Και επίσημα το ιστορικό αρχείο Αστεριάδη στον δήμο Καβάλας

Πάνω από 12.000 τόμοι αρχειακού υλικού και ανέκδοτων ιστορικών πτυχών των τελευταίων ετών της Τουρκοκρατίας στην Καβάλα θα βρίσκονται πολύ σύντομα στη διάθεση των ιστορικών του μέλλοντος

Το εξ αντιγράφων του υπουργείου Εξωτερικών ιστορικό αρχείο του αειμνήστου τ. βουλευτή και συνταξιούχου δικηγόρου Γιώργου Αστεριάδη, το οποίο αναφέρεται στη δράση του ελληνικού υποπροξενείου της Ελλάδας κατά την Τουρκοκρατία στην Καβάλα και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα στην Καβάλα και στην Δράμα, παραδόθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 και επίσημα, πλέον, στον δήμο Καβάλας, μετά από πρωτοβουλία των κληρονόμων και δωρητών Γιάννη, Ελένης και Δάφνης Αστεριάδη και παρουσία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, της προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασίας Ιωσηφίδου, του Ιστορικού και προέδρου της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Κωνσταντίνου Χιόνη, ο οποίος ήταν εκείνος που επιμελήθηκε το αρχείο και του και του ερευνητή Κομνηνού Απότα, ο οποίος θα αρχειοθετήσει τους 12.000 και πλέον τόμους του αρχειακού υλικού.

Όπως ανέφερε η κ. Τσανάκα κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, «ο αείμνηστος Γιώργος Αστεριάδης εξακολουθεί να προσφέρει στον τόπο του μέσω των κληρονόμων του» και ευχαρίστησε τους κληρονόμους του για την δωρεά.

Με τη σειρά του ο ανιψιός του Γιώργου Αστεριάδη, Γιάννης Αστεριάδης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στην παράδοση των αρχείων, κάνοντας ειδική μνεία στον κ. Χιόνη, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο τι περιλαμβάνει το εν λόγω αρχείο.

Ο ανιψιός του αειμνήστου Γιώργου Αστεριάδη, Γιάννης Αστεριάδης

«Τα αρχεία αυτά αρχίζουν από το 1869 και φτάνουν μέχρι το 1925. Τα περισσότερα αναφέρονται στον Μακεδονικό Αγώνα. Υπάρχει, όμως και η αλληλογραφία του υποπροξενείου Καβάλας, του υποπροξενείου Σερρών και του προξενείου των Βιτωλίων, όπου μέσα από αυτή την αλληλογραφία, έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές που διαφωτίζουν τη νεώτερη ελληνική ιστορία και δη της Καβάλας, κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας», δήλωσε ο κ. Χιόνης.

Ο Ιστορικός Κωνσταντίνος Χιόνης

Ο κ. Χιόνης σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πλούσιο ανέκδοτο ιστορικό υλικό, το οποίο όπως είπε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως, αρχής γενομένης με ένα ιστορικό συμπόσιο για τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Καβάλα, με την κ. Τσανάκα να δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη του δήμου σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Να σημειωθεί ότι το αρχείο θα είναι προσβάσιμο σε όποιον το επιθυμεί, μόλις ολοκληρωθεί η στέγασή του σε αίθουσα που θα φέρει το όνομα του Γιώργου Αστεριάδη, σύμφωνα και με την επιθυμία του ίδιου.