info

Κεντρικό κατάστημα Antigoni, Ομονοίας 67 στην Καβάλα.
Τηλ. επικοινωνίας: 2510225926

Ακολουθήστε τα κοσμήματα Antigoni στο facebook και στο instagram

Άλκης Ζοπόγλου και Αντιγόνη Καπουτζή [photo: Yannis Gouzidis]